Mii de cărţi de muncă “zac” abandonate la ITM Olt

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aproximativ 7.000 de cărţi de muncă stau abandonate la sediul Inspectoratului Teritorial de Muncă Olt. Iar situaţia nu este de ieri-de azi, ci datează din 2011. Conducerea instituţiei explică totul prin faptul că legislaţia muncii s-a modificat, iar cartea de muncă nu mai e obligatorie, legea permiţând acum mai multe tipuri de angajamente legale de muncă. Un alt motiv al situaţiei: indiferenţa angajaţilor şi angajatorilor deopotrivă.

Arhiva Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Olt numără, mai exact, 6.800 de cărţi de muncă ce zac neridicate de către proprietarii acestora, dar şi de către angajatorii lor, care au neglijat să aibă grijă de documentele de muncă ale propriilor angajaţi. Reprezentanţii instituţiei menţionate au făcut eforturi, în măsura posibilităţilor, pentru înştiinţarea deţinătorilor cărţilor de muncă menţionate, dar numai o parte dintre aceştia s-au prezentat pentru a şi le ridica. Mai exact, din cele aproape 25.000 de cărţi de muncă existente în arhiva ITM Olt la începutul anului 2011, când acestea nu au mai devenit obligatorii, 6.800 au rămas neridicate şi la acest moment.

Totuşi, reprezentanţii ITM Olt avertizează că respectivul document de muncă, acum lăsat de izbelişte de către mulţi, rămâne în continuare, deocamdată, singura metodă de atestare a vechimii în muncă şi că acest lucru este vital în momentul ieşirii la pensie, când oamenii vor avea nevoie de ele pentru a li se calcula stagiul de cotizare şi, ulterior, pensia.

“Cartea de muncă, deşi nu mai este un document obligatoriu din 2011, rămâne cu importanţa sa de necontestat. Ea atestă vechimea în muncă a fiecărui angajat înainte de anul 2011. Cauza majoră pentru care la noi încă există un număr foarte mare de cărţi de muncă neridicate constă în indiferenţa proprietarilor – angajaţi şi angajatori deopotrivă. Aceste persoane, o dată şi-odată, adică în pragul pensionării, tot vor veni la noi pentru a-şi ridica cărţile de muncă deoarece ele rămân în continuare tot singura metodă de atestare a vechimii în muncă. Casa Naţională de Pensii, prin casele judeţene de pensii, solicită aceste cărţi de muncă la întocmirea dosarului de pensionare chiar dacă ele au fost scoase din uz”, a declarat Florin Fumureanu, locţiitor al inspectorului-şef al ITM Olt.

Apel al autorităţilor către proprietarii “uituci” de C.M.

Inspectorii de muncă olteni fac apel atât la salariaţi, cât şi la angajatorii din judeţ, să se prezinte de urgenţă la sediul instituţiei pentru ridicarea carnetelor de muncă, acestea fiind demult completate şi închise. De precizat că, din 2011, evidenţa salariaţilor se face doar electronic, prin intermediul Registrului general de evidenţă a salariaţilor (Revisal), dată de la care carnetul de muncă şi-a încetat existenţa. Refuzul de a pune la dispoziţie Inspectoratului de Muncă registrul în format electronic, dar şi dosarul personal al salariaţilor, precum şi netransmiterea registrului în termenul prevăzut de lege, se sancţionează cu amendă.

Oficialii ITM Olt au mai precizat că persoanele care s-au angajat după 30 iunie 2011 îşi pot dovedi vechimea prin adeverinţe eliberate de la locurile muncă unde au activat după anul anterior menţionat, adeverinţe ce înlocuiesc, acum, vechile cărţi de muncă. Aceste adeverinţe vor fi depuse la Casele de Pensii la momentul întocmirii dosarelor de pensionare. Fiecare salariat are posibilitatea să meargă la Casa Judeţeană de Pensii şi să solicite stagiul de cotizare pentru o anumită perioadă, aceasta pentru a verifica dacă în perioada în care a fost angajat i-au fost plătite de către angajator toate obligaţiile fiscale către stat. Până când proprietarii cărţilor de muncă “uitate” la ITM Olt se vor prezenta pentru a-şi ridica documentele de muncă, acestea sunt păstrate în continuare în siguranţă.
 

Mai puteţi citi:

Ultimele zile ale lui 2014, ultima şansă pentru nevoiaşii Slatinei la alimentele de la UE

FOTO  Prima ninsoare adevărată  a sezonului 2014/2015 la Slatina nu a pus probleme şoferilor

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite