Slatina

articolul anterior articolul urmator

Informaţii şocante din ancheta la care au fost supuşi poliţiştii implicaţi în căutarea Alexandrei. Şeful Poliţiei Caracal: „N-au depus plângere, n-avem caz“

29
18 Aug 2019 18:15:47
Autor: Ana Popescu
Alexandra Măceşanu a fost omagiată în cadrul Festivalului Untold
Alexandra Măceşanu a fost omagiată în cadrul Festivalului Untold

Raportul corpului de control din cadrul Ministerului de Interne, referitor la cazul Caracal, conţine informaţii devastatoare în privinţa deficienţelor din anchetarea cazului dispariţiei Alexandrei Măceşanu.

Ancheta internă demarată de Ministerul de Interne în privinţa modului în care s-a acţionat pentru găsirea Alexandrei Măceşanu indică nereguli grave în exercitarea atribuţiilor de serviciu în cazul Violetei şi al lui Nicolae Mirea, unul dintre cele mai influente cupluri de poliţişti din judeţul Olt.

Cei doi poliţişti sunt cunoscuţi la nivel înalt ca fiind soţii care au ales să divorţeze formal în faţa unui notar doar pentru ca Nicolae Mirea să poată fi numit comandantul Poliţiei Municipiului Caracal. Când au aflat despre dispariţia copilei, cei doi poliţişti erau împreună acasă. Niciunul dintre ei nu a dat ordin să fie demarate imediat căutările.

Totul a început pe data de 24 iulie, la ora 20.30, când tatăl Alexandrei a mers la postul de poliţie din localitatea olteană Dobrosloveni să ceară ajutor. Ion Măceşanu a vorbit cu agentul-şef principal Vasile Marian, i-a spus că este disperat, că şi-a căutat fiica peste tot, dar nu reuşeşte s-o găsească. Bărbatul l-a rugat pe poliţist să-l ajute.

„N-au depus plângere, n-avem caz“

Agentul şef principal din Dobrosloveni nu putea demara cercetările decât după ce-şi informa superiorul, adică pe Violeta Mirea, comisarul şef de la Secţia 2 Poliţie Rurală Osica de Sus. În mod normal, căutarea Alexandrei ar fi trebuit să înceapă de îndată întrucât era minoră, conform procedurilor valabile inclusiv la nivelul Poliţiei Române. Cu toate acestea, Violeta Mirea i-a ordonat subalternului Vasile Marian să-l trimită pe tatăl Alexandrei Măceşanu acasă şi să-i recomande să vină a doua zi dimineaţa pentru a depune o plângere. Surse din Poliţie spun că atunci când a primit informaţia Violeta Mirea era acasă împreună cu partenerul de viaţă, respectiv Nicolae Mirea, comandantul Poliţiei Municipiului Caracal.

În noaptea de 24/25 iulie, Alexandra a fost căutată doar de părinţi, colegi şi prieteni. La ora 22.14, colegii de la ansamblul folcloric unde Alexandra dansa au cerut ajutor printr-un anunţ postat pe Facebook.

Colegii chiar au încercat ore-n şir să-i localizeze telefonul, însă toate eforturile au fost zadarnice. În acea noapte, cazul a ajuns oficial şi la urechile comandantului Poliţiei Caracal. Acesta ar fi fost informat că pe Faceebook se distribuie masiv dispariţia unei fete din Dobrosloveni. „Au depus părinţii plângere? Dacă n-au depus, n-avem caz“, ar fi spus comisarul şef Nicolae Mirea.

S-au pierdut peste 14 ore vitale

Toată noaptea, părinţii Alexandrei au aşteptat în zadar un semn de la fiica lor. Dimineaţa, la ora 8.00, au mers din nou la Poliţie, aşa cum li se spusese. Cazul de dispariţie s-a înregistrat oficial la Poliţia Municipiului Caracal pe 25 iulie, la ora 10.30, iar oamenii legii au început formal căutările, cu puţin timp înainte ca Alexandra să reuşească să sune la 112.

Comisarul-şef Violeta Mirea conduce din 2014 Secţia 2 Poliţie Rurală Osica de Sus. Este una dintre cele mai influente funcţii de conducere din Poliţia Olt, pentru că acestei secţii îi sunt arondate alte opt posturi comunale din judeţ: Cezieni, Dobrosloveni, Dobrun, Drăghiceni, Fălcoiu, Fărcaşele, Osica de Jos, Osica de Sus.

Dispoziţia Violetei Mirea, în calitate de superior ierarhic a poliţiştilor din Dobrosloveni, a însemnat pierderea a peste 14 ore vitale pentru căutarea Alexandrei.

În urma cercetărilor făcute în cazul dispariţiei Alexandrei, corpul de control al MAI a concluzionat: „Deşi tatăl victimei a sesizat verbal pe agentul şef adjunct Vasile Marian, în seara de 24.07.2019, ora 20.30, despre dispariţia fiicei sale, iar poliţistul a raportat situaţia şefului Secţiei 2 Poliţie Rurală, Osica de Sus, comisar şef Mirea Violeta, primele activităţi investigative în vederea depistării minorei au debutat în dimineaţa de 25.07.2019, începând cu orele 8.30. Astfel, pe fondul neimplicării şefului secţiei, activităţile au debutat tardiv, iar neraportarea situaţiei de către ofiţer şefului său ierarhic au avut drept consecinţă faptul că, în intervalul orar 8.30 – 11.00, din data de 25.07.2019, acţiunile operative au fost efectuate doar de către şeful postului de poliţie, fără a fi angrenaţi alţi poliţişti în sprijin, operaţiunile derulându-se pe o arie restrânsă“, se arată în raportul corpului de control.

A divorţat formal ca să ajungă şef

Investigatorii din MAI au mai concluziont că şeful Poliţiei Caracal „s-a limitat“ la a-şi informa superiorul ierarhic abia pe 25 iulie, la ora 12.15. Printr-un apel telefonic, l-a contactat pe comisarul-şef Nicolae Alexe, şeful IPJ OLT, după ce Mirea aflase că Alexandra sunase la 112. Mai mult, Mirea nici n-a reuşit să vorbească cu Alexe.

„Secretara acestuia din urmă i-a precizat că ambii adjuncţi ai şefului inspectoratului sunt ieşiţi din unitate, cel aflat la comandă aflându-se la bilanţul Poliţiei oraşului Scorniceşti. În continuare, comisarul şef Mirea Nicolae nu a solicitat secretarei să îi transmită ofiţerului aflat la conducerea inspectoratului un mesaj cu privire la situaţia de fapt sau să îl apeleze personal pe telefonul mobil pentru a-i raporta despre eveniment“, se mai arată în raportul Comisiei de Control a MAI.

Violeta Mirea locuieşte în aceeaşi casă Nicolae Mirea. Dorinţa lui Nicolae Mirea de a ajunge şef la Poliţia Caracal l-a făcut să divorţeze în ianuarie 2018 de soţia Violeta, cu care era căsătorit de peste 30 de ani şi au împreună doi copii majori. Motivul a fost că, pentru a putea participa la concursul pentru ocuparea funcţiei de şef al Poliţiei Caracal, Nicolae Mirea nu se putea afla în relaţie de subordonare cu soţia sa.

Nicolae şi Violeta Mirea au în jur de 50 de ani. Ambii s-au pensionat din Poliţie, la câteva zile după scandalul izbucnit la Caracal. Plecarea lui Nicolae Mirea a fost certificată printr-o dispoziţie din 5 august 2019, iar Violeta Mirea va ajunge oficial pensionară luni, 19 august. Cei doi ar urma să încaseze, fiecare în parte, un venit lunar cifrat la aproximativ 12.000 de lei.

Te-ar putea interesa şi:
 
Cum a expediat comisarul şef Nicolae Alexe doi subalterni care au sunat să-l informeze că Alexandra a fost răpită şi violată
 
EXCLUSIV Familia de poliţişti care a întârziat căutarea Alexandrei cu 14 ore. Cum a ajuns la putere cuplul Mirea
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

29 Comentarii

inuendo
18.08.2019, 18:27:58

Jeguri pzdiste.

+12 (14 voturi)
Mihai Neagu
18.08.2019, 19:18:51

@inuendo, esti sigur, ca sunt membrii PSD? Caci altfel, esti TU jegul...

-13 (17 voturi)
SEBI GOICEA
18.08.2019, 18:37:58

Motehrul vostru de ciocoi comunisti si interlopii. Pai bine mai babuinilor siberieni, nu stiti ca aveti in lege, AUTOSESIZAREA ? Trebuie ejectati din randul societati umane astfel de specimene perimate.

+10 (10 voturi)
Obozo Orwell
18.08.2019, 18:57:56

Aceste specimene de maimute comuniste trebuie ejectate in spatiul cosmic.

+11 (11 voturi)
Carmen Florea
18.08.2019, 19:16:01

...socant... Romania e o 'socanta' de sus pana jos ... Mai mult timp ia pt jurnalijdi 'avizul' 'urmeaza imagini care va pot afecta emotional', decat insasi 'stirea' si asa dupa fiecare propozitie: 'atentie, urmeaza imagini' ... Auzi, pe roman il 'afecteaza', cum sa nu, drept in cot? daca l-ar afecta, n-ar face ceea ce face ... ... infiorator... ... ingrozitor... ...infricosator... ... oribil... ... teribil... si da-i cu 'afectiunea' ... asa ca la 99% cretinciosi ...

-1 (9 voturi)

Vezi toate comentariile (29)