FOTO  Inundaţii în judeţul Olt: zeci de localnici evacuaţi din calea apelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aproximativ 50 de localităţi din judeţul Olt, oraşe şi comune, se află în pericol de a avea mai multe zone inundate în următoarele ore. La acest moment, cel mai mare pericol este în comuna Movileni, unde câteva zeci de pompieri construiesc diguri din saci de nisip pentru a împiedica aproape 50 de gospodării să fie acaparate de apele unui pârâu. Judeţul Olt se află sub cod galben de inundaţii de joi dimineaţă.

UPDATE ora 21.00

Din informaţiile primite de la Sistemul de Gospodărire a Apelor Olt, situaţia localităţilor din judeţ afectate de ploi, la ora 20.30, se prezenta astfel: şase localităţi cu probleme din cauza cantităţilor mari de ploie din ultimele zile, fapt ce a dus la inundarea a 30 case, 260 curţi şi grădini, 620 hectare teren arabil şi păşuni. Cele mai mari pagube erau semnalate în comuna Şerbăneşti, unde pârâul Dorofei a inundat 20 de case, 120 de curţi şi grădini, 350 de hectare de teren arabil şi păşuni, zece hectare de pădure, 0,5 km de drum judeţean şi doi kilometri de drum comunal. În comuna Movileni, acelaşi pârâu Dorofei a inundat: 10 case, 60 de curţi şi grădini, 150 de hectare de teren arabil şi păşuni, 10 podeţe, două poduri, zece podeţe. În comuna Schitu, pârâul Iminog a inundat 75 de curţi şi grădini, 120 de hectare de teren arabil, 1,4 km de drum judeţean, iar o persoană a fost evacuată şi cazată în spaţiile organizate de Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă. În oraşul Scorniceşti, din cauza scurgerilor de apă de pe versaţi, şapte curţi şi grădini au fost inundate. În comuna Brebeni, revărsarea pârâului Dîrjov a inundat trei hectare de teren arabil din şapte gospodării. În comuna Perieţi a fost distrusă o cale de acces (punte) către trei gospodării, la care se poate ajunge doar pe un traseu ocolitor. Echipele specializate ale ISU Olt au intervenit, cu un autocamion şi o motopompă, în oraşul Scorniceşti, satul Mărgineni, pentru evacuarea apei din zona afectată şi revenirea la starea de normalitate. În continuare, 18 pompieri de la Detaşamentul Slatina al ISU Olt şi 20 de membri ai S.V.S.U. Movileni intervin pentru monitorizarea situaţiei din localitate şi consolidarea digurilor construite. De asemenea, nouă pompieri de la Detaşamentul Caracal intervin în localităţile Şerbăneşti şi Crâmpoia pentru monitorizarea situaţiei din zonă şi pentru a intervene, dacă situaţia o va impune. 

UPDATE ora 19.00

Judeţul Olt a fost plasat, din seara zilei de joi – 6 martie, sub incidenţa unui cod portocaliu de inundaţii. Până la acest moment au fost evacuate şase persoane la Movileni, cazate în spaţiile amenajate de primăria din localitate, la care se adaugă alte 30 de persoane care şi-au părăsit locuinţele din proprie iniţiativă, preventiv, din cauza creşterii debitului apelor unui pârâu ce străbate localitatea. Joi seară, două pâraie din judeţ ameninţau să iasă din matcă: Teslui şi Beica (Pleşoiu etc.). 

Peste 40 de pompieri militari şi civili acţionează de câteva ore în comuna Movileni pentru construirea unor diguri din saci cu nisip care să protejeze aproximativ 50 de gospodării afectate de revărsarea pârâului Dorofei din localitate. La faţa locului intervin pompierii de la Detaşamentul Slatina al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) “Matei Basarab” Olt, Grupa Operativă a I.S.U. Olt, dar şi Serviciul Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă Movileni, sub conducerea şi coordonarea prefectului judeţului, Cătălin Rotea, şi a şefului pompierilor olteni, col. Marian Pică.

“Pentru construirea digurilor de protecţie din comuna Movileni se folosesc peste 1.000 de saci cu nisip. De asemenea, tot din cauza revărsării pârâului Doroftei, în comuna Şerbăneşti sunt inundate aproximativ 30 de hectare de teren agricol. În comuna Perieţi, de asemenea, o punte pietonală a fost inundată, accesul către cele şase gospodării făcându-se pe un drum neamenajat”, a afirmat plutonier Alin Băsăşteanu.

Din informaţiile primite de la Sistemul de Gospodărire a Apelor Olt, la ora 16.00 erau depăşite cotele de atenţie pe pârâul Teslui-Muntean, pârăul Beica şi pârâul Mamu. Hidrologii au prelungit avertizarea cod galben pentru următoarele 24 de ore, fiind preconizate creşteri de debite şi niveluri în mai multe localităţi din judeţ. Mai precis, sunt vizate râurile Olteţ şi Vede, dar şi pâraiele Cungrea Mare, Cungrea Mică, Mamu, Beica, Teslui şi Iminog.

Localităţile care pot fi afectate sunt: Balş, Scorniceşti, Potcoava, Topana, Făgeţelu, Spineni, Tătuleşti, Bărăşti, Coloneşti, Optaşi Măgura, Sârbii Măgura, Corbu, Tufeni, Poboru, Icoana, Movileni, Şerbăneşti, Crâmpoia, Nicolae Titulescu, Ghimpeţeni, Văleni, Schitu, Movileni, Valea Mare, Cungrea, Verguleasa, Leleasca, Dobroteasa, Strejeşti, Cârlogani, Pleşoiu, Slătioara, Iancu Jianu, Morunglav, Călui, Oboga, Bobiceşti, Voineasa, Bârza, Osica de Jos, Osica de Sus, Pârşcoveni, Fălcoiu, Perieţi, Vâlcele, Izvoarele, Mărunţei şi Bălteni.

Mai puteţi citi:

Localnicii unui sat de la Olt, salvaţi de Prefectură cu bani de la Guvern

Oltul, partener al unui proiect româno-bulgar de intervenţie în dezastre ecologice la frontiera cu Dunărea

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite