Focarul din Spitalul de Psihiatrie Schitu se măreşte, spiritele se încing. „S-a sunat la poliţie că au evadat“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
schitu spital

Şapte pacienţi şi o asistentă din focarul de la Spitalul de Psihiatrie Cronici Schitu, din judeţul Olt, au primit rezultat pozitiv, la zile bune de la momentul testării.

Alte opt persoane testate pozitiv se adaugă celor 45 raportate până marţi, 11 august 2020, în focarul de la Spitalul de Psihiatrie Cronici Schitu-Greci. Este vorba de şapte pacienţi şi de  o asistentă din spital. Noii confirmaţi sunt însă din lotul de rezultate aşteptate încă de săptămâna trecută.

Între timp, marţi, 11 august 2020, s-a făcut şi schimbul de tură în spital, personalul medico-social care a asigurat serviciile pentru 7 zile fiind înlocuit de colegi veniţi de acasă. Cei ieşiţi din tură nu au putut, însă, pleca, reprezentanţii DSP Olt prelevându-le noi probe. Li s-a transmis că trebuie să aştepte tot în unitate rezultatele, aşa că şederea în focarul de coronavirus s-a prelungit cu încă o zi. De-abia miercuri au început să fie transmise rezultate. 

„Oamenii chiar le-au spus, revoltaţi: «Ne daţi voi să mănânce la animale?»“

S-au încins spiritele în interiorul spitalului atunci când angajaţii, extenuaţi după 7 zile de stat în spital, au auzit că trebuie să mai rămână încă ore bune, fără să li se poată preciza cât timp. Cinci din cei 30 de angajaţi care au făcut schimbul de tură au decis să plece acasă, în satul Greci, chiar satul carantinat. Trei au avut şi motive foarte întemeiate, făcând practic schimb cu partenerul de viaţă. „Oamenii au stat 7 zile, urma să plece, trei dintre ei, şi să vină soţii sau soţiile lor, tot angajaţi ai spitalului. Au spus că nu mai stau să aştepte rezultatele... S-a dormit şi sub cerul liber, au dormit şi aşa cei care au rămas. După ce au plecat cei cinci, cei din spital au anunţat poliţia, că au evadat din focar. S-au dus poliţiştii la ei acasă, oamenii le-au spus că se izolează şi chiar le-au explicat că nu au alte variante. «Dar ce, veniţi dumneavoastră să ne daţi la animale să mănânce?», au întrebat oamenii“, a dezvăluit o sursă din zonă.  În cele din urmă s-a convenit ca salariaţii plecaţi să aştepte acasă, în izolare, rezultatele testelor pentru SARS-CoV-2.

Care sunt măsurile pe care nu le respectă nimeni

Între timp DSP Olt a transmis o actualizare a situaţiei din focar, în urma anchetei epidemiologice desfăşurate în perioada 3-12 august 2020.

„Rezultatele anchetei epidemiologice derulata în perioada 03- 12.08.2020 se prezinta după cum urmează:

Numar total cazuri depistate pozitiv pentru COVID -19 = 53 cazuri, din care:

18 cazuri= personal angajat ( 5  asistenti medicali, 8 infirmieri, 3 ingrijitori, 2 spalatorese );

35 cazuri= pacienti;

Numar persoane investigate de DSP Olt:

232 persoane, din care 51 persoane cu rezultat pozitiv pentru infectia COVID-19;

42 persoane testate la Spitalul Judetean de Urgenta Slatina, din care 2 persoane cu rezultat pozitiv pentru infectia COVID-19;

21 probe in lucru.

Pacienţii confirmati cu infecţia Covid-19 au fost izolati de la momentul depistării, în două din 

pavilioanele obiectivului, pe sexe ( pavilion 4 si pavilion 6 ). 

La propunerea DSP Olt, unitatea sanitara a intrat în regim de carantină, până la  max. 14 zile.

Au fost interzise atât intrarile, cât şi ieşirile din obiectiv ale personalului, cât şi al asistatilor.

A fost permis accesul pentru aprovizionarea cu alimente la nivelul obiectivului, cât si auto-sanitarelor pentru situatii medicale şi a  personalului medical care a fost solicitat pentru acordarea consultului de specialitate.

Deplasarea din 2 in 2 zile a unui medic infectionist, angajat al Spitalului Judetean  de Urgenta Slatina  pentru evaluare si stabilirea conduitei terapeutice necesare.

Începand cu data de 03.08.2020, DSP Olt a organizat testarea întregului personal angajat şi al asistaţilor, prioritar pentru DSP a fost personalul angajat.

D.S.P. Olt  a dispus:

Aplicarea cu caracter permanent şi continuu a tuturor măsurilor asumate în “Planul Alb” al 

spitalului;

ridicarea carantinei în functie de  evoluţia îmbolnavirilor din rândul colectivitatii; personalul care 

are în dinamica 2 teste negative, la interval de 7 zile, poate părăsi unitatea intrand în programul normal de ture; măsura se dispune începand cu data de 12.08.2020 urmand ca măsura să funcţioneze si  pe viitor;

Întarirea si eficientizarea triajului epidemiologic la intrare în serviciu, insistându-se atât pe 

verificarea de către institutie a stării de sănătate a personalului, cat şi pe responsabilitatea personală a fiecarui salariat;

Mentinerea restrictiei internarilor/ externarilor până la declararea iîchisa a focarului;

Monitorizarea prin personalul angajat al obiectivului, ai pacientilor pozitivi :

termometrizarea de 2 ori / zi;

determinarea saturatiei oxigenului;

monitorizarea  starii generale.

Având în vedere situaţia dată, pentru intrarea în normalitate, DSP dispune menţinerea regulilor  stricte de limitare a răspandirii infectiei cu COVID- 19, dupa cum urmează:

monitorizarea stării de sănătate;

aplicarea cu caracter permanent şi continuu a tuturor masurilor cuprinse în “ Planul alb” al spitalului;

asigurarea asistenţei medicale de specialitate.

Ancheta epidemiologica în derulare“, a transmis DSP Olt, printr-un comunicat.

Ce nu spun autorităţile este că sistemul de carantină nu funcţionează nici pe departe aşa cum a fost instituit, că în spital în continuare anumite categorii de personal intră şi ies zilnic, şi nici că izolarea pacienţilor pozitivi şi organizarea spaţiilor de cazare pentru angajaţii care rămân în tură de o săptămână nu sunt făcute astfel încât să le dea acestora siguranţa că nu se vor infecta. 

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite