Lucrătorii din căminele de bătrâni şi centrele rezidenţiale, izolare 14 zile la locul de muncă. „Fiecare şef de centru va fi primul care stă alături de echipă“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Măsura extremă vine, cel mai probabil, ca urmare a focarului apărut într-un cămin pentru bătrâni din Galaţi FOTO:  Adevărul
Măsura extremă vine, cel mai probabil, ca urmare a focarului apărut într-un cămin pentru bătrâni din Galaţi FOTO:  Adevărul

Angajaţii DGASPC care au în grijă copii, adulţi şi bătrâni în centrele rezidenţiale intră în tură de lucru de 14 zile după adoptarea ultimei ordonanţe militare, urmate de alte 14 de izolare la domiciliu. Fiecare şef de centru are sarcina să consulte angajaţii şi să stabilească după ce criterii se fac cele două echipe.

Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Olt îşi va împărţi lucrătorii din centrele rezidenţiale din judeţ în două echipe, pentru a putea fi puse în aplicare prevederile ultimei ordonanţe militare emise. Conform acesteia, personalul centrelor rezidenţiale, a căror activitate nu poate fi încetată sau suspendată, conform ordonanţei, vor fi izolaţi la locul de muncă timp de 14 zile, urmând ca după această perioadă să fie plasaţi, pentru alte 14 zile, în izolare la domiciliu. Este vorba de personalul din căminele în care sunt îngrijiţi bătrânii, dar şi de personalul din centrele pentru persoanele cu handicap şi de căsuţele de tip familial, ca o măsură extremă de prevenire a infectării cu noul coronavirus, totul după ce, la Galaţi, zeci de bătrâni aflaţi în îngrijire într-un centru au fost depistaţi pozitiv cu Covid-19, înregistrându-se şi decese.

Persoanele îngrijite în aceste centre pot fi preluate, la solicitarea aparţinătorilor legali, în familie, în urma unei declaraţii pe propria răspundere că se pot asigura condiţiile corespunzătoare, mai stipulează ordonanţa.

Cum va fi organizată activitatea în centre

În judeţul Olt vorbim de aproximativ 900 angajaţi, care vor fi distribuiţi în două echipe. Prima echipă va fi izolată la locul de muncă în următoarele 14 zile, angajaţii fiind cazaţi în centrele pe care le deservesc. O astfel de situaţie, deşi nu sub forma unei obligaţii impuse printr-o ordonanţă militară, a fost anticipată, a declarat directorul DGASPC Olt, Rădiţa Piroşca. „Noi ne-am pregătit şi pentru eventualitatea în care apare o situaţie care să impună carantina, chiar dacă nu ne aşteptam la o ordonanţă militară. Avem pregătite spaţii, Consiliul Judeţean ne-a susţinut şi avem tot ce ne trebuie, vorbind  inclusiv de cazarmament. Oamenii vor lucra în ture de 8 ore, vom împărţi personalul fiecărui centru în două. Personalul suficient există. (...) Vor fi tot 168 ore lucrate lunar, dar comprimate ca timp în 14 zile“, a declarat Piroşca, menţionând de asemenea că şefii de centru caută acum cea mai bună soluţie astfel încât să nu se işte prea multe nemulţumiri în rândul personalului, de aceea angajaţii vor fi consultaţi la stabilirea criteriilor. Cert este faptul că prima echipă va face Floriile şi Paştele la locul de muncă. Şefii de centru vor face categoric parte din prima tură, a mai spus Piroşca. „Fiecare şef de centru va fi primul care stă alături de prima tură“, a mai declarat Piroşca.

Izolarea personalului va fi organizată pe categorii: personal de suport, personal de îngrijire, personal administrativ.

În judeţul Olt, în structura DGASPC Olt funcţionează două centre de îngrijiri şi asistenţă pentru vârstnici, la Slatina şi Fălcoiu, şi mai multe centre rezidenţiale pentru îngrijirea persoanelor cu dizabilităţi, respectiv centrele din localităţile: Slatina, Spineni, Şopârliţa, Cezieni, Caracal, Băbiciu, Corabia, Drăgăneşti-Olt. Aproximativ 600 adulţi sunt îngrijiţi în aceste centre. La acestea se adaugă căsuţele de tip familial în care sunt îngrijiţi cei aproximativ 400 copii din judeţ aflaţi în grija statului şi care nu au fost plasaţi la asistenţii maternali.

Slatina



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite