Slatina

articolul anterior articolul urmator

Metalurgiştii au protestat sub fereastra ministrului Energiei: „Mai aveţi să ne puneţi taxă pe aer, să respirăm când vreţi voi!“ VIDEO

1
20 Jan 2022 14:53:46
Autor: Alina Mitran
Aproximativ 100 de sindicalişti au protestat în faţa Ministerului Energiei FOTO: Sindicatul Aluministul
Aproximativ 100 de sindicalişti au protestat în faţa Ministerului Energiei FOTO: Sindicatul Aluministul

Aproximativ 100 protestatari din cadrul Federaţiei Sindicale a Metalurgiştilor Metarom şi Sindicatului Liber Aluministul Slatina au protestat joi, 20 ianuarie 2022, cerând demisia ministrului Energiei, pe care îl acuză că nu poate gestiona criza determinată de creşterile de preţuri la energie. Mâine sunt programate de asemenea proteste.

Sindicaliştii din Galaţi şi Slatina şi-au strigat timp de două ore nemulţumirile, creşterile de preţ la anergia electrică şi gaze naturale generând o situaţie fără precedent la combinatul de producere a aluminiului  ALRO Slatina, care a decis reducerea capacităţii de producţie.

Protestele au început încă din penultima zi a anului trecut, în faţa societăţii slătinene, au continuat în prima săptămână a acestui an în faţa sediului Prefecturii Olt, pentru a ajunge astăzi la Bucureşti. Din cadrtul ALRO au participat reprezentanţii din partea unuia dintre sindicate, Sindicatul Liber Aluministul, vineri, 21 ianuarie 2022, fiind programat un alt protest la care va avea reprezentanţi un alt sindicat, Sindicatul Liber ALRO.

Protestatarii au strigat în nenumărate rânduri „Demisia!“, reproşându-i ministrului Energiei, Virgil Popescu, incapacitatea de a gestiona criza generată de creşterea mare de preţuri pe piaţa energetică. Sindicaliştii sunt nemulţumiţi, pe de o parte, de facturile uriaşe pe care le au de plătit în calitate de consumatori casnici, iar pe de alta de perspectiva de a fi trimişi în şomaj tehnic dacă fabricile în care lucrează îşi vor duce la capăt planurile de reducere a activităţii.

„V-aţi demonstrat incapacitatea de a rezolva problema creşterii preţului la energie, dacă nu puteţi să rezolvaţi această problemă, la ce mai staţi în scaunul ăla cald? Daţi-vă demisia!“, a strigat liderul Metarom. 

„Am venit să vă spunem că astăzi este ziua municipiului Slatina (n. red. - se împlinesc 654 de ani de la prima atestare documentară a oraşului), dar noi am ales să o sărbătorim prin muncă în faţa Ministerului Energiei, să vă transmitem urările noastre de bine: Huoooo!“, a intervenit şi liderul Confederaţiei Cartel  ALFA Olt.

„Mai aveţi să ne puneţi taxe pe aer, să umblăm cu aparatele-n spinare şi să respirăm când vreţi voi. Aţi închis tot!“, a transmis, tot folosind portavocea, şi liderul Sindicatului Aluministul din cadrul ALRO, Constantin Popescu.

Protestul, la care de asemenea au avut reprezentanţi şi alte sindicate din fabricile slătinene, a avut loc în intervalul orar 11,00 - 13,00 şi va fi urmat şi de alte pichetări, însă sindicaliştii nu exclud posibilitatea de a se ajunge la greva generală. În ceea ce-i priveşte pe sindicaliştii din ALRO, aceştia au cerut intervenţia statului pentru ca ALRO, cel mai mare consumator de energie electrică din ţară, să poată achiziţiona energie la un preţ care să nu însemne îngroparea combinatului. Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a indicat o primă soluţie, printr-o modificare legislativă dând posibilitatea marilor consumatori de a semna contracte bilaterale cu producătorii de energie electrică. Soluţia nu ar fi, însă, aplicabilă, spun sindicaliştii, pentru că energia care se produce ar fi deja contractată, iar ceea ce este disponibil pe piaţa tranzacţionată se vinde la preţuri care fac neprofitabilă producerea aluminiului primar.

Vă recomandăm să citiţi şi:

Preţul energiei scoate din nou sindicaliştii în stradă: Angajaţii ALRO Slatina şi Alum Tulcea se tem de disponibilizări

Guvernul a prelungit şomajul tehnic şi pentru persoanele fizice care obţin venituri din drepturi de autor

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

john pope
20.01.2022, 15:15:48

Tardiv. Să mai voteze și altădată PSD și PNL...

Modifică Setările