Slatina

articolul anterior articolul urmator

Muzeul Judeţean, Liceul Sportiv şi Clubul Nautic, proiecte de succes, numai bune de prezentat la „Caravana POR“

2
4 Dec 2015 19:02:39
Autor: Alina Mitran
Muzeul Judeţean Olt a beneficiat de o investiţie de peste 1 milion de euro. Foto: Alina Mitran
Muzeul Judeţean Olt a beneficiat de o investiţie de peste 1 milion de euro. Foto: Alina Mitran

Reprezentanţi ai Ministerului Dezvoltării Regionale, ai ADR-SV Oltenia şi beneficiari din regiune s-au aflat astăzi la Slatina, în cadrul acţiunii „Caravana POR“, pentru a vorbi despre proiectele din exerciţiul 2007 – 2013 şi despre oportunităţile perioadei 2014 – 2020, vizitându-se şi trei obiective reabilitate sau modernizate în Slatina cu bani europeni.

Trei obiective care au beneficiat de investiţii majore prin Programul Operaţional Regional 2007 – 2013 - din cele 88 implementate la nivelul judeţului şi finanţate cu aproximativ 90 milioane euro - au fost astăzi vizitate în cadrul acţiunii „Caravana POR“, la care au participat reprezentanţi ai Ministerului Dezvoltării Regionale, ai ADR-SV Oltenia şi beneficiari din regiune. Investiţiile realizate la Liceul cu Program Sportiv, Clubul Nautic sau Muzeul Judeţean Olt au constituit un soi de exemplu de bune practici pentru delegaţia prezentă la Slatina, membrii delegaţiei dorind să ştie, după ce au analizat în mare rezultatul lucrărilor, dacă investiţia a schimbat lucrurile şi în ce se traduce acest „mai bine“, dacă s-a respectat condiţia de a se crea noi locuri de muncă, dacă s-au respectat termenele de execuţie etc.

Întâlnirea a început în sala de şedinţe a Consiliului Judeţean, unde s-a vorbit despre cele întâmplate în perioada 2007 – 2013 în cadrul Programului Operaţional Regional şi ce se aşteaptă pentru următorii ani, cei interesaţi putând pune întrebări despre noul exerciţiu. Gazdele, echipa care se ocupă de programele europene în cadrul Consiliului Judeţean, au precizat că vor face o întâlnire separată pentru a transmite ce şi-au propus pentru perioada 2014 – 2020, aşa că, după o scurtă prezentare a principalelor proiecte, s-a plecat în vizită.

Sală multimedia, sală de conferinţe şi camere pentru elevi la LPS

Liceul cu Program Sportiv din Slatina a beneficiat de o investiţie realizată în cadrul POR de aproape 6,5 milioane lei. Cu aceşti bani s-au construit două etaje peste sala veche de sport, spaţiile noi găzduind o sală de conferinţe şi o sală multimedia unde sportivii vizionează meciurile disputate sau pe cele ale adversarilor, în perioada de pregătire; s-au mansardat trei corpuri de clădire, amenajându-se astfel 60 de locuri în cămin pentru sportivi, folosite atât pentru elevii proprii în perioada cantonamentelor, cât şi pentru delegaţiile venite din ţară pe perioada competiţiilor, dar şi o sală de mese cu 32 de locuri; s-a refăcut sistemul de canalizare.

Pe urmele Reginei Maria şi ale lui Charles de Gaulle, la Muzeul Judeţean

O vizită aparte a constituit-o cea de la Muzeul Judeţean Olt, beneficiarul unei investiţii de peste 1 milion de euro, bani folosiţi pentru restaurarea şi dotarea clădirii de patrimoniu, construirea unui corp nou de clădire, cu destinaţie de birouri, şi a unei parcări în curtea interioară. „Este, cred eu, cea mai importantă clădire din oraş şi am vrut să dăm un exemplu restaurând-o. Să deschidem un drum pentru ce se poate face în centrul vechi“, le-a explicat directorul muzeului, Laurenţiu Guţică, oaspeţilor, anunţându-i, totodată, că pe aceleaşi trepte, asupra cărora nu s-a intervenit, păstrându-se forma iniţială, au păşit Regina Maria, sosită în Slatina, la 31 mai 1925, pentru inaugurarea primei statui ridicată în memoria eroinei Ecaterina Teodoroiu, dar şi preşedintele Republicii Franceze, Charles de Gaulle, în anul 1968. 

S-a vizitat o clădire aproape goală, dar cu instalaţiile de climatizare montate, sistemele de supraveghere, de antiefracţie, antiincendiu la fel, directorul explicând că exponatele vor putea fi puse în valoare într-un termen de cel puţin şase luni de la finalizarea investiţiei, astfel încât microclimatul să se stabilizeze. „Cel mai probabil în toamna anului viitor vom putea deschide anumite spaţii expoziţionale“, a precizat Guţică. Nu poleiala cu aur, care în timpul executării lucrărilor chiar avea probleme, remediate până la final, nici candelabrele preţioase sau alte detalii sofisticate au atras atenţia, ci bucăţica de stradă Lipscani redată în unul dintre holuri, care va fi accesibilă şi publicului, şi priveliştea extraordinară din balconul fostei Prefecturi a judeţului.

La Clubul Nautic „Plaja Olt“, aşteptat de slătineni zadarnic, o vară 

Ne-am mai lăudat o dată cu extraordinarul Club Nautic şi de agrement „Plaja Olt“, investiţie care a înghiţit, e drept, peste 36 milioane lei. Acesta a fost promis slătinenilor de foarte mult timp, lucrările chiar s-au finalizat, dar vara toridă n-a petrecut-o nimeni la piscină, pe plajă, pe râul Olt cu ambarcaţiunile de închiriat, pe pistă cu bicicleta sau rolele, pe terenul de volei, cel de minigolf sau tenis, la centrul SPA sau centrul fitness etc., fiind invocate fel de fel de probleme. Cert este că nici astăzi nu s-au ocupat cele 45 de locuri de muncă obligatoriu de creat prin proiect. S-au găsit 32 de angajaţi care să corespundă posturilor noi, dar se caută în continuare, spre exemplu, instructori de tir, salvamari şi chiar frizeri şi coafeze. Priveliştea, însă, a încântat oricum, chiar şi în condiţiile unui vânt aproape nervos de început de decembrie. 
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

2 Comentarii

maria ionescu
5.12.2015, 08:33:12

Comentariu considerat abuziv.

maria ionescu
5.12.2015, 11:15:21

Comentariu considerat abuziv.

Modifică Setările