Mărirea şi decăderea celor mai şmecheri interlopi de la Olt. Manual de înavuţire rapidă: tactici şi încuscriri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sandu Anghel, zis Bercea Mondialu', şi Constantin Enache, zis Mafiotu', au "administrat" Oltul ani buni
Sandu Anghel, zis Bercea Mondialu', şi Constantin Enache, zis Mafiotu', au "administrat" Oltul ani buni

Judeţul Olt este unul dintre judeţele “înşelătoare” ale ţării în sensul că lasă impresia că nu se întâmplă mai nimic. Nimic mai amăgitor. Dovadă stau doar ultimii ani, când două nume de interlopi au ieşit la iveală, spre surprinderea locuitorilor judeţului care, neauzind de ei, aveau impresia că trăiesc într-un loc fără infractori.

Cel mai cunoscut nume care, la acest moment, nu mai are nevoie de nicio prezentare, este Sandu Anghel, poreclit Bercea Mondial sau Mondialu’, în vârstă de 48 de ani, este originar din oraşul Drăgăneşti-Olt. Despre el se spune că ar fi făcut avere din vânzarea fierului vechi sustras din vechile silozuri ceauşiste din Drăgăneşti-Olt, Caracal şi Slatina, din şinele CFR şi din sistemul de irigaţii al râului Olt. Odată cu trecerea anilor, interlopul şi-a extins “afacerile” în domeniul imobiliar, camătă, trafic cu maşini de lux etc.

Din cauza afacerilor dubioase, interlopul a intrat rapid în vizorul Poliţiei. În decurs de numai câţiva ani, el şi alţi membri ai familiei sale au adunat aproape 120 de dosare penale, majoritatea fiind soluţionate cu “NUP” (neînceperea urmării penale) sau cu simple amenzi. Dar, pentru a ajunge la un asemenea record de “evadări” în ciuda numărului enorm de dosare penale, Bercea Mondialu’ a căutat în mod constant să-şi întărească poziţia prin încuscriri cu numele mari ale politicii locale şi naţionale, dar şi din justiţie şi nu numai. Doar astfel se explică cum de Bercea şi membrii familiei sale au reuşit să scape binemersi de problemele cu legea.

Printre personalităţile care s-au înrudit cu clanul Bercea, unele recunoscând franc acest lucru, altele negând – în ciuda mărturiilor şi a martorilor prezenţi la momentele cu pricina, se numără: Theodor Stolojan (finul lui “Prinţişor”); judecătorul Maria Huza (l-a botezat pe “Judecător”; judecătorul Sofia Mariana Moţ (moaşă pentru acelaşi “Judecător”) de la Tribunalul Olt, transferată din 2004 la Secţia Comercială a Curţii de Apel Craiova unde activeaza şi acum; Gheorghe Brenciu (fost prim-procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul Olt, care l-a botezat pe “Televizor”); Gabriel Diaconu (fost viceprimar de Slatina); Nicolae Gradinaru (fost prefect de Olt), Marian Chitea (director Hidroserv SA Slatina) ş.a. Cum spuneam, majoritatea dintre cei anterior enumeraţi au negat înrudirea cu familia interlopului după ce acesta a intra în atenţia mass-media.

Reţeta succesului - încuscririle

Despre Bercea – “stăpânul judeţului”, cum îi plăcea acestuia să se autointituleze -, a început să se audă mai pregnant începând abia după anul 2002 după ce acesta şi-a dorit să iasă din anonimatul orăşelului natal şi să “se extindă” către capitala judeţului Olt, Slatina. Prin tot felul de interpuşi, el a reuşit ca, împărţind bani în dreapta şi-n stânga, să-şi construiască în judeţ un veritabil imperiu. Numai la Slatina a ajuns ca, în 2004, să deţină mai multe terenuri şi clădiri, majoritatea în mod ilegal prin încălcarea autorităţiilor de construcţie, fapt ce a făcut ca, în acest oraş, să apară tot felul de clădiri hidoase, toate aparţinând unei singure persoane - Bercea Mondialu’.

interlopi

Unele din aceste imobile erau înscrise pe numele său, dar cele mai multe erau deţinute prin intermediari. În ciuda încălcării repetate a celor menţionate în autorizaţiile de construcţie, autorităţile locale au reuşit abia în decembrie 2011 să-i demoleze unul dintre imobilele amplasate în puncte-cheie ale urbei de pe Olt. De atunci şi până în prezent, Primăria Slatina a mai dispus demolarea a încă trei clădiri ale interlopului, de asemenea ridicate în zone importante din oraş.

Bercea avea însă ca să dea “lovitura vieţii” în 2010, când s-a încuscrit chiar cu familia prezidenţială Băsescu. Prin intermediul unui localnic din oraşul natal Drăgăneşti-Olt, respectiv Marian Căpăţână (fost preşedinte al filialei locale a PDL), interlopul a reuşit să îl atragă în familia sa pe Mircea Băsescu, fratele fostului preşedinte Traian Băsescu. Mircea Băsescu o va boteza, pe 31 ianuarie 2010, pe nepoata interlopului, Renata Doiniţa (cumnata fostului preşedinte al ţării, Doina Băsescu, dând finei numele său). Renata Doiniţa este nimeni alta decât fiica lui Izaura Anghel, fiica lui Bercea, al cărui soţ a fost arestat, în iunie 2014, pentru şantaj la nimeni altul decât chiar naşul său, Mircea Băsescu.

Cum a apus cariera lui Bercea

Lucrurile pentru Bercea Mondialu’ aveau să se înrăutăţească peste exact un an de la înrudirea cu familia prezidenţială. Astfel, la jumătatea lunii februarie 2011, interlopul a fost reţinut preventiv şi, apoi, arestat pentru că şi-a înjunghiat un nepot într-un restaurant din Drăgăneşti. Bercea a fost acuzat de tentativă de omor. Procesul lui a durat aproape doi ani până la prima sentinţă definitivă, pentru ca abia în urmă cu o lună, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie să pună punct acestui dosar. Astfel, pe data de 20 mai a.c., magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie Bucureşti au pronunţat decizia finală în această speţă: Sandu Anghel, alias Bercea Mondialu’, a fost condamnat definitiv la opt ani şi nouă luni de închisoare cu executare pentru tentativă de omor calificat şi opt luni pentru tulburarea ordinii şi liniştii publice.

interlopi

De asemenea, aceeaşi magistraţi au decis ca Fănica Anghel, alias Stela, soţia lui Bercea Mondialu’, a fost condamnată la un an închisoare cu executare pentru instigare la mărturie mincinoasă şi mărturie mincinoasă (deşi, iniţial, ea a primit, în septembrie 2012, la Tribunalul Olt, o pedeapsă cu suspendare de trei luni de închisoare cu suspendare - n.a.), iar fiul său, Florin Anghel, poreclit Ambasador, a fost condamnat la cinci ani şi trei luni închisoare cu executare pentru complicitate la tentativă de omor, după ce, iniţial, primise de la magistraţii de la Olt şapte ani şi şase luni închisoare.

Colecţie de sentinţe pentru Bercea

Iar problemele lui Bercea Mondialu’ nu se opresc aici. În martie 2012, Tribunalul Olt l-a condamnat la doi ani închisoare cu executare pentru evaziune fiscală şi spălare de bani. Mai exact, în rechizitoriul prin care anchetatorii l-au trimis în judecată, procurorii au reţinut că, în perioada 2001-2005, interlopul ar fi acordat, sub formă de avans, marfă şi împrumuturi financiare, suma de 50,8 de lei vechi, în condiţiile în care, între societăţile administrate de acesta şi firmele beneficiare, nu s-au derulat tranzacţii comerciale. Totodată, acesta a ridicat din conturile societăţilor administrate în baza unor documente fictive suma de 18.404.000.000 lei vechi – reprezentând salarii, sume pe care le-a reintrodus în circuitul financiar al societăţilor administrate.

În a doua jumătate a anului trecut, finul fratelui fostului preşedinte al ţării şi ginerele lui Bercea, pe numele său Marius Constantin, a fost reţinut şi de atunci se află după gratii, acuzat fiind de săvârşirea infracţiunii de şantaj. Mai precis, Marius Constantin, soţul Izaurei Anghel şi finul lui Mircea Băsescu, a fost arestat pentru că i-ar fi cerut fratelui preşedintelui ţării suma de 280.000 euro, bani care, susţine familia lui Bercea Mondialu’, ar reprezenta un rest de plată dintr-un total de 700.000 de euro daţi în anul 2011 pentru eliberarea interlopului. Cum acest lucru nu a mai avut loc, iar Bercea a rămas după gratii, familia interlopului susţine că nu ar fi făcut altceva decât să încerce să-şi recupereze banii. O parte din bani, susţine familia lui Bercea, ar fi ajuns chiar la preşedintele ţării. De cealaltă parte, Mircea Băsescu susţine că dovezile aduse de familia interlopului ar fi „trucaje”, iar Traian Băsescu a afirmat că nu are legătură cu banii amintiţi în ultima perioadă. În plus, nu mai devreme de acum câteva zile, avocatul interlopului a spus că Bercea Mondialu' a ameninţat că, pentru prima dată, va depune un denunţ în care persoana vizată direct va fi nimeni alta decât chiar Traian Băsescu.

MAFIOTU’ ŞI AI LUI, SPAIMA JUDEŢULUI

În acelaşi timp cu Bercea a prosperat însă şi o grupare de cămătari. Printre aceştia s-au aflat şi “oameni ai legii”, care îi ajutau pe interlopi. Reţeaua era una numeroasă, în instanţă ajungând doar cei mai importanţi. Astfel, nu mai puţin de cei 15 membri au grupării au fost reţinuţi de DIICOT la jumătatea lunii septembrie 2010 sub acuzaţia de constituire şi iniţiere de grup infracţional organizat. Conform rechizitoriului, cămătarii promiteau victimelor împrumuturi fără garanţii şi cu dobândă avantajoasă de 10-20 % pe lună. După contractarea împrumutului, dobânzile ajungeau şi până la 300 % pe lună. Multe dintre victime au depus mărturii la dosar că au rămas fără case şi maşini după ce au semnat pentru Mafiotu’ că ar fi primit de la acesta sume mult mai mari decât cele încasate iniţial. Prejudiciul estimat de autorităţi că ar fi fost cauzat de gruparea condusă de Mafiotu’ ar depăşi suma de un milion de euro.

Procesul a durat, în total, aproape trei ani. În primă fază, procesul a avut loc la Judecătoria Slatina, apoi s-a mutat la Tribunalul Olt, apoi la Curtea de Apel Craiova şi, de aici, la forul suprem - Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Ultimul episod, derulat la ultima instanţă menţionată, a dat peste cap speranţele tuturor celor implicaţi: membri ai grupării, achitaţi iniţial pe fond sau de Curtea de Apel ori care s-au ales cu pedepse mai mici, au ajuns, în final, cu toţii după gratii unde se află şi în prezent.

ICCJ, “menghina” statului

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a menţinut sentinţa iniţială aplicată liderului grupării, Constantin Enache - zis Mafiotu’ - de 12 ani închisoare cu executare, dar şi cea dată lui Viorel Mangîru – cinci ani închisoare (plus trei ani din alt dosar). Menţionăm că Mafiotu’ a fost la un pas de moarte chiar în timp ce se afla în închisoare şi a rămas imobilizat într-un cărucior cu rotile din septembrie 2011 când, în timp ce era încarcerat Penitenciarul de Maximă Siguranţă din Craiova, a suferit un accident vascular ischemic.

interlopi

În ce-i priveşte pe restul membrilor grupării Mafiotului, situaţia se prezintă astfel: Eugenia Monica Radu, sau “Jeni”, concubina liderului grupării, condamnată iniţial de Tribunalul Olt la trei ani cu suspendare, a primit de la judecătorii ICCJ cinci ani de închisoare cu executare. Marius Ştefan Dincă, zis şi „Lari”, a fost condamnat la trei ani de închisoare cu executare; Marian Stoiculescu (zis “Sever”), Mihai Marin, Giani Gigi Budor, Mihail Stoiculescu şi Adrian Mihai au primit câte patru ani de închisoare cu executare; Adrian Alecsandru, Ene Mozoc şi Nicu Stoiculescu – câte patru ani şi şase luni “cu executare”; Stancu Iancu şi Alexandru Rotariu – şapte ani şi şase luni închisoare cu executare; Dănuţ Tomi Tudor şi Adrian Moţog – câte patru ani de închisoare cu executare (plus încă trei ani dintr-un alt dosar).

Un şoc au avut şi “oamenii legii” ce au figurat ca inculpaţi în dosar. Astfel, ÎCCJ i-a condamnat pe doi angajaţi ai IPJ Olt, respectiv Claudiu Laurenţiu Gabriel Paţa şi Marius Veţeanu, plus jandarmul Nelu Cornel Cosma, la câte patru ani închisoare cu executare. Cei trei fuseseră, iniţial,  achitaţi de Tribunalul Olt, ba chiar au fost eliberaţi din arest după ce au stat câteva luni după gratii, acuzaţi fiind de implicare într-o reţea de cămătărie şi şantaj din judeţul Olt. Acuzaţia adusă acestora de autorităţi: aderare sau sprijinire a unui grup infracţional organizat – în cazul poliţiştilor Claudiu Paţa şi Marius Veţeanu, respectiv complicitate la infracţiunea de şantaj în formă continuată – pentru jandarmul Nelu Costea.

Vă mai recomandăm pe aceeaşi temă:

FOTO Interlopii lui Uţu Rohozneanu formau cel mai temut grup infracţional din Arad de la Revoluţie încoace. Trimişi zeci de ani după gratii

FOTO Cele mai influente clanuri mafiote din Craiova. Cine sunt interlopii care se cred mai presus de lege

Interlopii teleormăneni, specializaţi în cămătărie

Interlopul Costică Argint, care s-a îmbrăţişat la Roma cu Călin Popescu Tăriceanu şi Adrian Cioroianu, vrea să-şi cureţe cazierul

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite