Focar nou de pestă la Rusăneşti, după ce veterinarii de-abia au încheiat campania de sacrificare a porcilor. Primar: „O avea băgată într-o groapă, cu purceii“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Medicii veterinari au acţionat o săptămână pentru omorârea porcilor din Rusăneşti, iar după încheierea acţiunii, un sătean i-a anunţat că are şi el, în afara localităţii, purcei morţi FOTO. arhiva
Medicii veterinari au acţionat o săptămână pentru omorârea porcilor din Rusăneşti, iar după încheierea acţiunii, un sătean i-a anunţat că are şi el, în afara localităţii, purcei morţi FOTO. arhiva

DSVSA a confirmat prezenţa unui nou focar de pestă, la Rusăneşti, însă în afara localităţii, chiar după ce medicii veterinari au încheiat acţiunea de eliminare a tuturor porcilor din gospodării.

Confirmarea a venit joi, 6 decembrie, după ce din exploataţia unui cetăţean din rusăneşti au fost preluaţi mai mulţi purcei morţi.

„ În data de 06.12.2018, a fost confirmată prezenţa virusului Pestei Porcine Africane (PPA) la porcii dintr-o anexă a unei stâne situată în extravilanul comunei Rusăneşti, în baza buletinelor de analiză emise de Laboratorul Sanitar Veterinar şi pentru Siguranţa Alimentelor Olt.
Anexa respectivă a fost plasată sub supraveghere oficială, au fost aplicate măsuri de restricţie pentru circulaţia persoanelor, animalelor, a produselor, subproduselor şi a mijloacelor de transport, precum şi dezinfecţia exploataţiei.
DSVSA Olt solicită sprijinul şi înţelegerea cetăţenilor pentru respectarea acestor măsuri, având în vedere gravitatea bolii şi consecinţele economice grave generate de apariţia ei“, a informat DSVSA Olt, prin intermediul unui comunicat.

Focarul a apărut la stâna unui cioban care îngrijeşte oile pe malul stâng al râului Olt, acolo unde rusăneştenii au terenuri pe care le folosesc drept păşuni, chiar la marginea pădurii administrate de autorităţile din judeţul vecin, Teleorman. Curios este că şi în exploataţia ciobanului s-a făcut inventarierea, cu peste o lună în urmă, după apariţia focarelor de pestă din Teleorman, bărbatul declarând însă că a avut porci, dar nu-i mai are, a spus primarul localităţii Rusăneşti, Alexandru Chirea.

„Este peste Olt, la un cioban care a avut în pădure, acolo, demult, o purcea şi a venit omu’ şi-a spus acum. Aparţine acea zonă de Rusăneşti, e administrată pădurea de cei din Teleorman, dar e prinsă pe UAT Rusăneşti o mică zonă. E la un cioban care n-a mai putut să aducă de acolo animalele, pentru că noi am impus restricţii, şi a anunţat omul acum că are şi el o purcea. Acolo, peste Olt, în pădure, totul e bolnav. Au ridicat (n.r. - DSVSA) purceii ieri, cu laboratorul, şi urmează şi purceaua. O avea băgată într-o groapă, cu purceii... (...)Când s-au dus veterinarii a spus că nu-i mai are, i-a fost frică să mai spună, eu ştiu... Îi avea băgaţi într-o groapă, acolo. Acum, nici noi nu i-am dat atenţie mare acolo, era focaru’ peste Olt, nu era la noi, nu ne-apucam să controlăm pădurea pe-acolo. Se făcea inventarierea acum o lună - o lună şi ceva şi a rămas cu ea acolo, n-avea cum s-o aducă acasă“, a spus primarul Alexandru Chirea.

Medicii veterinari au încheiat, marţi-seară chiar, a mai spus primarul localităţii Rusăneşti, acţiunea de sacrificare a tuturor porcilor din Rusăneşti, acţiune impusă prin ordin de prefect după ce în localitate s-au confirmat trei focare de pestă porcină africană, tot la ciobani care îngrijesc oi peste râul Olt, în pădurea de unde s-a extins virusul pestei porcine africane.


 

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite