Spitalul Judeţean de Urgenţă Slatina se modernizează, dar nu scapă de scandaluri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Spitalul Judeţean de Urgenţă din Slatina... (FOTO: Mugurel Manea)
Spitalul Judeţean de Urgenţă din Slatina... (FOTO: Mugurel Manea)

Când spui “Spitalul Judeţean Slatina”, din păcate, aproape că nu mai merită să menţionezi altceva. Faima tristă de “Spitalul morţii”, cum a ajuns să fie denumit din cauza numeroaselor cazuri de malpraxis soldate cu vieţi umane curmate din motive care mai de care mai strigătoare la cer, strică imaginea unei unităţi sanitare ce ar trebui să fie un etalon. Lucrările ample de modernizare derulate aici trec în planul secund.

Titulatura oficială a unităţii sanitare în cauză este “Spitalul Judeţean de Urgenţă Slatina” şi a fost obţinută cu greu din cauza numeroaselor criterii cerute de legislaţia în vigoare. Treptat, acestea au fost îndeplinite şi, mai mult decât atât, unitatea a trecut din subordinea Ministerului Sănătăţii, în cea a autorităţilor locale, respectiv Consiliul Judeţean Olt şi Primăria Slatina, care asigură, acum, finanţarea spitalului etalon al judeţului. În ultimii ani, aici au avut loc importante lucrări de modernizare, o parte dintre ele fiind în derulare chiar şi în aceste zile, altele urmând să demareze până la finele anului. Sume mari de bani au fost investite aici în acest sens. A fost achiziţionată aparatură medicală care scuteşte de bani şi drumuri lungi populaţia bolnavă a judeţului, unul dintre cele mai importante dispozitive fiind tomograful.

În vara anului trecut, trei secţii din cadrul unităţii au fost renovate şi modernizate prin dotarea la standarde europene contra sumei de 5,5 miliarde lei vechi: secţia Medicală (ambele etaje din imobilul unde se află şi sediul Direcţiei de Sănătate Publică Olt), Terapie Intensivă şi biroul Internări al secţiei Pediatrie. Lucrările efectuate au constat în înlocuirea cazarmamentului, montare tâmplărie (geamuri+uşi) termopan, monitoare tv în fiecare salon, reabilitare grupuri sanitare, holuri, cabinete personal medical, precum şi dotarea cu aparatură medicală.

Până la finele acestui an, secţia Primiri Urgenţe, aflată la intrarea în spital, urmează a fi supusă şi ea unui amplu proces de reabilitare şi modernizare. Acest lucru va presupune însă mai mult decât atât: pentru prima dată în existenţa sa de puţin peste 40 de ani, Spitalul Judeţean Slatina îşi va modifica structura fizică urmare a acestor lucrări. Licitaţia pentru proiectarea şi execuţia lucrărilor de modernizare şi extindere a secţiei UPU a spitalului slătinean a fost însoţită de un scandal suspect legat de amânarea dubioasă a anunţării câştigătorilor procedurii până ce, într-un final, acesta să fie nominalizat ca fiind o firmă apropiată conducerii unităţii sanitare, SC Roxana Miranliv SRL  (ce se va ocupa de partea de construcţii, n.a.). Firma este nimeni alta decât aceeaşi care a efectuat, în vară, o parcare de 110 locuri pe 5.200 mp în spatele spitalului contra a 15 miliarde lei vechi, o sumă ce a suscitat multe semne întrebări deoarece a fost comparată cu o altă parcare amenajată în curtea aceleiaşi unităţi sanitare pe o suprafaţă mai mare şi care a costat doar cinci miliarde lei vechi.

Deficit de personal

Exteriorul Spitalului Judeţean din Slatina urmează a căpăta şi el o imagine nouă după ce, de la înfiinţarea sa în anii ’70, imobilul nu a suferit nicio schimbare la exterior. Lucrarea de anvelopare termică a imobilului principal, speră autorităţile, va aduce un “look” nou care să ducă şi la schimbarea mentalităţii angajaţilor, dar nu numai, despre Spitalul Judeţean slătinean. Diriguitorii Consiliului Judeţean Olt au precizat că se încearcă atragerea de fonduri europene în acest sens, dar, dacă acest lucru nu va fi posibil, atunci se va apela la bugetul judeţului.

                             

spitalul judetean slatina

Spitalul Judetean de Urgenta Slatina va avea în curând trei secţii noi: Hematologie, Geriatrie şi Chirurgie buco-maxilo-facială. Pe cele trei secţii noi vor lucra medici din spital care au şi aceste specializări. Problema personalului rămâne însă una stringentă. Spitalul Judeţean de Urgenţă Slatina se confruntă de mai mulţi ani cu deficit de doctori pe multe secţii, unele dintre ele fiind deja într-o situaţie de-a dreptul critică, cum este cazul secţiei Diabet, unde există un singur doctor pe toată secţia. Alte secţii cu deficit mare sunt: Terapie Intensivă, Medicină internă, Psihiatrie, Cardiologie Obstetrică-Ginecologie Chirurgie generală şi Pediatrie, Chirurgie plastică, Neonatologie, Nefrologie, Oncologie medicală, Neurologie, Serviciul de Anatomie Patologică Primiri Urgenţe, Endocrinologie, Chirurgie Toracică, Recuperare neuro-motorie copii, Neuropsihiatrie infantilă, Compartimentul boli cronice, Baza de tratament ş.a.

Teoretic, spitalul din Slatina ar trebui să aibă aproape 2.800 de angajaţi – aici fiind anexat şi Spitalul de Pneumoftiziologie Scorniceşti; în realitate, sunt cu 1.000 de angajaţi mai puţini, restul posturilor fiind, oficial – vacante, dar blocate. În prezent, în cadrul unităţii sanitare-etalon din judeţul Olt lucrează circa 200 de medici. Numărul asistentelor medicale se ridică la aproape 900, iar cel al infirmierelor – la 267.

“Fără bani la tine eşti ca şi mort”

Locuitorii judeţului care vin la Spitalul Judeţean Slatina recunosc că au mereu bani la ei înainte să intre pe poarta unităţii. Cei care rămân internaţi recunosc şi ei că sunt nevoiţi să scoată bani din buzunare pentru "a milui" persoane din spital începând de la infirmiere, asistente şi până la medici. În caz contrar, adică dacă nu oferi o mică “atenţie” celor anterior menţionaţi, rişti să mori cu zile sau să te alegi cu alte necazuri.

                            

spitalul judetean slatina

“Domnule, să fim serioşi: în ce spital din ţara asta nu trebe să dai bani în dreapta şi-n stânga ca să fii băgat în seamă ?? Eu nu ştiu un astfel de spital, dar ştiu sigur că spitalul ăsta (Spitalul Judeţean Slatina, n.a.) nu este printre astea <<curate>>. Aici, toţi au uitat care le e menirea: infirmierele nu te îngrijesc şi nu vin la tine dacă nu le dai măcar 5 lei pe zi, asistentele nu te bagă în seamă fără 10 lei pentru medicamente – asta în cazul în care nu le cumperi tot tu. Despre medici, ce să mai spun?? Vreţi să vă zic că te taxează pentru orice ??... O operaţie nu costă mai puţin de cinci milioane (lei vechi), vă spun eu pentru că am trecut prin asta. Ei (personalul spitalului, n.a.) ar trebui să aibă grijă de vieţile noastre – şi aici nu vorbesc numai de spitalul ăsta -, că de aceea se cheamă spital şi nu magazin, dar au uitat asta”, spune Andi T., pacient regulat al spitalului slătinean din cauza problemelor de sănătate.

“Spitalul groazei” şi victimele sale

În ultimii ani, în urma morţii ciudate a mai multor pacienţi în incinta Spitalului Judeţean Slatina din cauza modului precar cum au fost îngrijiţi de către anumite cadre medicale, această unitate medicală a căpătat o imagine extrem de negativă, ajungând chiar să fie denumită “Spitalul morţii” sau “Spitalul groazei”. Deşi sunt numeroase persoane, inclusiv medici, care îşi văd de treabă în cel mai profesionist mod cu putinţă, ei sunt puşi "în umbră" de colegii lor de serviciu care sunt cu gândul şi la altceva decât la onestitate şi profesionalism.

Pentru a da numai câteva exemple, putem aminti cazul şocant al unei tinere însărcinate de 27 de ani care a murit în spital, la finele anului 2010, după o operaţie. Tot la finele anului 2012, un bărbat din Scorniceşti a decedat după ce şi-a tăiat din greşeală trei degete de la o mână. La începutul anului 2011, un bărbat a murit aici după ce a fost plimbat între mai multe secţii ale spitalului. Anul trecut, o tânără ziaristă din Slatina, internată cu o infecţie la ureche, a decedat după ce doctorii nu au fost în stare să-şi dea seama la timp de ce anume suferea.

Ca să dăm câteva exemple concrete, putem intra în detalii pentru câteva din cazurile menţionate mai sus. Astfel, la începutul lunii iulie a.c., doi dintre cei mai cunoscuţi doctori din Spitalul Judeţean de Urgenţă Slatina, respectiv doctorii Mircea Tusciuc şi Paul Iancu, au fost condamnaţi, pe 3 iulie, printr-o sentinţă a Judecătoriei Slatina, la închisoare cu executare în dosarul unde erau acuzaţi de moartea unui copil de nouă ani. Tragedia a avut loc în urmă cu trei ani, iar copilul a murit după ce a venit la spital cu o… fractură la o mână. Judecătorii slătineni au decis că cei doi doctori se fac vinovaţi de ucidere din culpă. Doctorul Mircea Tusciuc, medic specialist primar în ortopedie şi chirurgie pediatrică, a fost condamnat la doi ani şi opt luni cu executare, în vreme ce colegul său, dr. Paul Iancu, a primit doi ani după gratii. Potrivit probatoriului instrumentat de procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Craiova, la data de 23 mai 2010 - în timp ce se afla în exercitarea atribuţiilor de serviciu, medicul ortoped Paul Iancu nu ar fi examinat corespunzător pe minorul Cristian Grigore în vârstă de nouă ani, din comuna Şerbăneşti, judeţul Olt, care se prezentase pentru îngrijiri medicale pentru o fractură la mâna stângă. Doctorul ar fi stabilit în mod eronat diagnosticul. La rândul său, dr. Mircea Tusciuc a fost acuzat că nu a acordat îngrijirile medicale adecvate minorului pe perioada internării şi a decis, în mod inoportun, externarea pacientului pe 26 mai.

                                            

spitalul judetean slatina

Întâmplarea a făcut ca minorul să fie adus de urgenţă la spital în aceeaşi seară şi reinternat. În dimineaţa zilei următoare, dr. Tusciuc l-a operat pe băiat şi i-a amputat mâna stânga, însă, din cauza unor complicaţii medicale ulterioare, băiatul a decedat în ziua următoare. Deşi ambii doctori au fost concediaţi ulterior, Tusciuc a reuşit să revină pe post după ce a câştigat în instanţă anularea deciziei spitalului slătinean. “Raportul de expertiză medico-legală întocmit în cauză a concluzionat faptul că decesul minorului s-a produs urmare a modului necorespunzător de stabilire a diagnosticului de către cei doi inculpaţi, acordarea unor îngrijiri medicale neadecvate, nediagnosticarea în timp util a complicaţiilor tanato-generatoare, a lipsei de supraveghere atente şi corecte a bolnavului la internare şi pe perioada internării“, se arăta într-un comunicat de presă de la acea vreme al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Craiova. Deşi ambii doctori au fost concediaţi, Tusciuc a reuşit să revină pe post după ce a câştigat în instanţă anularea deciziei spitalului slătinean.

De la fractură, la paralizie totală

De asemenea, pe 28 iunie a.c., acelaşi dr. Mircea Tusciuc era acuzat de malpraxis după ce un copil pe care îl tratase pentru o fractură de mână a rămas complet paralizat de mâna respectivă în urma tratamentului medical dispus de medic. Octavian Burcea, de patru ani, din comuna Osica, judeţul Olt, a fost adus de părinţi la Spitalul Judeţean din Slatina în data de 10 mai din cauza unei căzături ce i-a provocat micuţului o fractură la mâna dreaptă. Băiatul a intrat pe tura dr. Mircea Tusciuc la secţia Chirurgie Infantilă, care i-a pus o atelă gipsată şi, după cinci zile de internare, l-a externat. După trei săptămâni de la acest moment, timp în care copilul a venit periodic la control, i-a fost scos gipsul, dar acesta a spus că nu îşi mai poate mişca mâna. Pareza s-a transformat, după câteva zile, într-o paralizie totală a mâinii drepte, iar pe data de 10 iunie, băiatul a fost trimis la Spitalul Nr. 1 de Urgenţă din Craiova.

La aceste cazuri, care sunt cele mai recente, se pot adăuga multe altele care au pătat imaginea Spitalului Judeţean Slatina, unul dintre cele mai notorii fiind cel al dr. Cornel Fulga. La finele anului 2009, pe tura acestui medic, un bătrân de 63 de ani a fost plimbat ore întregi între mai multe secţii ale spitalului slătinean, până când a murit pe un scaun cu rotile. În februarie 2012, în tura aceluiaşi doctor, un bărbat de 65 de ani, din comuna Găneasa, a ajuns în faţa acestuia; motivând că pacientul era în stare de ebrietate, Fulga a decis să îl trimită la secţia Psihiatrie a spitalului, aflată într-un alt punct al oraşului, fără însă a-l consulta temeinic. Câteva ore mai târziu, în aceeaşi noapte, pacientul a intrat în comă şi a decedat.

Cel mai recent exemplu este de acum nici măcar o lună, când însuşi managerul spitalului slătinean, dr. Andrei Iordache, a fost reţinut peste 24 de ore sub acuzaţia de favorizare a infractorului şi abuz în serviciu contra intereselor publice în urma producerii unui accident de circulaţie de către vicepreşedintele Consiliului Judeţean Olt, Marius Oprescu. Accidentul s-a soldat, în final, cu decesul uneia dintre victime, iar, acum, directorul Spitalului Judeţean Slatina este cercetat în stare de libertate în dosarul menţionat.


Din acelaşi ciclu mai puteţi citi şi:

Bolnavii recunosc că dau şpagă la doctor să nu fie ignoraţi „Toată lumea primeşte bani"

Spitalul Judeţean Mehedinţi, sărac şi cu datorii. Medicii nu au aparatură medicală, dar au în schimb „plan de internări”

Spitalul Judeţean Alba: investiţii mari în infrastructură şi personal vs. „atenţii“ pentru actul medical

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite