INML, precizări despre probele analizate în „cazul Caracal“. „Se desfăşoară un proces de reeşantionare şi de reluare a analizelor ADN“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O comunicare venită din partea INML tulbură din nou apele în „cazul Caracal“, după ce, în ultimele zile, s-a întors pe toate feţele comunicatul transmis sâmbătă, 17 august 2019, de DIICOT despre imposibilitatea identificării AND-ului din rămăşiţele osoase găsite în liziera de la Caracal, din cauza stării avansate de degradare.

Institutul Naţional de Medicină Legală ”Mina Minovici” Bucureşti a dat publicităţii o notă de presă, marţi, 20 august 2019, în care face precizări despre aspectele comunicate pe marginea „Cazului Caracal“. Pe de o parte, spun reprezentanţii INML, instituţia nu a făcut comunicări oficiale, transmiţând direct organelor de anchetă respectivele rapoarte, iar pe de alta, anunţă INML, se vor face reeşantionări de probe şi se vor relua analizele ADN, rapoartele de până acum care au făcut obiectul unor communicate DIICOT fiind, de fapt, rapoarte preliminare.

Aspectul din comunicatul INML care naşte vii discuţii este cel privind anunţul  reluării probelor ADN.
Cercetările medico-legale care se întreprind în astfel de cazuri sunt complexe şi necisită timp. Faţă de acest aspect, arătăm faptul că rapoartele de expertiză ce au fost întocmite şi comunicate organelor de urmărire penală până la momentul actual sunt preliminare întrucât rezultatele obţinute sunt parţiale.

Pentru obţinerea unor date medico-legale complete se continuă cu celeritate activităţile specifice de expertiză medico-legală şi activităţi specifice de laborator antropologice şi genetice.
În acest sens se continuă efectuarea testelor şi procedurilor fizico-chimice antropologice asupra fragmentelor osoase. Totodată, pentru a completa datele medico-legale în interesul justiţiei, se desfăşoară un proces de reeşantionare şi de reluare a analizelor ADN, proces care va continua, chiar dacă materialul osos avut la dispoziţie este în stare avansată de degradare“
, a comunicat INML.

Cumpănaşu: „Un comunicat care vine să contrazică şi DIICOT-ul“

Unchiul Alexandrei Măceşanu, Alexandru Cumpănaşu, a avut şi o primă reacţie, într-o intervenţie în direct la o televiziune, comentând cele transmise de INML şi apreciind că de fapt comunicatul adânceşte şi mai mult lucrurile, pentru că se nasc noi întrebări.

„Se reiau testele pe aceleaşi rămăşiţe. Eu nu înţeleg de nicăieri că pe alte probe. Nu se specifică nicăieri şi dacă se reiau faţă de prima expertiză, sau se reiau doar pe ultimul caz. Un comunicat care vine să contrazică şi DIICOT-ul“, a spus Cumpănaşu. Familia Alexandrei a anunţat, de altfel, la scurt timp de la transmiterea rezultatului privind rezultatul primelor probe ADN că va solicita o contraexpertiză. Mai mult, Cumpănaşu a contestat în ultimele zile informaţiile „pe surse“ care s-ar scurge din INML şi care vorbeau inclusiv despre emiterea unui certificat constatator al decesului în cazul Alexandrei, fapt neconfirmat până în prezent

Un prim comunicat în ceea ce priveşte probele prelevate din curtea lui Gheorghe Dincă, analizate de INML, a vizat-o pe Alexandra Măceşanu, ultima victimă a lui Gheorghe Dincă, cel care a recunoscut că a ucis două fete. Acel prim raport preliminar vorbea de prezenţa ADN-ul Alexandrei Măceşanu în rămăşiţele osoase găsite în incineratorul artiozanal din curtea lui Dincă, rezultatul având o acurateţe de 99,9 la sută. Sâmbătă, 17 august 2019, DIICOT a transmis însă că probele analizate din rămăşiţele osoase găsite în liziera din Caracal, la indicaţia lui Gheorghe Dincă, nu au mai fost la fel de concludente şi că starea avansată de degradare a rămăşiţelor nu a permis specialiştilor să identifice ADN-ul. Probele antropologice au indicat, în schimb, că rămăşiţele osoase găsite aparţin unei fete cu vârsta între 15 şi 19 ani şi că acestea nu sunt ale Alexandrei Măceşanu.

CITIŢI ŞI: Cazul Caracal. Specialist medicină legală: „Oasele sunt mult mai degradate decât cele din butoi! S-au reluat procedurile pentru a obţine un profil genetic”
 

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite