VIDEO-UPDATE Liceele Economic şi Agricol din Slatina vor fuziona. Profesorii reclamă că măsura a fost pregătită pe ascuns. Consilierii au aprobat rapid

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Conflict mocnit între profesorii Colegiului Economic „P.S. Aurelian“ din Slatina şi Inspectoratul Şcolar Judeţean, după ce, cu doar câteva zile în urmă, au aflat că trebuie să-şi întocmească dosare de evaluare, pentru că şcoala lor şi Colegiul Agricol vor fuziona.

UPDATE ora 18,00 - Proiectul care vizează restructurarea reţelei şcolare, primul pe ordinea de zi a şedinţei din această după-amiază a Consiliului Local Slatina, a fost aprobat fără niciun fel de discuţie. Preşedintele şedinţei, consilierul ALDE Cristian Bircea, a supus dezbaterii, în mai puţin de o oră, peste 20 de proiecte, citind, simplu, cum, de altfel, se procedează încă din timpul mandatului lui Darius Vâlcov, doar titlul proiectului, iar aleşii slătinenilor, Putere şi Opoziţie deopotrivă, au ridicat mâna.

Deşi veniţi la şedinţă să spună că măsura a fost luată fără niciun fel de consultare şi, mai mult, fără ca măcar să fie anunţaţi, liderii de sindicat Denisa Maican şi Ion Scorbureanu, profesori ai Colegiului Economic, nu au putut interveni decât la finalul şedinţei, când au şi fost, de altfel, luaţi peste picior de preşedinte şi trimişi să se informeze la conducerea liceului. Singura concluzie a acestora a fost: „Aici nu putem vorbi de dezbatere, aici toată lumea doar ridică mâna!“.

 Ştirea iniţială

Vestea a venit în 18 ianuarie 2017, la cinci zile de la adoptarea în consiliul de administraţie al IŞJ Olt -  ca un trăznet peste colectivul Colegiul Economic „P.S. Aurelian“, la sfârşitul săptămânii trecute în şcoală fiind primită o adresă a Inspectoratului Şcolar Olt, prin care profesorii erau anunţaţi că trebuie să-şi întocmească dosare de evaluare, pentru că în perioada 2-6 februarie o comisie a IŞJ va face evaluarea cadrelor didactice. Nu li s-a transmis, în schimb, pentru ce motiv, de fuziunea între cel două unităţi şcolare, aflând „pe surse“.

Între timp au întocmit o adresă pentru şefa IŞJ Olt, căreia îi solicită să retracteze hotărea prin care s-a hotărât evaluarea, 105 cadre didactice, didactice auxiliare şi nedidactice semnatare exprimându-şi, totodată, dezacordul privind fuziunea care niciodată nu s-a discutat pe şleau, dar despre care se mai auzise. Ceea ce reclamă profesorii din Economic este că fuziunea le oferă colegilor de la Agricol cadrul prin care ar putea rămâne pe posturi în liceul nou, în detrimentul titularilor şcolii.

„Ei au ştiut tot timpul că vor ajunge aici şi şi-au strâns la dosar tot felul de documente. Noi, în schimb, nu am fost preocupaţi de acest aspect. Dacă ne evaluează la grămadă este posibil ca unii dintre noi să plece şi ei să rămână. E vorba în primul rând de cei care predau discipline generale, dar şi de personal nedidactic, de personal auxiliar, de la bucătărie, din cămin. Va rămâne, probabil, cel cu pila cea mai mare la Primărie sau în partid“, spun, speriaţi, profesorii, sub anonimat.

Hotărârea prin care se aprobă fuziunea liceelor se pune în discuţie chiar în şedinţa de astăzi a Consiliului local slătinean.

„Avem suspiciunea rezonabilă că vreţi să satisfaceţi interese ascunse ale Colegiului Naţional Agricol“

În memoriul adresat şefei IJŞ Olt, prof. Felicia Man, profesorii de la Economic reclamă faptul că li s-ar fi ascuns măsura alipirii celor două unităţi, în scopul vădit al avantajării colegilor de la liceul care se desfiinţează. „Deşi în cursul anului 2016, cu ocazia vizitelor făcute în Colegiul Economic „P.S. Aurelian“ Slatina, aţi fost interpelată neoficial cu privire la această unificare a celor două colegii, dumneavoastră, doamnă inspector-general, aţi negat informaţia respectivă în posesia căreia unii colegi de-ai noştri intraseră „tot pe surse“. Totuşi, în prezent observăm, spre dezamăgirea noastră, a tuturor celor din Colegiul Economic „P.S. Aurelian“, că în totală şi în suspectă discreţie faţă de noi aţi făcut ca lucrurile să meargă înainte în sensul unificării, cum reiese din adresa 520/18.01.2017 a IŞJ. Aceasta ne face să avem suspiciunea rezonabilă că vreţi să satisfaceţi interese ascunse ale Colegiului Naţional Agricol aflat în prezent într-o situaţie falimentară, cunoscută încă din 2010, şi faceţi asta total în detrimentul singurului, tânărului dar prestigiosului Colegiu Economic „Petre S. Aurelian“ din judeţul Olt, unitate şcolară cu cel mai mare număr de elevi datorită activităţii de calitate a întregului nostru personal“, menţionează membrii de sindicat în adresă.

image

„Reclamă nişte lucruri neadevărate, nu am făcut altceva decât să respectăm legea“

Şefa Inspectoratului Şcolar Judeţean respinge acuzaţiile şi spune că hotărârile privind redimensionarea reţelei şcolare se adoptă, conform legii, de către administraţia locală, IŞJ acordând un aviz. Respectivul aviz l-au dat studiind documentaţia şi stabilind că nu contravine normelor în vigoare.

„Reclamă nişte lucruri neadevărate, nu am făcut altceva decât să respectăm legea. Toate aceste lucruri sunt prevăzute în legile care reglementează funcţionarea sistemului de învăţământ, sunt prevăzute în metodologia de mobilitate a personalului didactic. Nu este treaba noastră să le facem o lectură a legilor colegilor noştri de la Economic. Sunt activităţi prevăzute în metodologia de mobilitate pe care trebuie să le punem în aplicare. Noi nu facem altceva decât să respectăm legea“, a mai spus prof. Man.

Sperând că se mai poate schimba ceva, profesorii Colegiului Economic „P.S. Aurelian“ îşi vor delega reprezentanţii sindicali la şedinţa de Consiliu local, pentru a le explica aleşilor locali situaţia în care i-ar putea aduce votul lor.

Colegiul Economic „Petre S. Aurelian“ a luat fiinţă în 2001, prin fuziunea cu Liceul Industrial Textil de atunci şi după desprinderea, în 1997, a profilului economic din structura Colegiului Naţional „Radu Greceanu“ Slatina şi funcţionarea, timp de trei ani, sub titulatura Grup Şcolar Economic şi Administrativ. Şi-a câştigat în timp un bun renume şi reuşeşte an de an să aducă sute de noi elevi. Colegiul Naţional Agricol, pe de altă parte, a urmat tendinţa naţională de regres a profilului agricol, de la an la an reuşind din ce în ce mai greu să adune absolvenţi de gimnaziu pentru realizarea claselor propuse.

Cu trei ani în urmă a dispărut, în Slatina, Colegiul Tehnic „Ion Mincu“ (fostul Liceu de Construcţii), prin fuziunea cu un alt colegiu, anume Colegiul Tehnic „Alexe Marin“.

Profesorii de la Colegiul Economic Slatina reclamă că nu au fost consultaţi atunci când s-a hotărât fuziunea cu un alt colegiu

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite