FOTO  Parcul Piteşti din Slatina, comoara istorică necunoscută a oraşului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Intrarea principală în Parcul Piteşti din Slatina... (FOTO: Mugurel Manea)
Intrarea principală în Parcul Piteşti din Slatina... (FOTO: Mugurel Manea)

Municipiul Slatina deţine, teoretic, trei parcuri, toate având dimeniuni relativ reduse pentru ceea ce ar trebui să însemne cu adevărat un parc. Cel mai mare este Expo-Parcul, ce ocupă o poziţie generoasă în centrul urbei şi face legătura între partea modernă şi cea istorică a Slatinei, dar cel mai îndrăgit parc este cel aflat pe strada Piteşti, aceasta şi pentru că este foarte vechi, având rădăcini ce pornesc din ultimii ani ai sec. XIX.

Parcul de pe strada Piteşti a fost, la origini, o mare grădină publică. Locuitorii municipiului îndrăgesc acest parc pentru că este cel mai vechi, iar liniştea şi umbra pe care o regăsesc aici nu o întâlnesc în nicio parte a oraşului. Dar majoritatea slătinenilor nici nu bănuiesc cât de vechi este cu adevărat. Există informaţii certe, atestate şi de istorici, care relevă că, în primii ani ai secolului XX, însăşi principesa Elisabeta (1894-1956), fiica cea mai mare a Reginei Maria şi a Regelui Ferdinand, devenită ulterior Regina Elisabeta, se plimba pe aleile grădinii publice de pe strada Piteşti.

“Parcul Piteşti este printre cele mai vechi locuri de promenadă din istoria municipiului Slatina. La finele sec. XIX – începutul sec. XX, slătinenii se adunau aici în zilele de sărbătoare, se îmbrăcau cu hainele cele mai bune şi se plimbau în acest perimetru, discutat despre orice, copiii mâncau îngheţată şi bomboane, deci, acest parc era locul de promenadă al slătinenilor. Desigur, pe atunci, el nu era un parc aşa cum înţelegem noi acum acest termen, ci o grădină publică, aşa cum erau toate actualele parcuri ce au o istorie în spate. În primii ani ai secolului XX, chiar viitoarea regină Elisabeta, fiica regelui Ferdinand, s-a plimbat nu de puţine ori pe aleile sale”, declară Aurelia Grosu, cercetător ştiinţific în cadrul Muzeului Judeţean Olt.

Acest parc a rămas în memoria locuitorilor urbei şi nu numai şi datorită unui eveniment desfăşurat în anul 1978, când s-au aniversat 600 de ani de atestare documentară a municipiului Slatina. Atunci a fost inaugurat un monument care mai există, din fericire, şi astăzi. Este vorba despre un obelisc realizat de unul dintre cei mai cunoscuţi şi apreciaţi sculptori ai ţării – Ion Irimescu, care, la începuturile sale, a fost profesor de desen la gimnaziul “Radu Greceanu”, în prezent Colegiul Naţional “Radu Greceanu” din oraş.

Parc resuscitat pe ultima sută de metri

Încet-încet, “Parcul Piteşti” şi-a pierdut din atracţia de altădată, dar şi suprafaţă, ajungând acum să aibă doar 1,68 ha. Din fericire, el a fost complet reabilitat în luna mai a anului 2008, cu preţul a 3,2 milioane de lei. Vechile alei şi trepte de acces au fost refăcute şi placate cu granit, intrarea centrală a fost pavată cu marmură, s-a montat mobilier ambiental constând în 60 de bănci şi s-au instalat 40 de lămpi şi tot atâtea coşuri de gunoi. A fost finalizată şi construcţia zidului de sprijin a versanţilor, iar problema zecilor de izvoare subterane a fost rezolvată prin amenajarea unor canaluri de drenuri. Pentru refacerea spaţiului verde a fost însămânţat un strat de gazon şi unul de turbă, s-au plantat peste 50 de platani şi alte aproape 1.000 de plante. Întregul spaţiu verde este acum irigat, fiind folosite aspersoare şi un sistem de picurare.

Atracţia "noului" parc este sporită de fântânile arteziene - două la număr, aflate în centrul parcului. Cea mai mare dintre ele este alcătuită din două secţiuni cu forma unui semicerc, acestea fiind placate cu piatră naturală. O secţiune este alcătuită din trei turnuri cu diametrul de 2 metri, legate între ele de două bazine, iar cealaltă secţiune imită forma unui zid de sprijin etajat, apa care se revarsă fiind colectată la baza zidului într-un canal. A doua fântână arteziană se află la intrarea în vechea grotă a parcului, unde a fost amenajată şi o perdea de apă ce are rolul de împiedica intrarea vizitatorilor. Ambele fântâni sunt dotate cu instalaţie nocturnă de iluminat.

Accesul în parc se face prin intermediul a patru intrări: două dinspre strada Piteşti, una dinspre biserica din vecinătatea Hotelului “Parc” şi o alta dinspre parcarea supraetajată de lângă Spitalul Judeţean. Lângă una dintre intrările de pe strada Piteşti a fost amenajată o cascadă de dimensiuni reduse şi un iaz, prevăzut cu un sistem artificial de aburi şi vegetaţie specifică, care, acum, nu mai este funcţional. De menţionat că parcul ocupă numai 1,6 hectare.

“Expo-Parc”-ul din centrul oraşului, puţin căutat

În afară de Parcul Piteşti, în Slatina a fost deasemenea reabilitat în urmă cu doi ani, la capătul a circa cinci ani, şi cel mai mare spaţiu cu aceeaşi destinaţie rebotezat “Expo-Parc” (fostul Parc al Tineretului, n.a.), aflat între fostul magazin “Oltul” şi clădirea Oltproiect. Nu mai puţin de 15 milioane de lei a costat reamenajarea parcului în cauză ce se întinde pe 4,2 ha., dar trebuie precizat că o mare parte din această sumă a fost înghiţită de realizarea unei esplanade din granit, precum şi a unei mari fântâni arteziene cântătoare. Deşi s-au plantat aici sute de copaci şi plante, locul este deocamdată puţin căutat pentru că “fauna” nu a avut încă timp să se dezvolte, dar şi pentru că nu oferă momentan ceea ce aşteaptă cineva de la un parc: linişte şi umbră.

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite