Gripa aviară, pericolul de la graniţa cu Bulgaria. La ce temperatură se prepară alimentele pentru a distruge virusul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gripa aviară provoacă pierderi economice însemnate, însă reprezintă şi o ameninţare pentru sănătatea umană FOTO: arhiva
Gripa aviară provoacă pierderi economice însemnate, însă reprezintă şi o ameninţare pentru sănătatea umană FOTO: arhiva

Dacă pesta porcină africană i-a afectat economic pe fermieri, gripa aviară, care se manifestă deja în Bulgaria, aproape de graniţa cu România, reprezintă un pericol şi pentru sănătatea umană. Ce simptome prezintă păsările afectate şi ce este de făcut pentru a limita pericolul în cazul consumului de carne.

Gripa aviară este boala produsă de un virus care afectează păsările de curte, dar şi păsările sălbatice, cele mai expuse fiind păsările acvatice. Pericolul este mare deoarece, aşa cum nu se întâmplă cu virusul pestei porcine africane care a cuprins jumătate de ţară, traversează specia, adică se manifestă şi la om.

Cum recunoşti păsările bolnave

Specialiştii recomandă populaţiei să menţină animalele în ogradă, raţele şi gâştele care sunt, în anumite localităţi, lăsate „la gârlă“ fiind de departe cele mai expuse contractării virusului, zona cursurilor de apă din judeţele de graniţă intrând, de altfel, în aria de supraveghere  a medicilor veterinari.
Iată cum se manifestă boala la păsările afectate:

- Păsările bolnave nu mai mănâncă, stau ghemuite, cu aripile căzute;
- Au creasta şi bărbiţele umflate, de culoare roşu închis, au pete vinete pe picioare şi scurgeri de secreţii din cioc şi nări;
- Capul şi gâtul sunt umflate, colorate violet, iar pasărea nu mai poate să respire, are diaree şi pot apărea tremurături ale capului, răsucirea gâtului şi paralizii.
În astfel de cazuri proprietarii sunt îndrumaţi să anunţe de urgenţă medicul veterinar, să ferească în primul rând copiii de contactul cu păsările bolnave, să nu manipuleze cu mâinile goale păsările moarte etc.

Ce e de făcut în bucătărie

Respectarea regulilor de igienă este prima recomandare, care ne fereşte de pericolul contractării virusurilor în general, iar spălatul temeinic al mâinilor este cea mai importantă dintre acestea.
Dacă nu aveţi posibilitatea să vă spălaţi cu apă şi săpun după ce aţi intrat în contact cu păsările, ştergeţi mâinile cu alcool sanitar.

Grijă deosebită trebuie să avem, recomandă medicii, la prepararea hranei, virusurile gripale fiind distruse prin prelucrarea termică la peste 70 grade Celsius. Iată care sunt recomandările:

- Separaţi carnea crudă de cea prelucrată termic sau de alimentele care sunt gata preparate;
- Nu folosiţi acelaşi cuţit sau instrument de tăiat pentru a pregăti carnea crudă şi alimentele care sunt gata preparate;
-  Spălaţi–vă pe mâini înainte, între şi duăa operaţiile de manipulare a alimentelor crude şi a celor prelucrate termic;
- Nu puneţi carnea prelucrată termic pe aceeaşi farfurie sau suprafaţă pe care a fost aşezată înainte de a fi prelucrată termic;
- Carnea de pasăre, inclusiv ouăle, trebuie prelucrate termic timp indelungat la temperatură corespunzătoare, deoarece virusurile gripale sunt distruse prin prelucrare termică la mai mult de 70°C;
- Înainte de a manipula şi prelucra termic ouăle, spălaţi-le cu apă şi săpun, iar dupã aceea spălaţi-vă pe mâini tot cu apă şi săpun;
- Nu folosiţi ouă fierte moi sau crude în alimente care nu vor fi prelucrate termic;
- După manipularea păsărilor sau ouălor crude, spălaţi-vă pe mâini şi spălaţi toate suprafeţele şi instrumentele folosite, atent, cu apă şi săpun.

Slatina



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite