La spitalul din Olt pentru care se căutau medici în Bulgaria şi Republica Moldova sună specialiştii să se angajeze. „Una dintre doctoriţe ne-a găsit pe site“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Lipsa medicilor nu mai este o urgenţă la Spitalul Corabia, în schimb serviciile peste contract fac pagubă în buget
Lipsa medicilor nu mai este o urgenţă la Spitalul Corabia, în schimb serviciile peste contract fac pagubă în buget

Veşti bune de la cel mai mic spital din judeţul Olt, care în urmă cu trei ani se afla într-un deficit extrem de medici, funcţionarea anumitor secţii fiind pusă sub semnul întrebării. Ce s-a întâmplat.

Spre finele anului 2015, managerul Spitalului Orăşenesc Corabia, Cristian Filip, declara că nu mai ştie unde să caute medici pe care să-i convingă să vină la Corabia, în acel an plecând din unitate, prin pensionare sau transfer la alte unităţi, 10 medici (din 35). După ce au fost bătute centrele universitare, managerul avea în plan să se îndrepte, având experienţa altor spitale din zone de graniţă, spre tinerii specialişti din Bulgaria şi Republica Moldova pe care să-i convingă să-şi dezvolte o carieră în oraşul de pe malul Dunării.

Căutările au continuat şi în anii următori, pentru ca în 2018 să se întâmple minunea. „De câteva luni de zile avem un medic anestezist, până acum n-am avut deloc. (...) Sunt medici, avem medici. Doi la Interne, două fete la Neurologie, medic anestezist... Şi sunt în discuţii avansate cu un medic specialist ORL şi un medic specialist ortoped“, a declarat de curând managerul spitalului din Corabia, bucuros că s-au putut, astfel, relua intervenţiile chirurgicale (în lipsa anestezistului, acestea erau, practic, imposibile, doar  într-o anumită perioadă, când la Corabia venea un medic anestezist cu contract de colaborare, câteva zile pe săptămână, reuşindu-se intervenţii programate).

Cum au ajuns medicii la Corabia

Ani la rând, spitalul din Corabia s-a confruntat cu problema specifică tuturor spitalelor mici, anume exodul rezidenţilor pe post, care la finalizarea studiilor alegeau străinătatea, chiar cu riscul de a plăti, conform legislaţiei, pentru perioada în care au încasat salariu ca medic rezident într-un spital (aceşti tineri specialişti erau salarizaţi de spitale, dar se pregăteau în centrele universitare).  Creşterea veniturilor pare să fi schimbat, în cele din urmă, opţiunea tinerilor, îşi explică managerul, salariile tinerilor medici plecând de la 7.000 lei.  „Una dintre doctoriţe ne-a găsit pe site. Unul dintre medicii neurologi a terminat Rezidenţiatul şi a venit şi cu colega, tot medic neurolog, cel de la Interne e cumva vecin cu noi, de la Călăraşi, a văzut că avem nevoie şi a venit, iar anestezistul, prieten cu el, a venit tot aşa. Nu mai avem problemă majoră cu medicii. Ne mai trebuie un pediatru, am şi un pensionar la pediatrie (n.r. - din trei), ei sunt specialişti şi în neonatologie. Noi avem 25 de paturi pe pediatrie şi avem şi linie de gardă pe Pediatrie“, a mai spus Filip.

Urmare a încadrării medicilor, a crescut simţitor şi volumul serviciilor prestate, înregistrându-se depăşiri serioase ale contractului cu CJAS, bani pe care nu prea sunt şanse să şi-i recupereze spitalul. „Aş cere un 20-30% majorare de contract, dar trebuie să negociem“, a precizat managerul.

Dacă încadrarea cu specialişti nu ar mai fi o mare problemă, rămâne de rezolvat cea privind achiziţia de aparatură, un aparat performant de radiologie fiind absolut necesar. „Am depus un dosar mai voluminos la Ministerul Sănătăţii, e depus pe la începutul lunii iunie, cel mai important e aparatul de radiologie. Cel pe care-l avem e de prin ’80 şi ceva, are vreo 30 de ani, cu o reparaţie capitală prin 2000. Undeva la 3 milioane de lei este solicitarea noastră“, a mai spus managerul spitalului din Corabia.

Preşedintele CJAS Olt, Florin Ciocan, a confirmat că spitalul din Corabia a raportat servicii realizate peste contract, cum, de altfel, se întâmplă cu majoritatea unităţilor sanitare din judeţ, însă aceste depăşiri „cad în sarcina managerilor“. Finanţarea pentru spitale, conform situaţiei actuale, este oricum sub semnul întrebării pentru lunile noiembrie şi decembrie, pentru care există la nivelul CJAS Olt aproape 10% din banii necesari, din cei aproximativ 11 milioane lei cât „consumă“ spitalele din Olt conform contractelor fiind asiguraţi, conform filei de buget, aproximativ 1 milion lei, aceste sume reprezentând serviciile medicale decontate, la care se adaugă sumele necesare acoperirii măririlor salariale operate în acest an şi care se asigură separat. 

CITIŢI ŞI: Criză de medici la Spitalul Orăşenesc Corabia. Managerul şi-a extins căutările peste hotare, în Bulgaria şi Republica Moldova

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite