Slatina

articolul anterior articolul urmator

Mitul hidratării în exces. Ce se întâmplă atunci când bei prea multă apă. Medic: „Au existat numeroase rapoarte de deces“

5
13 Jun 2021 06:00:03
Autor: Alina Mitran
Consumul excesiv de apă poate avea efecte la fel de grave ca şi deshidratarea FOTO: Pixabay
Consumul excesiv de apă poate avea efecte la fel de grave ca şi deshidratarea FOTO: Pixabay

Deşi de obicei suntem avertizaţi asupra pericolelor la care ne expunem, în special pe perioada verii, din cauza consumului insuficient de apă, aflăm că excesul este la fel de periculos. „A bea prea mult poate duce la intoxicaţie cu apă şi la consecinţe grave asupra sănătăţii“, scrie medicul Vasi Rădulescu.

Intoxicaţia cu apă chiar există, spune medicul Vasi Rădulescu, fondatorul unei comunităţi în care oferă sfaturi de sănătate şi explică pe înţelesul tuturor termeni şi afecţiuni medicale.

„Fiecare celulă din corp are nevoie de apă pentru a funcţiona corect. Cu toate acestea, a bea prea mult poate duce la intoxicaţie cu apă şi la consecinţe grave asupra sănătăţii. Este dificil să bei prea multă apă din întâmplare, dar se poate întâmpla, de obicei ca urmare a suprahidratării în timpul evenimentelor sportive sau a antrenamentelor intense“, explică medicul.

Simptomele de debut ale intoxicaţiei cu apă pot fi uşor puse pe seama altor afecţiuni. Acestea pot include: confuzie, dezorientare, greaţă şi vărsături. În cazuri rare însă această intoxicaţie poate provoca umflarea creierului şi poate deveni fatală, avertizează medicul.

„Cunoscută şi sub numele de otrăvire cu apă, intoxicaţia cu apă este o perturbare a funcţiei creierului cauzată de consumul excesiv de apă. Acest lucru poate dilua electroliţii, în special sodiul, din sânge.

Dacă nivelurile de sodiu scad sub 135 milimoli pe litru (mmol / l), medicii se referă la această problemă drept hiponatremie. Sodiul ajută la menţinerea echilibrului fluidelor în interiorul şi în exteriorul celulelor. Când nivelurile de sodiu scad din cauza consumului excesiv de apă, fluidele se deplasează din exterior în interiorul celulelor, unde este mai mult sodiu, provocându-le umflarea“, explică medicul.

În cazurile severe de intoxicaţie apar simptome precum: somnolenţă, slăbiciune musculară sau crampe, creşterea tensiunii arteriale, vedere dublă, confuzie, incapacitatea de a identifica informaţiile senzoriale, respiratie dificilă şi se poate ajunge, atunci când se acumulează lichid în creier (edem cerebral), la convulsii, leziuni ale creierului, comă şi chiar moarte. 

„Este dificil să consumi prea multă apă din întâmplare. Cu toate acestea, se poate întâmpla şi au existat numeroase rapoarte de deces din cauza consumului excesiv de apă“, mai scrie medicul.

În ce condiţii se poate ajunge la „otrăvirea cu apă“ aflaţi din articolul dr. Rădulescu.

Vă recomandăm şi: 

Medicul Vasi Rădulescu: Activitatea fizică constantă ajută organismul să producă  anticorpi în urma vaccinului

Ce spune dr. Vasi Rădulescu, „vânătorul” de ştiri medicale false, despre combinaţia antibiotic-alcool

 

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

5 Comentarii

Radu Mircea
13.06.2021, 12:58:13

# ''Consumul excesiv de apa'' Cita apa bai nene ??? 2 l , 4 l , 10 l ??? Este valabil si in cazul berii ??? Nu mai faci pishu' cind bei apa ??? Umfla numai celulele , nu si bashica udului ???

GRIGORIU Grieg
13.06.2021, 17:02:27

Da, Mircea, intoxicatia cu apa e posibila, apa are LD50 (cantitatea care este letala la 50% din indivizi de cca. 60kg) de 3.5 litri de apa. Normal nu se intampla pentru ca mai multe mecanisme ne opresc sa bem atata apa intr-un interval scurt dar unele droguri, unele medicamente, unele boli pot face ca aceste mecanisme sa nu functioneze. Rinichii pot sa elimine circa 0.8 litri de apa pe ora deci ii poti usor coplesi cu 3.5 litri. https://www.medicalnewstoday.com/articles/318619

+11 (11 voturi)
eu doar constat
13.06.2021, 17:03:33

La Guantamo se practica hidratarea in exces, prin sacul pus pe cap, care nu este tortura! In SUA nu exista tortura. E interzisa prin lege. Se numeste metoda intensiva de interogare. Cum nu exista nici stat paralel in Romania.

-7 (9 voturi)
Gogu Steriade
13.06.2021, 20:17:27

Constati ca esti stupid...nu poti dormi de grija criminalilor din Guantanamo (care nu e manastire franciscana daca aia credeai!)

-6 (6 voturi)
eu doar constat
14.06.2021, 17:45:16

Gogu Steriade Am spus eu ceva despre criminali de la Guantamo? De unde stii dta ca aia sunt criminali? Ai dovezi? Vorbeam doar despre excesul de hidratare si una din formele lui. Si, chiar de unde pana unde EU constat ca sunt stupid? Nici vorba! Dar constat despre dta asta, ca intelegi mai mult decat declar eu, incarcand sa mi-o pui mie in carca. Ceva ca in bancul ala: Las'ca stim noi cine-i porcul. Dta vii cu noi!

-5 (5 voturi)
Modifică Setările