Laringita, afecţiunea cu efect dramatic. Medic: „O răguşeală care persistă mai mult de două-trei săptămâni trebuie investigată obligatoriu“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Orice înrăutăţire a stării de sănătate, la copilul mic în special, poate constitui o urgenţă, însă laringita este o afecţiune care poate avea o evoluţie fulminantă, punând chiar viaţa în pericol.

Boala produsă de inflamarea sau iritarea laringelui poate constitui, în anumite momente, o extremă urgenţă. Vocea răguşită este adesea primul semn al laringitei, laringita acută putând evolua, dacă nu se intervine la timp, până la imposibilitatea pacientului de a mai respira, iar de aici, la deces.

Laringita poate avea mai multe cauze, de la cele virale (poate însoţi o răceală, o gripă), până la alergii sau expunerea la substanţe iritante.

De la semnele de dificultate în respiraţie şi voce răguşită şi până la extrema urgenţă este, uneori, un pas extrem de mic. Dacă astăzi laringita acută, care este o urgenţă medicală, se tratează relativ uşor, în trecut putea provoca moartea pacientului, în primul rând din cauza timpilor de reacţie. „Este, categoric, o urgenţă majoră, uneori este vorba de 10 minute“, spune medicul de familie pediatru Viorel Dumitrescu, descriind simptomele pe care le prezintă copiii.

„La început poate să aibă voce răguşită, febră, eventual, nu foarte des, dar apar modificări la nivelul feţei. Se învineţeşte pe lângă guriţă, pe lângă năsuc, prezintă o stare de anxietate, nici măcar nu mai plânge, respiră cu foarte mare greutate, apare acel tiraj, nu mai poate să tragă aer în piept, apare alterarea stării generale“, descrie medicul tabloul clinic.

„Este o urgenţă medicală, în trecut se ajungea la traheostomie (n.r. – realizarea unei incizii în partea anterioară a gâtului, pentru deschiderea directă a căii aeriene prin incizia de la nivelul traheei, procedura creând o cale de pasaj a aerului sau servind pentru montarea unui tub de traheostomă astfel încât pacientul să respire fără să-şi folosească nasul sau gura). Astăzi se realizează ceea ce medicii numesc traheostomia albă“, a explicat medicul, ceea ce înseamnă că pacientul care ajunge la timp în serviciul de urgenţă primeşte terapia cu cortizon, iar în doar câteva minute respiraţia se îmbunătăţeşte considerabil. De altfel, dacă perspectiva primirii ajutorului medical este mai îndepărtată, salvarea în astfel de cazuri o poate reprezenta inhalaţia cu soluţie de dexametazonă şi ser fiziologic.

Pentru cazurile extreme, în care ajutorul medical ar putea ajunge prea târziu, manevra clasică de traheostomie rămâne în continuare salvarea vieţii pacientului. „Şi un paramedic care ştie cât de cât ce înseamnă o poate face, chiar fără instrumentar de specialitate, se ia un pix, pur şi simplu. Vorbim de situaţii extreme, în vârf de munte, în zone foarte greu accesibile“, a mai spus medicul.

Laringita cronică, şi aceasta un pericol

Dacă laringita acută se poate manifesta dramatic, nici laringita cronică nu este de neluat în seamă. „Dacă răguşeala persistă mai mult de două-trei săptămâni, se impune control de specialitate, o laringosopie, care astăzi nu mai reprezintă o investigaţie sofisticată, este accesibilă“, ne sfătuieşte medicul. Laringita cronică poate fi semnul unui neoplasm laringian (în cazul adultului), care, ne linişteşte medicul, se poate trata fără probleme dacă este depistat în stadii incipiente.

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite