Mai putem tăia porcul în mod tradiţional? Răspunsul DSVSA şi lista semnelor care trebuie să ne pună în gardă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Criza COVID-19, care s-a suprapus peste epidemia de pestă porcină africană, a afectat mult şi sectorul de creştere a animalelor. Cum mai putem cumpăra şi sacrifica porcul pentru Crăciun, conform normelor sanitar-veterinare.

Dacă în urmă cu un an târgurile de animale erau închise, din pricina pestei porcine africane, în prezent situaţia este aceeaşi, însă din cauza crizei COVID-19. Chiar dacă pesta porcină africană încă mai dă ocol gospodăriilor ţărăneşti, puţine focare mai sunt active (oficial, sunt şase focare de pestă porcină africană încă active în judeţul Olt, însă patru vor fi închise, iar alte două, din Jieni-Rusăneşti, respectiv Potcoava, în evoluţie, sunt sub control). Asta face, din fericire, ca transportul animalelor de la o gospodărie la alta să fie permis în judeţul Olt (mai puţin în şi dinspre localităţile Rusăneşti şi Potcoava), cu respectarea regulilor care presupun inclusiv ca medicii veterinari din localitatea din care pleacă animalul, respectiv din localitatea în care ajunge pentru sacrificare, să fie înştiinţaţi şi să avizeze transportul.

Sacrificarea porcilor în gospodăriile ţărăneşti, pentru consumul propriu, este permisă, nu însă şi sacrificarea în scopul comercializării cărnii, atrage atenţia Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Olt.

„Sacrificarea porcilor în scopul comercializării se realizează numai în unităţi de abatorizare, autorizate sanitar veterinar pentru sacrificarea de porcine. (...) Sacrificarea porcului în mod tradiţional şi consumarea acestuia în familie este permisă, însă fără efectuarea controlul sanitar veterinar al stării de sănătate a animalului şi a salubrităţii cărnii obţinute, consecinţele pot fi grave“, atrag atenţia specialiştii DSVSA, care transmit şi o listă scurtă a semnelor de boală constatate la animal care trebuie obligatoriu să ne pună în gardă.

„În cazul, în care proprietarul de animale constată:
- înainte de sacrificare - apariţia unor modificări a stării de sănătate a animalului:inapetenţă, febră, pielea se înroşeşte, apoi devine cianotică, arcuire a spatelui, mers greoi, vomă sangvinolentă, diaree abundent sangvinolentă, etc.;
- după sacrificarea animalului - existenţa unor modificări ale organelor interne şi anume: splina mult mărită, de culoare roşie sau neagră, ficat mult mărit, numeroase hemoragii (la nivelul linfonodulilor, seroaselor), acumulări de lichide în cavităţi, etc, se va anunţa de îndată medicul veterinar de liberă practică împuternicit, în vederea efectuării anchetei epidemiologice  pentru depistarea precoce a pestei porcine africane şi evidenţierea  diagnosticului diferenţial.

Dacă porcul este bolnav de trichineloză sau de o altă boală infecţioasă, prin vânzarea necontrolată riscaţi să îmbolnăviţi alţi oameni sau alte animale, iar răspândirea bolilor la animale sau om se pedepseşte, conform legii“, atrag atenţia reprezentanţii DSVSA.

Cum recoltăm probele pentru examenul microscopic

Pentru că nu toţi consumatorii cunosc cum trebuie recoltate probele care este recomandat să fie efectuate în cabinetul medicului veterinar, iată sfatul speciliştilor:

„Probele se recoltează din musculatura intercostală, pilierii diafragmatici, muşchii abdominali, partea musculară a diafragmei situate în apropierea coastelor sau a sternului (de dimensiunea unei nuci)“, mai spun specialiştii DSVSA Olt.
Costul unui examen trichineloscopic la nivelul CSVSAO şi DSVSAOlt  este între 25 de lei (trichineloscopie directă) şi 90,44 de lei (digestie artificială) pentru probe provenite de la 10 porci.

Medicii ne recomandă să nu consumăm înainte de obţinerea confirmării că rezultatul examenului pentru trichinella spiralis este negativ carnea provenind de la porcul sacrificat. Aceeaşi recomandare este valabilă şi în cazul cărnii obţinute de la porcii mistreţi.

Vă recomandăm şi: Carnea de porc s-ar putea ieftini. În Germania, preţul este cu 40% mai mic decât în luna martie

VIDEO Necazul oamenilor din Rusăneşti, privit în direct de mii de români: „Vine copilu’ şi găseşte masa goală şi pe taică-su plângând lângă ea“

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite