Femeia şi copiii terorizaţi 20 de ani de capul familiei, fără ca cineva să intervină. „De nenumărate ori a sunat mama la poliţie, doar că n-au făcut nimic“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Soţia bătută şi alungată de acasă şi cei patru copii mai mici s-au refugiat, până acum, pe unde au putut
Soţia bătută şi alungată de acasă şi cei patru copii mai mici s-au refugiat, până acum, pe unde au putut

Un bărbat de 48 ani din localitatea olteană Morunglav a ajuns cunoscut recent în toată România din cauza unui filmuleţ oripilant în care apare tăindu-i gâtul calului de povară care n-a putut trage o căruţă încărcată cu nisip. După mediatizarea cazului, au ieşit la iveală nenumărate plângeri înregistrate la Poliţie pe motiv că-şi terorizează familia.

Un bărbat de 48 ani, din Morunglav, judeţul Olt, a oripilat Internet-ul după ce duminică, 8 decembrie 2018, a omorât calul, tăindu-i gâtul, pur şi simplu, pentru că nu a mai putut trage o căruţă încărcată cu nisip. Mai multe fotografii au fost postate pe Facebok de un sătean ajuns în Olt din Maramureş, în urmă cu un an, singurul care a luat atitudine.

Aşa a ieşit la iveală faptul că bărbatul, pe nume Petre Gheorghe, îşi terorizează familia - soţia şi cei şapte copii, cel mai mare de 21 ani, cel mai mic de 2 ani - de aproape 20 de ani, fără ca poliţia, primăria sau Protecţia Copilului să-l deranjeze. După ultima faptă a fost căutat acasă pentru a fi audiat, nu a fost găsit, iar poliţiştii i-au lăsat, simplu, o citaţie, deocamdată având simpla calitate de bănuit, nu învinuit (se fac cercetări in rem pentru omorârea unui animal cu intenţie).

Şi-a băgat copilul în spital în 2014

Singura faptă pentru care a ajuns în instanţă, fără, însă, să plătească, acţiunea penală încetând în 2017, a fost cea de rele tratamente aplicate minorului. În 2014, cu puţine zile înainte de Crăciun, şi-a bătut atât de rău copilul încât profesorii care l-au văzut plin de vânătăi la şcoală au anunţat autorităţile. Băiatul are astăzi 15 ani, iar în perioada 2015-2017 a stat mai întâi la un asistent maternal, după care într-o căsuţă de tip familial, instanţa decizând în 2017 că poate fi reintegrat în familie. Întors acasă, a plecat de frica tatălui la muncă, şi astăzi îngrijind oile la o stână dintr-un sat vecin.

„Pentru ceilalţi copii nu s-a pus problema niciodată de instituire a unei măsuri de protecţie, primăria nu ne-a spus niciodată că ar fi o situaţie de risc. Ulterior mama a dat dovadă de ataşament faţă de copil, copilul nu şi-a dorit, pe perioada măsurii, să rămână în centru, bineînţeles că s-a trecut peste opinia lui, pentru că aveam dosarul acela de abuz fizic, dar el tot timpul şi-a dorit să meargă la mamă. Mama l-a vizitat, a păstrat legătura cu copilul şi apoi a solicitat reintegrare în 2017, primăria fiind de acord şi spunând că lucrurile sunt în regulă acolo, deşi este situaţia de sărăcie, că accesele de violenţă s-au mai potolit, că tatăl nu mai consumă chiar aşa alcool. Ce este cert, ei nu au sesizat că e o situaţie de risc acolo. Dacă copilul ăsta nu ajungea lovit, probabil că nu ajungea nici el în sistem. (...) În instanţă au venit copilul şi părinţii, părea că s-au reabilitat, datorită propunerilor, toate, favorabile, de la primărie, s-a hotărât reintegrarea“, a declarat managerul de caz din cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Olt, Nicolaeta Moraru.

„Poliţia ne-a transmis că părinţii nu cooperează“

După reintegrarea băiatului în familie, serviciul de protecţie socială ar fi trebuit să monitorizeze, pe o perioadă de 6 luni, cazul. Legea spune că sarcina cade în principal asupra serviciului din primărie, a mai spus reprezentanta DGASPC Olt, prezentând ce s-a întâmplat în perioada de monitorizare, până la închiderea cazului, deşi semnele n-au fost din cele mai bune.

„Avem rapoarte făcute pe note telefonice, nu ştiu dacă a şi fost colega acolo, în care spun (n.r. - primăria) că totul este OK. N-a fost chiar OK, că el a plecat la o stână. Noi am făcut adresă pentru prevenirea exploatării, la Poliţia Morunglav şi la un alt judeţ, la Teleorman. (...) Convorbire cu primăria – «copilul a fost plecat, dar acum se află la domiciliu». S-a spus că părinţii n-au mai venit să colaboreze cu primăria, asta e o notă telefonică, la un moment dat. Dar n-au făcut nimic altceva. Apoi, alta, că tatăl a fost plecat la muncă şi totul e bine cât bărbatul este plecat. Că băiatul a fost înscris la şcoala din Morunglav.

Noi am solicitat sprijinul poliţiei să-l identifice, atunci când aveam informaţii că nu mai este la domiciliu, şi poliţia a spus că părinţii nu colaborează cu organele. Este adresă că nu colaborează. În acest moment în care poliţia a spus că părinţii nu mai colaborează aveam informaţii că copilul este plecat şi am făcut peste tot demersuri de căutare. Ar fi plecat cu alţi doi fraţi. (...) În raportul din noiembrie 2017 ni s-a transmis că a fost înscris într-a VI-a, că nu frecvenează cursurile şi că de aproximativ o lună a plecat la Turnu Măgurele. Primăria ştie foarte bine ce e în acea familie“, a mai spus Moraru, precizând că acel caz a fost încheiat, la DGASPC, în iulie anul acesta. Printr-o notă telefonică, reprezentanţii Primăriei Morunglav spuneau, conform reprezentantei DGASPC Olt,  că „s-a întors la domiciliu, a dat o declaraţie că nu va mai pleca, că este bine acasă, şi apoi mama şi-a luat angajamentul că va fi mai atentă cu supravegherea copilului şi că în anul următor îl va trimite la şcoală. Am încheiat monitorizarea cu copilul în familie, că s-a integrat acolo, că totul e bine. A părut că a fost un fapt de violenţă asupra acestui copil doar, şi că s-a remediat. Dosarul penal s-a clasat, noi alte sesizări că este vioent cu ceilalţi copii, sau în comunitate, nu am avut....“.

Capul familiei, patru dosare la poliţie

Pe numele lui Petre Gheorghe sunt patru dosare penale înregistrate, cel mai vechi din 2014, de când şi-a bătut copilul, în instanţă dispunându-se, spune DGASPC, încetarea acţiunii penale. În 2015 a săvârşit un furt, dar fapta s-a prescris. În iulie 2016, în decurs de patru zile se înregistrează pe numele lui alte trei dosare, două conexându-se, unul de ameninţare, altul de ameninţări, loviri sau alte violenţe şi distrugere,  ajunse la parchet. Nimic despre violenţă în familie, deşi concubina bărbatului, Anişoara Lăpădat, a declarat că a făcut mai multe plângeri, „şi astăzi mă duc din nou, iar dacă nu se ia măsuri, merg mai departe“.

„Da’ cum să nu anunţe mama poliţia?! Dar de câte ori n-a anunţat, doar că n-au făcut nimic“, a declarat Bebe Gheorghe, băiatul în vârstă de 17 ani al familiei, care şi el la 13 ani a abandonat şcoala şi a plecat să muncească, sătul de certuri şi bătăi. Băiatul a mărturisit că tatăl obişnuia să-i bată frecvent pe cei trei copii mai mari, obligându-i chiar să fumeze şi gonindui de acasă să muncească. Uneori plecau singuri, cu zilele, alteori însoţiţi de mamă, vara furişându-se pe câmp, în sezonul rece apelând la mila vreunui vecin. Cel care i-a primit în ultimul an, şi care a şi semnalat situaţia membrilor familiei Gheorghe, şi-a atras, de altfel, ura bărbatului, primind, la rândul lui, ameninţări.

„Mi-a spus la telefon că-mi dă foc la casă. Deocamdată nu-i fac reclamaţie, dar dacă mai insistă, am să fac şi asta“, a declarat George Simon, bărbatul care, deşi a fost ameninţat de rudele lui Petre Gheorghe, a semnalat abuzurile.

Între timp o asociaţie creştină i-a cumpărat femeii şi celor patru copii pe care îi are în grijă (unul de 10 ani, unul de 8, unul de 6 şi cel mai mic de 2 ani) o casă în localitate, vecinul care a făcut public totul ajutând-o să igienizeze şi să-şi adune câteva obiecte de mobilier absolut necesare.

„Nu-i ajută, doamnă, nimeni, a cerut un braţ de lemne să se încălzească un pic pereţii şi un vecin i-a zis că, ce, «ai fost cu mine în pădure să aduni?!»“, a mai spus George Simon.

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite