FOTO  Pompierii olteni avertizează: “Atenţie la ţurturi!”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pompierii olteni au intervenit deja în Slatina şi Caracal pentru îndepărtarea ţurţurilor de gheaţă...
Pompierii olteni au intervenit deja în Slatina şi Caracal pentru îndepărtarea ţurţurilor de gheaţă...

Pompierii militari din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Matei Basarab” Olt se confruntă cu o nouă problemă în aceste zile, şi aici nu este vorba despre vreun alt cod de vijelii sau de ninsoare. Problema constă în ţurţurii formaţi la nivelul acoperişurilor clădirilor. Blocurile de gheaţă sunt extrem de periculoase deoarece pot răni, în cădere, persoanele care trec prin zonă sau pot avaria autovehiculele parcate.

Reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) „Matei Basarab” Olt au intervenit deja pe raza oraşelor Slatina şi Caracal - unde au fost solicitaţi, pentru a degaja ţurţuri de diferite dimensiuni ce s-ar fi putut transforma oricând în arme extrem de periculoase şi ar fi putut răni oameni sau produce pagube materiale. Pentru a evita asemenea evenimente nefericite, reprezentanţii instituţiei menţionate recomandă proprietarilor de locuinţe şi asociaţiilor de proprietari câteva sfaturi.

Printre acestea se numără curăţarea, de către proprietari sau asociaţiile de proprietari, a acoperişurilor clădirilor - în limita posibilităţilor, şi marcarea zonelor unde există riscul căderii de ţurţuri sau zăpadă. De asemenea, importantă este şi atenţionarea cetăţenilor care intenţionează să-şi parcheze maşinile în apropierea blocurilor cu ţurţuri la acoperişuri - pentru prevenirea rănirii acestora sau avarierii autovehiculelor.

„Poate părea ceva inutil, dar noi vrem să atragem atenţia tuturor asupra dezafectării trotuarelor şi străzilor de zăpada din apropierea blocurilor astfel încât trecătorii să nu fie nevoiţi să meargă pe lângă imobile şi să fie surprinşi de eventualele căderi ale ţurţurilor sau blocurilor de zăpadă dislocate de pe acoperişuri. Reamintim cetăţenilor faptul că, de îngrijirea şi curăţarea clădirilor şi faţadelor acestora, se ocupă proprietarii sau asociaţiile de locatari, pompierii acţionând numai dacă arhitectura imobilelor nu permite îndepărtarea ţurţurilor de către cetăţeni. Totodată, reamintim că, în caz de pericol iminent de cădere a ţurţurilor de pe clădiri înalte, proprietarii au obligaţia să ia măsuri de avertizare şi de marcare a perimetrului expus riscurilor”, a precizat plutonier Alin Băsăşteanu, purtător de cuvânt al ISU Olt.

În ultimele zile, echipele specializate ale ISU Olt au intervenit la cinci solicitări pentru degajarea ţurţurilor formaţi la clădiri din Slatina şi Caracal.

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite