Numărul pacienţilor COVID-19 creşte întruna. Medic: „Jonglăm doar cu ce se externează şi cu decesele, locuri nu sunt“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Containerele montate în curtea spitalelor s-au înmulţit, studenţii de la Medicină trec şi ei în linia întâi, însă de la o zi la alta creşte numărul pacienţilor în stare gravă, dar şi cel al personalului infectat, devenind greu de găsit şi un loc în alte secţii decât ATI.

În curtea Spitalului Judeţean de Urgenţă Slatina, chiar lângă intrarea în Unitatea de Primiri Urgenţe, a fost adus astăzi al treilea container şi vor mai fi aduse şi altele. Un alt container dotat cu 8 paturi a ajuns şi la spitalul din Caracal. Acestea au menirea de a înlocui corturile montate în aprilie, când vremea era de la o zi la alta mai caldă, în schimb acum triajul pacienţilor în aceste spaţii devenise un calvar. 

În condiţiile în care de la o zi la alta numărul pacienţilor cu simptome respiratorii creşte, şi soluţiile spitalului se reduc. Deşi pacienţii care se prezintă sunt testaţi cu teste rapide, e nevoie de noi spaţii de izolare până la diagnosticul de certitudine astfel încât riscurile ca pacienţii cu alte boli să se infecteze cu SARS-CoV-2 să se reducă pe cât posibil. 

SJU Slatina este spital non-COVID, însă tratează, într-un pavilion separat, o clădire cu cinci etaje, şi patologie COVID, iar asta încă din aprilie. Sunt deja săptămâni bune de când numărul celor trataţi zilnic, suspecţi şi diagnosticaţi cu COVID, trece de 100, cifră peste capacitatea declarată. 

Problema cea mai mare la acest moment este, pe lângă valul de pacienţi infectaţi cu SARS-CoV-2 care parcă se măreşte, infectarea personalului. Se ajunge la situaţii în care oamenii, indiferent că lucrează în secţii non-COVID sau în secţia COVID, nu mai au cine să fie înlocuiţi. 

O întreagă secţie, cea de Nefrologie, este la această dată în carantină, de-abia de astăzi o alta, secţia ORL, îşi reia activitatea, după 14 zile de carantină, secţia Oncologie funcţionează şi aceasta la avarie, din cauza infectărilor cu SARS-CoV-2 în rândul personalului luându-se decizia de a se interna doar cazurile extreme. Pe acest fond, vestea că la SJU Slatina vor veni să lucreze voluntar studenţi ai Facultăţii de Medicină aduce un licăr de speranţă, chiar dacă nu schimbă major lucrurile.

„Cel mai greu e să acoperi situaţiile în care personalul se infectează“

„Orice sprijin e util, probabil vor fi angajaţi în activităţi specifice, probabil de triaj. Ei nu au experienţă foarte mare, dar orice mână de ajutor e ultra necesară în condiţiile în care totul e foarte dificil şi avem aşa probleme cu personalul“, a declarat directorul medical al spitalului, dr. Radu Ene. 

„Detaliul“, singurul, care ar putea schimba situaţia nu poate fi însă controlat. 

„Am putea fi ajutaţi dacă nu s-ar mai îmbolnăvi. Sunt utili că vin aici, dar încă n-am trecut de ce e mai greu, probabil că vor mai fi două-trei luni ultra-solicitante din punctul ăsta de vedere. Practic, noi nu jonglăm decât cu ce se externează şi cu decesele, din păcate locuri nu prea sunt. În momentul de faţă sistemul e turat la maxim. Şi personalul, după aproape 10 luni. Se îmbolnăvesc, peste tot personalul e epuizat, cel mai greu e să acoperi situaţiile în care personalul se infectează, atunci sunt situaţiile cele mai dificile. E personal antrenat, cu supercalificare, n-ai de unde să iei imediat un număr de indivizi care să acopere golul. Trebuie făcut un management foarte serios al resurselor umane şi trebuie văzut. Câteodată necesită schimbarea programului, sunt situaţii cu care nu s-a mai confruntat sistemul medical şi trebuie măsuri excepţionale“, a mai spus directorul medical.

Ultimul container repartizat către SJU Slatina este dotat cu opt paturi FOTO Alina Mitran

Imagine indisponibilă

Deşi cifrele oficiale induc ideea că am traversa vestitul „platou“, situaţia din spital indică altceva. Numărul cazurilor grave continuă să crească, iar asta în contextul în care în continuare se fac prea puţine teste şi, pe cale de consecinţă, prea multe persoane infectate rămân nediagnosticate şi continuă să împrăştie virusul.

„A crescut incidenţa formelor severe, care necesită oxigenoterapie. E şi normal, dacă nu s-au luat măsuri până acum, şi nu s-au făcut teste în masă, e normal să crească, şi atâta timp cât creşte numărul total de cazuri şi numărul de la Terapie Intensivă să fie foarte ridicat şi presiunea pe sistem foarte mare. Suntem la maxim, doar decesele şi cei care se vindecă, în rest, să ai un loc liber de pe o zi pe alta e foarte greu, nu am mai văzut un loc liber la Terapie Intensivă, de astăzi care să rămână până a doua zi, de nu ştiu când, aproape imediat se ocupă“, a mai spus dr. Ene.

30 de voluntari pentru spitalele din Slatina, Caracal şi Balş


La trei dintre spitalele din judeţul Olt vor ajunge în curând 30 de studenţi la Medicină. Cei mai mulţi vor fi la SJU Slatina, unde vor da o mână de ajutor specialiştilor de la UPU, Boli Infecţioase şi ATI.

Triajul pacienţilor în corturile montate în primăvară a devenit un calvar şi pentru personal, şi pentru pacienţi Foto Alina Mitran

Imagine indisponibilă

„Universitatea de Medicină şi Farmacie Craiova a identificat 30 de studenţi care doresc să facă practică:  în Spitalul Judeţean de Urgenţă Slatina – 15 studenţi voluntari, în Spitalul Municipal Caracal – 10 studenţi voluntari şi în Spitalul Orăşenesc, cinci. Aceşti studenţi voluntari vor încheia contractul cu Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă al judeţului Olt, pe baza acestui contract de voluntariat şi a unei fişe întocmite de către unităţile spitaliceşti vor lucra în diverse secţii ale unităţilor spitaliceşti şi vor fi remuneraţi cu 2.500 lei. Studenţii au fost identificaţi, urmează să se încheie contractul. Pe baza solicitărilor venite de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Slatina s-au detaşat de asemenea doi rezidenţi în anul V de la Spitalul Judeţean Clinic de Urgenţă Craiova, pe o perioadă de 6 luni de zile, care vor activa ca medici specialişti“, a declarat prefectul judeţului Olt, Florin Homorean, cu ocazia instalării ultimului container, dotat cu opt paturi, repartizat către SJU Slatina. 

Managerul spitalului, Dan Stana, a precizat în schimb că vor mai fi achiziţionate două containere, spaţiile necesare izolării pacienţilor până la confirmarea diagnosticului, organizate în condiţii decente, fiind o mare problemă la acest moment.

Vă recomandăm şi: 

Ministrul Nelu Tătaru a dispus un control la Spitalul Judeţean de Urgenţă Reşita, după apariţia imaginilor cumplite din secţia COVID-19 de la spitalul din Reşiţa

Imagini cumplite în secţia COVID-19 de la spitalul din Reşiţa. Oficial: „Mulţi medici fac prezenţa şi pleacă acasă“

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite