Slatina

articolul anterior articolul urmator

VIDEO Grindina a făcut prăpăd în judeţ. Sute de case şi maşini au fost afectate la Coloneşti şi Potcoava

0
19 Jun 2016 11:21:48
Autor: Alina Mitran
Grindina le-a ciuruit acoperişul casei, au cumpărat ţiglă pentru reparaţii FOTO: Alina Mitran
Grindina le-a ciuruit acoperişul casei, au cumpărat ţiglă pentru reparaţii FOTO: Alina Mitran

După o zi de foc, în noaptea de sâmbătă spre duminică grindina a făcut prăpăd în câteva localităţi din Olt. Coloneşti, Potcoava şi Brastavăţu sunt doar trei din localităţile afectate.

UPDATE În urma evaluării pagubelor, s-a stabilit că şi la Bălteni au fost afectate 10 case şi 10 anexe gospodăreşti, dar şi 20 de hectare de culturi. La Brastavăţu, în schimb, pare să se fi înregistrat de departe cea mai mare pagubă. Conform ISU Olt, aici grindina a afectat acoperişurile a 670 de case şi 670 anexe gospodăreşti, 263 de maşini, două şcoli şi o grădiniţă, dar şi acoperişul centrului de permanenţă din localitate. De asemenea au fost afectate culturile de pe 22 hectare.

------------------

Au fost distruse sute de acoperişuri şi autoturisme şi, însumat, mii de hectare de culturi din câmp şi grădini.

ISU Olt primeşte rapoarte din întreg judeţul, la Potcoava fiind afectate 460 de case şi 285 de anexe gospodăreşti, dar şi 255 de maşini avariate. 

La Coloneşti, acoperişurile  a 55 de case şi 50 de anexe gospodăreşti au fost afectate de grindina de mari dimensiuni căzută peste noapte. Tot aici au fost avariate 50 de maşini. 

Peste 400 de hectare de culturi în câmp sunt terminate şi 20 de hectare de grădină, sătenii văzându-şi distrusă munca de până acum.

„Situaţia nu este definitivă, continuăm să primim rapoarte şi le centralizăm. Din câte ştim până la acest moment şi în sud au fost probleme, Brastavăţu fiind o altă localitate afectată“, a declarat Dan Ţolu, purtător de cuvânt ISU Olt.

„Cu Dumnezeu nu te pui!“
 
O jumătate de oră, după cum spun localnicii, a fost de ajuns ca pagubele înregistrate în Potcoava să fie deosebit de importante. Sute de şoferi au făcut astăzi coadă în faţa Poliţiei Potcoava, să-şi poată obţine dovada pe baza căreia să-şi repare maşinile. „Cu Dumnezeu nu te pui, ce-ar fi fost de făcut?“, se-ntreabă oamenii, care spun că n-au văzut aşa grindină mare de când sunt.

 
Uimiţi de ce a căzut din cer, oamenii au pus dovezile la păstrat, la congelator FOTO: Alina Mitran
 
„Am 90 de ani şi n-am văzut aşa ceva. Le-a-ndoit tabla la maşini, le-au spart parbrizul, la noi s-a ciuruit, pe ploc, cartonul, a şi plouat în dormitor, nu ştiu cu ce-om mai face reparaţiile, pentru că eu am 350 de lei pensie şi am mai plătit lucrările la acoperiş de două ori“, spune o bătrână care locuieşte chiar în blocul din centrul micului oraş.
 
„Eram în maşină când s-a-ntâmplat, când s-a spart parbrizul, n-am avut ce face“, spune, la câţiva metri, altcineva. Peste tot maşini maşini avariate, deşi vegetaţia nu lasă să se vadă urmele prăpădului de cu o seară înainte.
 
„Cine-a avut curajul să iasă, erau pietre de 80-90  în diametru?!“
 
Tudor Enache spune că a înregistrat pagube de peste 3.500 de lei. Două maşini i-au fost avariate, dar şi solarul. Ca majoritatea celor cu jalba-n proţap la poliţie, n-are asigurare casco pentru maşină, pentru solar nici atât. „Solarul l-am pus să am pentru mine, pentru casă, nu vedeţi că nu se mai face nimic afară? Am folosit polycarbon, e garantat 7 ani, l-am pus de doi ani. Vă daţi seama cât a fost de mare piatra, dacă a trecut prin el!“, se minunează din nou omul. Grindina, care a căzut sâmbătă în jurul orei 19,00, l-a prins în atelier, bărbatul e mecanic auto. „Păi, aveai curaj să ieşi?“, ne convinge bărbatul, iar fiul său aduce de la congelator şi dovada: grindină mai mare decât un ou de gâină.

 
Proprietarii de maşini nu au altceva de făcut decât să meargă la service. Puţini au asigurare facultativă 
 
„Cât oul de gâscă a fost. Ne-a distrus toată ţigla, plecă bărbătu-meu să cumpere alta, s-o înlocuim, că dacă mai vine o ploaie ne plouă-n casă“, povesteşte prin ce a trecut doamna Zavalache. Între timp ajunge şi soţul, care, pe nepusă masă, a făcut cumpărături.
 
 A avut de suferit până şi tabla de fabricaţie recentă, acum poartă urmele „bombardamentului“. Ba, rudele sosite să-şi petreacă Rusalile cu neamurile, din celălalt colţ de ţară, s-au văzut nevoite să contacteze service-uri rapid şi să-şi repare maşinile, ca să poată pleca. 
 
Grindina a făcut prăpăd în Potcoava, Olt. Sute de maşini avariate

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările