Emoţii mari la BAC. Textul argumentativ le-a dat candidaţilor bătăi de cap

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Elevii de la LPS speră să încheie Bacalaureatul cu note mari şi să fie admişi la facultate FOTO: Alina Mitran
Elevii de la LPS speră să încheie Bacalaureatul cu note mari şi să fie admişi la facultate FOTO: Alina Mitran

Indiferent că s-au pregătit serios sau mizează doar pe noroc, absolvenţii de liceu din judeţ au ajuns în faţa comisiei de examinare cu mari emoţii, prima probă punându-le probleme reale, asta şi pentru că, spun tinerii, „în continuare se pune accent în şcoală pe scris“.

Pregătiţi, unii, nu prea, alţii să-şi susţină ideile în faţa comisiei de examen s-au dovedit absolvenţii de liceu care în perioada 13-15 iunie susţin prima probă a Bacalaureatului 2016 – sesiunea iunie-iulie, cea orală la limba şi literatura română.

În mai toate centrele de examen din judeţ (la probele orale şi cele practice locul de desfăşurare este liceul unde au absolvit)  examenul se va încheia, conform programărilor, în primele două zile alocate probei. Candidaţii au la dispoziţie un sfert de oră să impresioneze comisia, comisie din care face parte şi profesorul de la clasă, iar acest amănunt pe foarte mulţi i-a ajutat să-şi depăşească emoţiile.

Cum şi prima şi a doua zi au fost ploioase, în centrele de examen candidaţilor li s-au pus la dispoziţie săli în care să-şi aştepte rândul. Acolo au crescut la cote alarmante emoţiile, acolo a crescut îngrijorarea, sau, din contră, li s-au spulberat temerile, ascultând din experienţele trăite de colegii lor proaspăt ieşiţi din sala de examen.

„Avem emoţii, evident, este un examen important, dar nu putem spune că ne temem mai mult de scris decât de oral, sau invers. Prima probă este mai dificilă şi prin prisma faptului că la şcoală încă se pune mare accent pe scris, nu facem asta chiar în fiecare zi“, şi-au argumentat trăirile elevii Liceului cu Program Sportiv din Slatina, aflaţi chiar înainte de susţinerea probei. Aici sunt doar două clase în BAC, iar probele scrise le vor susţine la Colegiul Naţional Vocaţional „Nicolae Titulescu“.

„S-au legat de tricoul meu“

Între timp din sala de examen mai iese un proaspăt absolvent, mulţumit şi nu prea de rezultat. A primit calificativul „Avansat“ şi e supărat că putea mai mult. Le-a vorbit membrilor comisiei, conform temei date, despre importanţa patrimoniului cultural al unui oraş. S-a concentrat, spune tânărul, pe câteva obiective din Slatina, printre care statuia eroinei Ecaterina Teodorescu, situată la intrarea în municipiu, afacerea familiei Memish, cea mai veche afacere din oraş, încă în picioare, despre statuia domnitorului A.I. Cuza. „Sunt convins că se putea mai bine, dar... S-au luat de tricoul meu, au vrut să ştie ce simbolizează. Dar n-am ce să obiectez, sunt profesori desăvârşiţi, foarte de treabă“, spune candidatul, foarte supărat pe el.  Bacalaureatul are mare importanţă pentru viitor, consideră şi el şi colegii lui. Tinerii se văd pe viitor în Jandarmerie, în Poliţie sau continuându-şi studiile la o facultate în domeniul sportiv.

Doar corigenţii nu s-au înscris la Bac la Colegiul Economic „P.S. Aurelian“

Tot în Slatina, dar la centrul de examen de la Colegiul Economic „P.S. Aurelian“, emoţiile sunt parcă şi mai mari. Sunt 192 de candidaţi în examen, dintre care 167 din promoţia curentă şi cei care susţin, de altfel, proba orală, colegii lor mai mari fiind înscrişi doar la câteva probe. Toţi absolvenţii de clasa a XII-a s-au înscris însă în examen. 

„Colega noastră a ieşit plângând din sală“, spune una dintre candidate. Niciunul n-a primit „verdictul“ pe loc, calificativele se afişează după ce şi ultimul candidat programat va susţine proba.
Temele, destul de ofertante, le-au fost pe plac unora, le-au pus probleme altora. „Am avut un text argumentativ despre voluntariat, iar la textul cu întrebări, tot despre voluntariat. Am vorbit despre experienţa mea, eu cred că m-am descurcat“, spune o absolventă. Colega ei a avut de argumentat pe tema „Drepturile turistului“, un altul a trebuit să vorbească despre „Rolul călătoriilor în educarea tinerilor“. Concluzia, din nou, a fost aceea că, deşi pare simplu la prima vedere, în faţa comisiei e greu să-ţi alegi vorbele, chiar dacă „noi am făcut la pregătire şi astfel de simulări“.

„Trebuie să fie originali, să aibă operele citite...“

Profesoara celor de la Economic spune că s-au descurcat bine, chiar dacă au avut emoţii. „A fost primul lor examen important, iar asta s-a văzut. Noi am lucrat oricum foarte mult suplimentar şi lucrăm în continuare. Am făcut 5-6 ore săptămânal, şi câte 1-2 ore pe zi, după programul normal, cât s-a putut. Lor le e frică foarte mult de operele literare, comentariile le pun probleme, chiar dacă nu mai sunt acele comentarii de acum 15 ani. Trebuie să dovedească originalitate, trebuie să aibă operele citite, iar cum astăzi tentaţiile sunt mari... Dar s-au descurcat bine, ei au oricum şi experienţa interviurilor de pe piaţa muncii“, a declarat prof. Clara Stănoiu.
În judeţul Olt sunt aşteptaţi în prima sesiunea a examenului de Bacalaureat din acest 3.104 înscrişi. Probele scrise se vor susţine în 15 şcoli, cinci dintre centrele de examen fiind organizate în Slatina.

Judeţul Olt are şi două centre de evaluare, care funcţionează la Şcoala Gimnazială „Constantin Brâncoveanu“ şi Şcoala Gimnazială „Ştefan Protopopescu“ şi în care vor fi aduse lucrări din alte judeţe, tezele candidaţilor din Olt fiind de asemenea transferate pentru evaluare cel mai probabil în judeţele limitrofe. „Deocamdată nu ştim nici ce lucrări vom corecta, nici unde merg lucrările candidaţilor noştri, probabil vom afla în ziua probei scrise“, a declarat preşedintele Comisiei Judeţene de Bacalaureat, inspectorul şcolar general-adjunct Liviu Culcescu.

CITIŢI ŞI: Începe BAC-ul. Din promoţia 2016 peste 1.000 de absolvenţi din Olt nu s-au înscris să susţină examenul

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite