Funcţionarii din primăriile Oltului n-au vrut să întrerupă lucrul, deşi se plâng de salarii mici. Lider: „Vrem administraţie performantă, dar cu oameni plătiţi prost“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deşi, spun liderii lor, funcţionarii din administraţia publică locală au,  jumătate dintre ei, salarii mai mici de 1.500 de lei, , prea puţini s-au declarat de acord pentru întreruperea lucrului, astăzi, timp de o oră. Au făcut, pe alocuri, greva japoneză.

Au salarii foarte mici, sunt ani de zile de când se uită în jur cum colegii lor din sectorul bugetar mai obţin câte o mărire de leafă, un drept, ceva, orice, iar ei nimic. Astăzi însă, când ar fi avut ocazia să-şi manifeste nemulţumirea, întrerupând lucrul pentru o oră din cele opt de program, funcţionarii din primăriile oltene n-au făcut-o.

Conducerea sindicatului Consilium din judeţ, afiliat la Federaţia „Forţa legii“, a sondat membrii în privinţa formei de protest pe care să o adopte şi, supriză: doar membrii din 40 de primării, (din cele aproximativ 90 reprezentate de Consilium) au semnat pentru grevă. La nivelul federaţiei situaţia a fost chiar mai dramatică, 26% declarându-se de acord cu greva, motiv pentru care, în Olt, s-a optat pentru greva japoneză, care şi cum o fi făcut-o. „Probabil că la mijloc e vorba şi de lipsa de reacţie la care am ajuns, membrii aşteptând totul de la lideri, însă, pe de altă parte, din salariul acela „uriaş“ pe care membrii noştri îl au ar fi însemnat că s-ar mai fi tăiat puţin, greva însemnând întreruperea lucrului“, a declarat liderul Sindicatului Consilium, Octavian Chelemen.

Lucrează pentru salarii mai mici de 1.500 lei

În condiţiile în care sunt obligaţi să lucreze, e greu să şi ceri performanţă în administraţie, e de părere liderul Chelemen. „Dacă oamenii îşi desfăşoară activitatea cu gândul la ce pun pe masă, din salariul minim pe economie, vă daţi seama cât sunt de motivaţi. Vrem administraţie performantă cu salariaţi plătiţi prost“, spune liderul, apreciind că jumătate dintre funcţionarii din administraţie au salarii de până la 1.500 lei. Mai mult, creşterea în ultimii ani a cuantumului salariului minim a dus şi în acest sector la situaţii aberante în care un funcţionar cu studii medii şi unul cu studii superioare au acelaşi salariu, adesea foarte apropiat de salariul minim, sau un funcţionar cu 30 de ani vechime pleacă acasă, lună de lună, cu 1.300 de lei. „Normal că acest salariat se întreabă ce pensie va avea, dacă după atâţia ani de muncă are un asemenea salariu“, completează Chelemen.

Funcţionarii publici din administraţia locală au la dispoziţie o săptămână pentru negocieri, la finalul acesteia hotărând dacă vor continua protestul cu o zi de grevă (dacă, între timp, s-ar declara de acord cu greva şi cei care au refuzat să întrerupă lucrul, pentru o oră, marţi, 5 iulie). Principalele lor revendicări sunt: creşterea cu 25% a salariilor, rezolvarea inechităţilor între clasele salariale, acordarea tichetelor de masă şi a vouchere-lor de vacanţă etc. „Cerem ceea ce au şi ceilalţi salariaţi din sectorul bugetar, nimic altceva“, a mai spus Chelemen, amintind că sunt ani buni de când nu mai beneficiază de reduceri la biletele de odihnă, de accesul la suplimentele la salariu şi alte beneficii în măsură să le mai crească veniturile. „Sunt obligaţi, efectiv, să găsească variante să supravieţuiască“, a concluzionat liderul sindical.
 

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite