Slatina

articolul anterior articolul urmator

Maidanezii au liber pe străzile Slatinei. Primăria a rămas din nou, la sfârşitul lunii octombrie, fără contract cu hingherii

5
9 Nov 2015 10:58:56
Autor: Alina Mitran
Slătinenii sunt terorizaţi de câinii care nu se mai tem de nimic. Foto: Alina Mitran
Slătinenii sunt terorizaţi de câinii care nu se mai tem de nimic. Foto: Alina Mitran

Primăria Slatina se pregăteşte să liciteze din nou serviciile de capturare, transport, curăţenie, îngrijire şi asistenţă medicală pentru câinii fără stăpân, după ce, în ultima săptămână din octombrie, au expirat toate contractele. Pe de altă parte, în adăpostul de la Sărăceşti mai sunt doar câteva zeci de locuri libere.

 

Câinii fără stăpân, care dintotdeauna au constituit o problemă în Slatina, nu mai sunt adunaţi de pe străzi de la sfârşitul lunii octombrie. Primăria Slatina se pregăteşte acum să liciteze din nou contractele pentru capturare şi transport, curăţenie, îngrijire şi întreţinere adăpost, neutralizare – ridicare cadavre şi incinerare, precum şi pentru serviciile medicale care se acordă câinilor din adăpostul de la Sărăceşti.

Cum contractele care tocmai au expirat au fost încheiate pe perioade foarte scurte, între două şi şase luni, şi cum procedura pentru o nouă licitaţie este de-abia în curs, lucrându-se la caietul de sarcini, se naşte firesc întrebarea de ce lucrurile nu sunt puse cap la cap pentru a exista continuitate. Răspunsul primit din partea reprezentanţilor primăriei este aproape de neacceptat. Adăpostul municipalităţii are o capacitate de doar 300 de locuri, iar la nivelul săptămânii trecute existau deja 252 de câini fără stăpân, deocamdată în grija Asociaţiei Prietenii Noştri, care are un parteneriat cu primăria pentru a asigura un minimum de servicii în centru, până la adjudecarea contractelor. Care ar fi soluţia e greu de spus.

„Deocamdată primăria are adăpostul de la Sărăceşti şi încercăm să ne descurcăm aşa. Pe parcurs va trebui găsită o soluţie. De bine, de rău, de la noi din Slatina s-au ridicat câinii. Oricum, firmele cu care noi am avut contract nu şi-au primit încă banii, se va evalua mai întîi activitatea desfăşurată şi ulterior se vor face plăţile. Acum avem în adăpost peste 250 de câini şi singura soluţie pentru noi locuri este adopţia celor pe care-i avem, pentru că nu-i putem eutanasia, e ilegal, însă slătinenii nu fac asta“, a declarat purtătorul de cuvânt al Primăriei Slatina, Mugurel Manea.

Singurul contract încheiat pentru 6 luni a fost cel de asigurare a hranei, cu o valoare de 42.000 lei, fără TVA, derulat cu firma Min Div S.R.L..  S.C. Utilitar Doc Sanvet a asigurat la rândul său, pentru două luni, capturarea şi transportul (valoarea contractului a fost de 1.925 lei, fără TVA), serviciile medicale sanitare (aproximativ 33.000 lei), curăţenia, întreţinerea şi îngrijirea (pentru aproape 10.000 lei). Neutralizarea câinilor decedaţi în adăpost a făcut obiectul unui contract încheiat pentru 3 luni cu S.C. Eco Neutralizare Grindaşi, valoarea contractului fiind de 14.400 lei, fără TVA.

În ultimii ani, de altfel, istoria contractelor cu hingherii a fost sinuoasă. S-au tot semnat contracte, s-a renunţat, s-a revenit, s-a renunţat din nou, astfel că slătinenii aproape că nu mai au nicio aşteptare. Un lucru e clar - nu sunt de acord cu afirmaţia „s-au ridicat câinii“. „Ei merg în maşini, îi văd doar dacă le sar în faţă pe carosabil şi-şi deranjează bara, altfel nu-i văd. Dar să treacă copiii lor la ceas de seară pe stradă şi să facă faţă haitelor care aproape că s-au sălbăticit, iau cu asalt totul şi urlă noaptea ca lupii. Dorm cu zecile la locurile de joacă unde noi ne ducem copiii. Sunt peste tot, să-i vedeţi în zona spitalului, le e şi frică săracelor asistente când intră sau pleacă din tură, sunt obligate să circule cu taxiul sau cu maşina personală“, a declarat Nicoleta A., revoltată de ce se întâmplă.
Din localităţile vecine Slatinei vin, pe de altă parte, semnale că locurile virane s-au populat dintr-odată cu haite întregi de maidanezi, răsărite ca din pământ. „Ne mănâncă, n-ai cum să ieşi din sat! Noi n-am pomenit niciodată aşa ceva!“, a declarat un localnic din Salcia, un sat din comuna vecină Slatinei, Slătioara.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

5 Comentarii

hir
9.11.2015, 11:33:25

Normele Legii nr. 258/2013 2015 ''Legea Ionut" privind eutanasierea canilor au inceput sa fie aplicate din 20 martie 2015. Cine vrea sa scape de cani, scapa legal, iar primaria nu e obligata sa aiba vreun contract cu nu stiu ce firma de hingheri care costa foarte mult, ci poate face aceeasi treaba cu personal propriu. Probabil sunt interese ascunse pentru a ramane canii pe strazi, altfel nu se explica. Prea multi oameni ajung la urgente muscati de cani, prea multi oameni au fost ucisi de acesti monstri care bantuie orasele tarii noastre, pentru aceste victime nu se iese in strada, nu se fac emisiuni. http://www.gds.ro/Local/2015-05-05/primaria-craiova-reluat-eutanasierea-cainilor-fara-stapan/

www.YouTube.com/FaraMaidanezi
13.11.2015, 21:33:16

Autoritatile isi bat joc de oameni dar daca stau si ma gindesc mai bine cred ca va meritati soarta pentru ca nu vad nici unu iesind sa protesteze in fata primariei cu pancarte in mana pentru eradicarea maidanezilor si aplicarea legii 258/2013

Asociatia IREC
9.11.2015, 20:07:31

Aceeasi sfidare din partea autoritatilor, acelasi dispret fata de garantarea dreptului consitutional la viata, la siguranta, probabil mai trebuie sa moara un om sa intre un primar la inchisoare pentru ca sa se stranga cainii de pe strazi din orasul respectiv altfel se pare ca nu se poate.

+2 (2 voturi)
maria ionescu
10.11.2015, 08:35:36

Din ce inteleg eu autorritatile locale cauta acuma o noua firma dupa ce a expirat vechiu contract si asa e normal ca nu puteau face licitatie inainte sa se termine vechiu contract,bine ca se ocupa de problema ca in alte orase nici vorba de asa ceva vezi Tr Severin si altele/

www.maidaneziii.wordpress.com
13.11.2015, 21:31:45

Fratilor fiecare rezolvati problema individual ...stiti voi cum , sau asteptati sa va termine maidanezii pe voi.

+1 (1 vot)
Modifică Setările