Slatina

articolul anterior articolul urmator

Minel Prina, edilul Slatinei arestat la domiciliu, îşi află mâine viitorul apropiat

0
23 Mar 2015 08:18:46
Autor: Mugurel Manea
Minel Prina este edilul Slatinei din februarie 2013     (FOTO: Mugurel Manea)
Minel Prina este edilul Slatinei din februarie 2013     (FOTO: Mugurel Manea)

Magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie vor judeca, marţi – 24 martie, contestaţia lui Minel Prina, edilul Slatinei, împotriva arestării sale la domiciliu decisă de aceeaşi instanţă acum o săptămână. Prina va afla, astfel, dacă va rămâne în arest la domiciliu sau va fi cercetat în libertate. Prina este acuzat de implicare într-un caz de corupţie intentat de DNA lui Darius Vâlcov, fostul edil al urbei.

Edilul Slatinei, Minel Prina, va trece prin mari emoţii, marţi – 24 martie, după ce, în noaptea de 14/15 martie a.c., a fost la un pas de a fi arestat preventiv în urma unei decizii a judecătorilor Curţii Supreme. Magistraţii au considerat, la acel moment, că nu se impune măsura arestării preventive a edilului slătinean, motiv pentru care au instituit măsura arestării sale preventive la domiciliu.

Nu acelaşi lucru s-a întâmplat în cazul lui Lucian Şuşală, directorul firmei SC Imobiliare Consloc SRL administrată de Primăria Slatina (fost şofer al lui Darius Vâlcov cât acesta a fost primar, n.r.), care a fost arestat preventiv pentru 30 de zile. Acesta este acuzat, printre altele, că ar fi distrus mai multe documente considerate probe esenţiale de către procurori într-o anchetă declanşată anul trecut de Direcţia Naţională Anticorupţie şi în care a fost pus sub urmărire penală Darius Vâlcov, protagonistul principal al dosarului, fost ministru de Finanţe în Guvernul Ponta IV până acum câteva zile. Vâlcov îndeplinea calitatea de primar în Slatina la data când se presupune că ar fi comis faptele de care este suspectat împreună cu ceilalţi suspecţi.

Atât Minel Prina, cât şi Lucian Şuşală, sunt acuzaţi de procurorii DNA de săvârşirea următoarelor infracţiuni:  fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la infracţiunea de trafic de influenţă, evaziune fiscală şi spălare de bani. În aceeaşi cauză sunt implicate şi alte două persoane, cercetate deocamdată în stare de libertate: Bogdan Petrică Timofte şi Cristian Constantin Tomescu, patronul firmei Cafmin SRL Slatina. Faţă de ultimii doi, procurorii DNA au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi luarea măsurii controlului judiciar pe o durată de 60 zile. Ei sunt acuzaţi de aceleaşi infracţiuni ca cele menţionate mai sus. Tot ultimilor doi inculpaţi li s-a atras atenţia de către reprezentanţii DNA că, în caz de încălcare cu rea-credinţă a obligaţiilor care le revin, măsura controlului judiciar se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive.

De menţionat că, tot marţi – 24 martie, la ICCJ va fi judecată şi contestaţia depusă în aceeaşi cauză de Parchetul ÎCCJ împotriva deciziei de arestare la domiciliu a lui Prina, procurorii solicitând iniţial arestarea sa preventivă efectivă. Astfel, în ce-l priveşte pe edilul Slatinei, instanţa va avea trei posibilităţi: fie va decide să rămână în arest la domiciliu, fie să fie cercetat în stare de libertate, fie ar putea hotărî arestarea sa preventivă pentru 30 de zile.

Ce acuzaţii sunt aduse persoanelor din dosar

Conform unui comunicat de presă al DNA referitor la acest dosar se arată că, în cursul anului 2009, administratorul unei societăţi comerciale l-ar fi contactat pe Darius Darius, în calitate de primar al municipiului Slatina, căruia i-a propus ca, în schimbul oferirii sprijinului în influenţarea factorilor de decizie din cadrul autorităţii contractante în vederea câştigării unor licitaţii de lucrări pentru obiective situate în Slatina, Scorniceşti, Piatra Olt şi Drăgăneşti, să îi dea 20% din valoarea sumelor încasate (fără T.V.A.), conform contractelor de execuţie a respectivelor lucrări. Astfel, în luna noiembrie 2008 a fost aprobat proiectul <Extinderea şi reabilitarea sistemelor de apă şi apă uzată în judeţul Olt>, al cărui beneficiar final este SC Compania de Apă Olt SA, operator regional către care Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) Oltul a delegat serviciile de alimentare cu apă şi canalizare în aria de implementare a proiectului <Extinderea şi reabilitarea sistemului de alimentare cu apă şi canalizare în judeţul Olt>. În cadrul acestui proiect au fost încheiate contractele <Reabilitarea şi extinderea reţelei de apă şi canalizare în oraşele Scorniceşti şi Potcoava>, <Reabilitarea şi extinderea reţelei de apă şi canalizare în municipiul Slatina> şi <Reabilitarea şi extinderea reţelei de apă şi canalizare în oraşele Drăgăneşti-Olt şi Piatra-Olt>.

Cu ocazia derulării procedurilor de licitaţie, membrii comisiei ar fi procedat în mod abuziv, la îndemnul lui Darius Vâlcov, la eliminarea din caietul de sarcini a unor condiţii de eligibilitate în scopul favorizării firmei omului de afaceri. În urma acceptării propunerii făcute, firma omului de afaceri a câştigat licitaţiile organizate în cadrul proiectului <Extinderea şi reabilitarea sistemelor de alimentare cu apă şi apă uzată în judeţul Olt> având ca obiect semnarea contractelor cu Compania de Apă Olt pentru mai multe lucrări. Administratorul societăţii şi Vâlcov ar fi stabilit de comun acord ca sumele de bani să fie remise primarului în numerar - în lei - şi numai la sediul firmei. Astfel, în baza acestei înţelegeri, începând cu luna decembrie 2010, Vâlcov s-ar fi prezentat periodic la sediul firmei omului de afaceri, unde a primit de la acesta sume de bani în lei, remiterea fiind realizată ori de câte ori contractantul Compania de Apă Olt efectua plăţi în contul societăţii.

Acelaşi referat al procurorilor DNA relevă că, începând cu jumătatea anului 2012, din cauza unor probleme financiare existente în cadrul firmei sale, administratorul firmei nu a mai putut face plăţile către Vâlcov. În acest context, edilul de la acea vreme al Slatinei (Vâlcov Darius, n.r.) l-ar fi pus în legătură pe omul de afaceri cu Minel Prina care, la acel moment, era viceprimar al municipiului. Acesta, spun anchetatorii, având cunoştinţă de înţelegerea frauduloasă dintre cei doi, ar fi hotărât, în scopul disimulării provenienţei ilegale a banilor, ca diferenţele de bani neonorate să fie plătite către o altă firmă prin încheierea a trei contracte fictive de furnizare de bunuri/servicii, fără ca această societate să presteze vreun serviciu în virtutea contractelor special încheiate în acest sens.

“De aici, transferul sumelor de bani a fost realizat cu sprijinul şi prin intermediul inculpaţilor Suşală Lucian Petruţ, Timofte Petre-Bogdan, Tomescu Constantin Cristian şi a altui om de afaceri, persoane de încredere din anturajul primarului şi viceprimarului municipiului Slatina, administratori ai unor societăţi comerciale, care au creat un circuit de documente financiar-contabile fictive pentru a disimula provenienţa şi destinaţia reală a sumelor de bani. Contractele încheiate între aceste firme, precum şi facturile emise în baza acestor contracte, erau fictive, atestând împrejurări care nu corespund realităţii. Din materialul probator administrat în cauză a rezultat că, urmare a înţelegerii cu omul de afaceri, suspectul Vâlcov Bogdan Darius a primit, în perioada 2010-2013, aproximativ 2 milioane de euro, o parte din această sumă fiind primită în mod direct, în numerar, iar suma de 2.480.000 lei a primit-o prin intermediul unor firme”, mai spun procurorii DNA în referatul de urmărire penală.

Mai puteţi citi pe aceeaşi temă:

Darius Vâlcov, fostul primar de Slatina, adus cu mandat la DNA

Darius Vâlcov, acuzat de DNA de fapte grave de corupţie

Primarul Slatinei, Minel Prina, reţinut de procurorii DNA 

Minel Prina, edilul Slatinei, arestat la domiciliu

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii