„Marea testare“ a elevilor în prima zi: „E totul roz, cum altfel!“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Părinţilor li s-a solicitat să transmită rezultatul testului efectuat luni-dimineaţă FOTO: Alina MItran
Părinţilor li s-a solicitat să transmită rezultatul testului efectuat luni-dimineaţă FOTO: Alina MItran

Prima zi de testare a elevilor cu testele din salivă distribuite la sfârşitul săptămânii trecute a scos la iveală şi primele probleme. Cât de mult ne putem baza pe rezultatul transmis de părinţi? „Cam 80%“, spune un oficial.

Părinţii elevilor au avut treabă în dimineaţa de Sfântul Nicolae, sarcina acestora fiind ca la prima oră, înainte ca elevii să fi mâncat sau să fi băut ceva, să-i testeze cu kit-urile pe care copiii le-au primit de la şcoală la finele săptămânii trecute. Rezultatul testului trebuia anunţat diriginţilor.

Dacă până aici aproape toate şcolile au procedat la fel, respectiv au plasat sarcina testării elevilor către părinţi, în privinţa transmiterii rezultatelor deja sunt diferenţe mari. Au fost diriginţi care au solicitat să li se transmită rezultatul doar dacă acesta este pozitiv, alţii care au vrut să primească de la fiecare părinte în parte răspunsul: „Pozitiv“ sau „Negativ“, au fost şcoli care au cerut şi fotografia casetei de testare transmisă pe whats app, altele care le-au cerut elevilor să aducă la şcoală testele efectuate etc.. Toate acestea se întâmplă pentru că nu există o procedură-standard pe baza căreia să se acţioneze, profesorii oscilând între „Vrem dovada!“ şi „Este un act de responsabilitate, mergem pe încredere“.

„Oamenii simpli de la ţară sunt responsabili“

La Liceul Tehnologic „Alexe Marin“ din Slatina, un liceu cu elevi majoritar navetişti, diriginţii n-au avut prea multe surprize neplăcute. „Oamenii simpli de la ţară sunt mult mai responsabili.  Ei ştiu că copilul lor pleacă de acasă, ştiu care e traseul până la şcoală, inclusiv această naveta, aşa că nu am întâmpinat refuzuri. Sunt câţiva elevi care au refuzat să se testeze, însă aceştia sunt vaccinaţi“, spune directorul şcolii, Valeria Diaconu. În acest caz apare o primă neclaritate: „Testele le-am dat, pe proces verbal. În cazul în care nu le fac, nu ştiu, şi eu am întrebat şi m-am întrebat ce se întâmplă“, a mai spus dir. Diaconu. Mult mai uşor a fost pentru elevii cazaţi în internatul şcolii, care s-au testat la prima oră, supravegheaţi de pedagogi. 

Lucrurile au mers bine şi în mediul rural, spre surpriza directorilor. La şcoala din Leleasca, din comuna Spineni, unde sunt 55 elevi, au refuzat să facă testele doi părinţi, însă, spune directorul şcolii, prof. Carmen Stroe, şi aceştia vor putea fi convinşi. Părinţii au semnat un consimţământ, declarându-se de acord cu testarea şi cu transmiterea rezultatului către DSP, în cazul în care este pozitiv. S-a comunicat cu fiecare părinte în parte, părinţilor li s-a răspuns deschis la întrebări.  „Fiecare părinte a trimis poza în privat, nu pe grupurile părinţilor. Acum, Dumnezeu ştie ce vor face la celălalt test, dacă îl vor trimite tot pe ăsta. Nu cred, însă“, a spus prof. Stroe.

„Am primit cutii cu 35 teste, cu 48… E o harababură!“

Deşi surpriza profesorilor a fost să nu se confrunte cu prea multe refuzuri, şi nici cu rezultate neconcludente (suspiciunea ar fi putut fi, în acest caz, că s-a făcut în mod defectuos testul), aceştia recunosc că încă mai sunt probleme de rezolvat. Prima, şi care-i doare cel mai tare, este recepţionarea, în această săptămână, a următorului lot de teste. „Sper să vină cât mai repede, pentru că va dura o zi şi jumătate să le asamblăm“, spune prof. Christian Ionescu, directorul celei mai mari şcoli din judeţul Olt, Colegiul Naţional „Ion Minulescu“.

teste abandonate pe bănci în slatina - foto facebook - slatina

Directorii de şcoală s-au confruntat cu surpriza neplăcută atunci când au scos din cutii seturile de componente FOTO: Adevărul

„Ce mă doare cel mai tare: am primit cutii cu 35 de teste (n. red. – şi ar fi trebuit să fie 50), cutii cu 48 de teste, 49… Una singură am găsit-o cu 51, într-una n-am găsit căpăcelele colorate, niciunul… E o harababură!“, a declarat şi directorul Liceului Teoretic „Mihai Viteazul“ din Caracal, prof. Liviu Mitroi. Aici s-au asamblat teste pentru peste 1.700 elevi şi doar printr-o minune au ajuns la toţi. N-au mai fost, în schimb, şi pentru profesori.

Livrarea unui număr mai mic de teste decât cel precizat pe cutie au reclamat-o şi alţi directori, aspect confirmat de şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean Olt, prof. Victor Iacobescu.

De la testele la vânzare pe OLX, la „ce facem cu clasa“

„Marea testare“ nu poate fi o oglindă fidelă a momentului, în lipsa unei proceduri unitare şi a controlului, recunosc directorii. „E totul roz, cum altfel!“, spun aceştia cu amărăciune, cu gândul la anunţurile de vânzare a testelor de pe OLX, care au început să apară încă de vineri (un set de două teste, exact cât au primit elevii, fiind scos la vânzare pentru 18 lei) sau la fotografiile cu teste abandonate de elevi pe băncile din Slatina la scurt timp după ce aceştia le-au primit. „Cam 80% ne putem baza pe aceste rezultate transmise“, recunoaşte şeful IŞJ Olt, Victor Iacobescu, 20% fiind rezultatele transmise eronat sau teste neefectuate.

teste abandonate pe bănci în slatina - foto facebook - slatina

Nu toţi elevii au ajuns acasă cu testele pe care le-au primit la şcoală. Aici, teste abandonate pe o bancă din municipiul Slatina FOTO: Facebook/Slatina, oraşul fermecat

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, abordat, luni, de către jurnalişti, pe aceeaşi temă, vorbeşte tot de responsabilitate. „Mizăm pe responsabilitatea părinţilor, pe responsabilitatea profesorilor, şi sunt convins că au înţeles, marea majoritate a lor, că este important să raporteze corect şi în timp rezultatul acestor teste, în cazul în care sunt pozitive”, a declarat Cîmpeanu.

Ministrul a mai spus că, într-adevăr, testarea nu are bază legală pentru a fi obligatorie, dar că este de preferat să privim nu către părinţii care au scos testele la vânzare, ci către cei serioşi. „Eu prefer să sesizez marea majoritate a părinţilor care sunt responsabili şi nu fac astfel de lucruri. Doar în 216 testarea este asigurată în unitatea de învăţământ. Sunt 467 de unităţi de învăţământ în care testarea se asigură mixt, în funcţie de nivelul educaţional se testează sau în şcoală sau la domiciliu, în toate celelalte şcoli testarea se asigură la domiciliu sub supravegherea părinţilor”, a mai spus ministrul.

Sorin Cîmpeanu a anunţat, la câteva ore de la începerea cursurilor, şi primul caz pozitiv, raportat de Liceul „I.L. Caragiale“ din Bucureşti, menţionând că elevului i se va face şi un test PCR pentru confirmarea rezultatului testului de screening din salivă. Şi în judeţul Olt au fost raportate, luni, 6 decembrie 2021, trei teste pozitive, toate la şcoala din Deveselu. Aici se aşteaptă rezultatele testelor de confirmare pe care trebuie să le realizeze DSP, după primirea acestora putându-se adopta o decizie cu privire la eventuala suspendare a cursurilor faţă în faţă.

Vă recomandăm să citiţi şi:

Trei rezultate pozitive în Olt în prima zi de testare a elevilor. O familie a acceptat să facă şi testul PCR

Surpriza directorilor de şcoală care au preluat kit-urile pentru elevi: „Să vedeţi ce ne jucăm de-a testarea!“ VIDEO


 

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite