Externarea la cerere a pacienţilor cu COVID-19 îi exasperează pe medici: „Suntem glugă de coceni“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pacienţii noi deja îşi aşteaptă rândul pe holurile spitalului, pentru că salonale sunt pline FOTO: Adevărul
Pacienţii noi deja îşi aşteaptă rândul pe holurile spitalului, pentru că salonale sunt pline FOTO: Adevărul

Spitalele care tratează pacienţi diagnosticaţi cu COVID-19 se confruntă cu un val de cereri de externare „pe semnătură“ în urma deciziei CCR, spre disperarea medicilor.

După ce Curtea Constituţională a hotărât că internarea obligatorie a pacienţilor pozitivi este echivalentă cu privarea de libertate, medicii din spitale se confruntă cu un val de cereri de externare. Procedura a rămas aceeaşi, pacienţii testaţi pozitiv fiind aduşi la spital şi consultaţi de către medicii infecţionişti, însă pacienţii pot opta să plece ulterior la domiciliu, unde ar trebui să se izoleze pentru 14 zile. O fac în special cei cu simptomatologie uşoară sau fără simptome, însă se întâmplă şi cu pacienţi cu forme medii de boală, în cazul cărora riscurile ca boala să evolueze neprevăzut sunt mai mari. La externare, semnează un consimţământ, în respectivul document, care este înaintat către DSP, fiind menţionat şi medicul de familie (în cazul în care pacientul nu are, monitorizarea va fi făcută de către DSP), cel care va monitoriza pacientul până la 14 zile din momentul testului pozitiv.

„Ne-au luat toate cele trei luni de muncă“

Lucrurile nu sunt însă deloc clare pentru medicii de familie, care spun că nu există o procedură-standard. „Vom ajunge să ne ocupăm foarte mult de aceşti pacienţi, în detrimentul celorlalte categorii de pacienţi, cum se întâmplă astăzi în spitale“, a declarat preşedintele Societăţii Medicilor de Familie Olt, dr. Mihai Ungureanu.

Situaţia este şi mai grea în spitale, care pe de o parte se confruntă cu valuri de bolnavi de COVID zilnic, iar pe de alta, cu avalanşa de cereri de externare care se tot adună începând din weekend. Va fi un lanţ al consecinţelor, existând riscul ca cei externaţi fără să se fi vindecat să mărească numărul noilor infectaţi. Şeful Secţiei Boli Infecţioase a Spitalului Judeţean de Urgenţă Slatina, dr. Marius Ionescu, apreciază că prin situaţia creată ca urmare a deciziei Curţii Constituţionale medicii sunt „practic transformaţi în glugă de coceni“.

 „Ne-a luat toate cele trei luni de muncă“, spune medicul care coordonează o secţie unde luni, 6 iulie 2020, erau trataţi aproximativ 80 pacienţi cu forme uşoare şi medii de COVID-19.

Foarte mulţi pacienţi ceruseră însă externarea, în ciuda riscurilor enorme. „Există riscul să dea mai departe, dar nu numai acesta. Există riscul să se decompenseze şi să nu mai ajungă la spital în timp util. Şi o banală viroză prezintă acest risc“, a mai spus dr. Ionescu, care a mai vorbit de riscul „hipoxiei silenţioase“, caz în care pacientul resimte o stare de rău care se agravează progresiv, până când îi este dificil să mai respire.

Pe de altă parte, pacienţii care cer externarea înainte de 10 zile (conform unui ordin de ministru în vigoare, pacienţii asimptomatici puteau cere, după 10 zile de spitalizare şi un test negativ, externarea) spun că cel mai teamă le este că ar putea ieşi din spital mai bolnavi. „La ce e acum în spital, nu mai vreau să stau nici o zi, nici o oră. Deja aşteaptă noii pacienţi la uşă. Sunt saloane în care aşteaptă pacienţii vechi formele de externare şi au băgat peste ei alţi pacienţi, pentru că sunt depăşiţi, sunt asaltaţi“, a declarat un pacient, sub protecţia anonimatului.

De situaţie actuală sunt înspăimântaţi şi epidemiologii, care spun, ca şi colegii din spital, că munca lor de până acum e aruncată la gunoi şi care preconizează un val de infectări, asta pentru că foarte mulţi pacienţi testaţi pozitiv, cei cu forme uşoare sau asimptomatici, se îndoiesc de faptul că ar fi contractat noul coronavirus, prin urmare nu sunt determinaţi să respecte recomandările medicilor de a se izola şi a-i proteja astfel pe cei din jur.

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite