Numărul pacienţilor spitalizaţi cu COVID s-a triplat într-o lună. Medic: „Există «şansa» să ne periclităm iarăşi un Paşte“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pacienţii ajung la spital în stare gravă, avertizează medicii FOTO: arhiva
Pacienţii ajung la spital în stare gravă, avertizează medicii FOTO: arhiva

Spitalele care tratează patologie COVID stau din nou să gâfâie, deşi în urmă cu doar o lună ajunseseră la valorile de la debutul pandemiei şi cereau deschiderea de circuite pentru celelalte patologii.

Spitalul Judeţean de Urgenţă Slatina se confruntă din nou cu o avalanşă de pacienţi diagnosticaţi cu COVID-19, deşi la începutul lunii februarie se putea constata o scădere semnificativă a adresabilităţii pe secţia COVID. A fost liniştea dinaintea furtunii, spun astăzi medicii care se aşteptau ca după deschiderea şcolilor şi a instituţiilor de învăţământ superior, după ieşirile la munte şi după relaxarea populaţiei, constatată peste tot, lucrurile să se „strice“ din nou.

„Practic, e a doua oară când nu ne învăţăm lecţia. La fel cum a fost în toamnă este şi acum, vedem ce se întâmplă în vestul Europei, cum creşte numărul de cazuri, cum sunt suprasolicitate din nou toate sistemele, atât de Boli Infecţioase, cât şi de UPU, cât şi de Terapie Intensivă, şi noi în continuare stăm pe roze şi ne gândim cum să mai relaxăm situaţiile, cum este cazul Bucureştiului, sau cazul altor localităţi“, spune şeful secţiei de Boli Infecţioase din cadrul SJU Slatina, medicul Marius Ionescu. 

Doctorul adaugă că această creştere este explicabilă. „Eu chiar am şi spus să aşteptăm măcar o lună de zile după deschiderea şcolilor, ca să vedem exact ce se întâmplă. Măcar o lună. Şi uitaţi că spre asta ne îndreptăm. Cam pe 8 februarie s-au deschis şcolile, suntem la început de martie, uitaţi cât a crescut numărul de cazuri. Undeva la începutul lunii februarie aveam chiar şi în jur de 20 de pacienţi, 17-19 pacienţi pozitivi, aveam o relaxare din punct de vedere al gărzilor, mai respiram şi noi un pic, acuma avem 60. Dar, era de aşteptat. Noi suntem la fel de bine pregătiţi, poate un pic mai obosiţi ca data trecută, dar, încă o dată, lucrurile nu stau bine şi există «şansa» să ne periclităm iarăşi un Paşte din cauza faptului că nu respectăm nişte reguli minime“, a avertizat dr. Marius Ionescu.

„Ajung foarte târziu“

Îngrijorător, spun medicii, este nu doar numărul pacienţilor care se adresează spitalului în ultima perioadă, ci şi gravitatea cazurilor. Pacienţii stau prea mult acasă, iar când simptomele îi îngrijorează cu adevărat, lucrurile sunt, de obicei, scăpate de sub control.

„În ultima vreme ajung foarte târziu. Ultimul pacient pe care l-am avut sosit târziu zăcea de două săptămâni la domiciliu. L-au luat de acasă cu 64 saturaţie în aerul atmosferic, pe oxigen, în UPU, abia ajungea pe la 78, l-am ţinut numai şi numai pe două surse şi ulterior a avut şansa să nu aibă afectare pulmonară chiar atât de mare pe cât mă aşteptam şi între timp l-am şi vindecat, este la domiciliu, cu concentrator de oxigen. A fost unul dintre norocoşi, alţii, care vin şi după 7 zile, sau 5 zile de stat acasă, vin făcuţi praf“, a mai spus şeful secţiei Boli Infecţioase din cadrul SJU Slatina.

Pacienţii solicită ajutor când deja respiră foarte greu sau când nu mai pot controla febra, zile la rând, cu medicamentele prescrise de medicul de familie. Unii dintre ei sunt testaţi şi ştiu de ce suferă, având şi tratament instituit de către medicul de familie. Alţii, în schimb, chiar dacă se testează cu teste rapide din farmacie, nu anunţă şi aşteaptă să treacă peste boală ca peste o simplă răceală, fără ajutor de specialitate.

„La ATI e plin. S-au eliberat două locuri de dimineaţă pentru că au murit“

Situaţia este îngrijorătoare şi la spitalul suport-COVID-19 din Caracal, unde locurile de la ATI sunt ocupate aproape zilnic la întreaga capacitate. „Avem ATI-ul plin, de ieri Balşul  (n.r. – Spitalul Orăşenesc Balş) avea o doamnă cu saturaţie mică, şi nici noi nu aveam locuri. Acum a venit la noi de vreo oră. S-au eliberat două locuri de dimineaţă, pentru că au murit... Este o afluenţă, nu foarte mare, dar ATI-ul este plin mereu“, a declarat managerul Spitalului Municipal Caracal, medicul Liviu Radu. 

Diferenţa de la o zi la alta este foarte mare. Dacă miercuri, 3 martie, la spitalul din Caracal erau 40 de pacienţi, astăzi deja erau cu nouă mai mulţi. Şi pe medicii de aici îi sperie gravitatea cazurilor. „Vin târziu, se prezintă târziu, nu vin la primul semn. Ei stau, a fost o relaxare, s-au culcat pe urechea asta“, a mai spus managerul. 

Având în vedere creşterea îngrijorătoare, deja managerul care în urmă cu nici o lună ceruse DSP Olt permisiunea de a deschide spitalul şi către pacienţii cu alte boli, urmând să fie organizate circuite separate, verzi şi roşii, astăzi este mult mai temperat.

„Nu mai am curaj să vorbesc, pentru că există un risc foarte mare. Noi, ca să facem asta, trebuie să scădem din numărul de paturi de COVID, or dacă iar se va reveni... Lăsăm la aprecierea DSP-ului. Nu vrem să se-ncurce lucrurile“, a mai spus managerul spitalului din Caracal.

Vă recomandăm şi: 

Sume colosale plătite pentru spitale aproape goale. „Un spital de 440 paturi stă cu 30 de pacienţi“
 

OMS: Europa înregistrează o creştere cu 9% a îmbolnăvirilor de COVID-19

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite