Slatina

articolul anterior articolul urmator

EXCLUSIV Neglijenţa operatoarei STS care pune „cazul Caracal“ într-o altă lumină. Medic Ambulanţă: „Ei ştiau că puteam interveni şi nu ne-au anunţat“

25
23 Aug 2019 09:38:34
Autor: Alina Mitran
Alexandra a transmis operatoarei STS că a fost victima unui viol, însă nu s-a înregistrat acest amănunt în sistem
Alexandra a transmis operatoarei STS că a fost victima unui viol, însă nu s-a înregistrat acest amănunt în sistem

Medicul din cadrul Serviciului Judeţean de Ambulanţă Olt care în seara de 25 iulie 2019, când poliţiştii o căutau pe Alexandra, era de gardă spune că în mod voit a fost ocolită Ambulanţa, care putea interveni în curtea lui Dincă în orice moment. Cum a fost posibil.

UPDATE Precizările STS:

„În urma publicării, în data de 23.08.2019, în cotidianul Adevărul a articolului «EXCLUSIV Neglijenţa operatoarei STS care pune „cazul Caracal“ într-o altă lumină. Medic Ambulanţă: „Ei ştiau că puteam interveni şi nu ne-au anunţat“», precum şi a unor solicitări de presă în acest sens, facem următoarele precizări:

În conformitate cu dispoziţiile art. 10 din O.U.G. nr. 34/2008 şi art. 3.1 din Manualul de operare, operatorul 112 al STS a colectat datele privind urgenţa, identificând-o şi ca infracţiune referitoare la viaţa sexuală-viol.

În conformitate cu prevederile invocate şi Anexa 1 la Metodologia privind cooperarea agenţiilor specializate de intervenţie în cazul urgenţelor primite prin SNUAU, pentru indexul selectat – infracţiuni referitoare la viaţa sexuală-viol – cazul se încadrează la cap. INDEX DE INCIDENTE – GENERAL POLIŢIE, GRUP 16, astfel încât acest tip de eveniment se transferă numai la Poliţie.

Din momentul preluării apelului de urgenţă de către dispecerul Poliţiei, responsabilitatea operatorului 112 al STS încetează, acesta neavând atribuţii în intervenţie.“


***

Medicul Adrian Popa a asigurat permanenţa în noaptea de 25/26 iulie 2019, chiar atunci când anchetatorii care o căutau pe Alexandra au bâjbâit ore în şir în căutarea adresei exacte de la care a sunat fata. Medicul spune că lucrul care dă cel mai mult de bănuit, mai ales după ce poliţiştii şi procurorii s-au apărat invocând că nu se putea intra, cu mandat de percheziţie, mai devreme de ora 6,00 dimineaţa, este acela că nu s-a apelat din primul moment la Ambulanţă, care putea intra în orice moment fără să aibă nevoie de mandat.

Acest lucru a fost posibil simplu, a explicat medicul, care a doua zi, după ce a ieşit din tură şi s-a odihnit câteva ore, a văzut la televizor ce s-a găsit în curtea lui Gheorghe Dincă şi s-a interesat ce solicitări la 112 au avut colegii de la Ambulanţă. De fapt, Ambulanţa nu a fost solicitată pentru că operatoarea STS a înregistrat apelul Alexandrei Măceşanu, în aplicaţia dedicată, drept „sechestrare de persoane“, iar  soft-ul i-a indicat să pună în conferinţă Poliţia, lucru verificat de medic ulterior, spune acesta. Dacă ar fi adăugat la sechestrare de persoană şi viol, pentru că Alexandra i-a spus că a fost violată, ar fi trebuit ca întreaga discuţie să fie auzită şi de oamenii din dispecerat ai Ambulanţei.

„Ciudat de tot. Ei ştiau că noi nu-i lăsăm pe poliţişti, că doar îi luăm după noi la toate riscurile. Şi vin. Ei ştiau şi nu ne-au apelat. Că în afară de operatoarea STS care trebuia să ne dea pe viol în conferinţă, putea poliţistul să sune, pentru că ei ne mai sună când se duc la agresiuni, să vină o salvare“, a declarat dr. Popa.

„Pe zi, permanenţa a fost fără medic, la ora 11,00, când suna fata, dar de la ora 19.00 am fost eu de gardă. Ştiam categoric că nu e nevoie de mandat. E ceva în neregulă aici. Stăteam pe străzi. Le dădeam o maşină să stea cu ei până găseau adresa, şi noi mai întârziem când nu găsim adresa, ne mai spun fetele, mai sunăm şi noi din dispecerat până reuşim, nu plecăm imediat ce nu am identificat domiciliul. Convingerea mea este că s-au ferit să ne implice!“, a explicat medicul, care spune că se putea merge, în cazul în care nu se identifica rapid adresa, până la a se anunţa COS-ul, o structură naţională care intervine în sistemul medical în cazul în care se solicită ajutor.

Dr. Popa acceptă, pe de altă parte, şi faptul că operatoarele STS ar putea fi insuficient pregătite în ceea ce priveşte noţiunile medicale, iar de aici pot să apară probleme, doar că ceea ce spusese Alexandra ajunsese şi la urechile poliţiştilor, care ar fi putut chema, la rândul lor, ambulanţa. Pe de altă parte, o ambulanţă care să „patruleze“ pe străzi, chiar cu sirenele pornite, până la identificarea adresei ar fi atras mult mai puţin atenţia agresorului, crede dr. Popa.

„Pe diagnosticul ăsta (n.r. – sechestrare de persoană), n-avea treabă Ambulanţa. Ei au fost deştepţi aici. STS-ul n-are nicio pregătire medicală, şi ei visează să angajeze strict operatori. Atenţie, noi avem asistente în dispecerat. Ei visează să scoată profesioniştii, să bage operatori pur şi simplu. Au aplicaţia, le dă mură-n gură. Păi, spune la viol pe cine să soliciţi, dar dacă ea a pus sechestrare, a mers pe aplicaţie, m-a mers pe pregătire medicală. Aplicaţia pe sechestrare de persoane ii dă doar legătura la poliţie. Are un soft în calculator. Dacă scria şi viol, îi dădea soft-ul Poliţie+Ambulanţă.  Dar nu sunt pregătite medical“, a mai susţinut medicul Adrian Popa.

CITIŢI ŞI: Cum se apără STS în cazul fetei dispărute în Caracal. Poliţia acuză Serviciul că a dat coordonatele greşite

Cum acţionează operatorii 911 din SUA. O victimă este salvată prefăcându-se că vorbeşte cu sora sa

Stenograma integrală a convorbirii dintre Alexandra şi oamenii de la 112: „Nu pot să stau în telefon, domnişoară, că avem şi alte apeluri“

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

25 Comentarii

MV R.
23.08.2019, 09:45:07

Asta da,noutate! Cumpănașu e inutil.Și isteric degeaba.

-1 (9 voturi)
Pompierul Parpoules
23.08.2019, 10:31:36

Ce vedeti este NEGLIJENTA. Pe astia nu-i intereseaza nimic in afara de salarii.

+6 (8 voturi)
Marcel Panciu
23.08.2019, 10:05:35

Dacă STS-ul trimitea ambulanța, ajungea după vreo două săptămîni.

-7 (11 voturi)
Un cititor
23.08.2019, 10:09:40

"Ei ştiau că vom interveni şi nu ne-au anunţat." Ei, asta este o mare problema. Sa-i audieze si pe cei din STS.

+2 (4 voturi)
Un cititor
23.08.2019, 10:27:48

Nu cred ca-i vorba de prostie aici, sau de o scapare, ezitare ceva. Politia stie cat de periculoasa este zona in ac privinta. Nu au dat doi bani, poate au si ascuns. Si uite, probabil a "n" oara in acea zona au disparut sau au fost omorate tinerele. Este obligatoriu sa fie audiati si parlamentarii zonei, si primarul. Politrucii trebuie sa raspunda si cu libertatea. I-as recomanda lui Cumpanasu sa gaseasca modalitatea sa le faca plangere penala politrucilor din zona si primarului, si chiar lui Iordache pt legea nesimtita .....aprobata, pt care s-au intamplat atatea victime. Sa se uneasca mai multe victime produse de cei iesiti prin recursul compensatoriu si sa-i dea in judecata pe mafiotii politruci care au initiat, propus, insistat pe ac lege. Pot sa-i duca in fata legii si pe cei care au scos autobuzele (transportul sat/oras), cauza care a dus la generarea crimei/disparitiei. Daca nu aducem in fata legii pe politruci, nu-i invatam minte. Sa raspunda doar politic este un kaka, pe romaneste. Trebuie sa bagam frica in ei, sa guverneze responsabil, nu nesimtit. Cand doi-trei or sta in inchisoare pt acest tip de fapte, s-ar gandi de doua ori daca sa mai faca superabuzuri pt avantajele proprii ! Ac. lege a fost data pt mafiotul de la Rahova. Nu l-a ajutat.

+2 (4 voturi)

Vezi toate comentariile (25)