Slatina

articolul anterior articolul urmator

FOTO  O stradă din Slatina, asfaltată la doi ani după reabilitare. Lucrările au fost efectuate de două firme de casă ale primăriei

0
1 May 2015 10:07:37
Autor: Mugurel Manea
Mai-marii primăriei au decis inclusiv asfaltarea trecerii de pietoni  (FOTO: Mugurel Manea)
Mai-marii primăriei au decis inclusiv asfaltarea trecerii de pietoni  (FOTO: Mugurel Manea)

O lucrare efectuată în timp record asupra unei străzi din Slatina săptămâna trecută, care i-a nedumerit şi nemulţumit totodată pe locuitorii urbei deoarece artera nu prezenta nicio crăpătură fiind reabilitată în urmă cu doar doi ani pe fonduri europene, şi-a găsit explicaţia. Proiectul, ale cărui detalii au fost ţinute secrete de oficialii primăriei, a fost derulat de două dintre „firmele de casă” ale municipalităţii.

În urmă cu o săptămână sesizam demararea unor lucrări „fără sens” pe strada Unirii din Slatina, o arteră reabilitată pe bani europeni în cartierul cu acelaşi nume acum exact doi ani. Lucrările de modernizare a cartierului mărginit de străzile Unirii, Libertăţii şi Crişan au demarat în vara anului 2012 şi au durat aproape opt luni. În aprilie 2013, contractul era oficial dus la îndeplinire, zona arăta impecabil – inclusiv strada Unirii, iar locatarii cartierului erau mulţumiţi, la fel şi autorităţile locale. Reprezentanţii municipalităţii chiar au organizat atunci o conferinţă de presă în cadrul căreia au anunţat încheierea lucrărilor în cartierul cu pricina, o zonă centrală, extrem de circulată atât de slătineni-pietoni, dar şi de şoferi. Proiectul era unul deosebit de important deoarece reprezenta unul dintre cele 13 proiecte depuse de autorităţile locale în scopul reabilitării infrastructurii urbane degradate din oraş, proiect parte a Planului Integrat de Dezvoltare Urbană a Slatinei.

Din păcate, deşi autorităţile au dat asigurări, la momentul finalizării oficiale a lucrărilor, că nu se vor mai atinge de strada sau cartierul menţionat pentru următorii cel puţin cinci ani, promisiunea  a fost „uitată” pe parcurs, astfel că, în urmă cu zece zile, în zona amintită – strada Unirii - se lucra de zor din nou. Mai exact, pe ambele sensuri de mers ale străzii, a fost decopertat stratul superior al străzii, după care, într-o singură zi, aceasta a fost asfaltată cu viteza luminii - în vreme ce alte străzi aşteaptă de ani de zile intervenţia municipalităţii. Lucrările cu pricina au stârnit nedumerirea şi nemulţumirea locatarilor blocurilor din zonă, dar şi pe a şoferilor deloc puţini care obişnuiesc să folosească strada într-un oraş cu un trafic rutier oricum mult îngreunat de sensurile unice instituite de municipalitate.

"Strada asta au terminat-o de modernizat acum doi ani şi ni s-a promis atunci că am scăpat de probleme, iar acuma vedem că iar lucrează la ea!? Nu era o crăpătură pe ea, de ce o strică iar?? Ce mai fac acuma?? Sau nu mai ştiu cum să arunce cu banii??...”, se întreba nervos, în urmă cu o săptămână, unul dintre locatarii blocurilor din zonă.

Interpelat în legătură cu lucrările respective pe strada modernizată cu fonduri europene în urmă cu numai doi ani, managerul public al Primăriei Slatina, Cristian Cismaru, a tăcut. Cismaru este văr al fostului primar Darius Vâlcov (2004-2012) ajuns ministru de Finanţe şi care, în prezent, este arestat preventiv pentru fapte grave de corupţie la solicitarea Direcţiei Naţionale Anticorupţie. Din această postură privilegiată de văr al primarului, Cismaru a fost singurul candidat la concursul pentru funcţia de administrator public/city manager organizat de municipalitate la finele lunii octombrie 2013, când Slatina era condusă de urmaşul lui Vâlcov la primărie, respectiv Minel Prina (arestat şi el – dar la domiciliu – în acelaşi dosar de corupţie cu predecesorul său, n.r.), şi el fost administrator public.

Cismaru (alături de vărul Vâlcov-foto dr.) a rămas să continue „treaba” începută de predecesorii săi la cârma tuturor lucrărilor publice ale Primăriei Slatina, majoritatea derulate cu firme abonate la visteria publică, unele dintre acestea fiind implicate şi în acuzaţiile de corupţie aduse de DNA lui Vâlcov şi Prina. Printre acestea se numără Cafmin SRL Slatina (deţinută de Cristi Tomescu, bun amic cu Vâlcov şi Prina – poate îl întreaba DNA pe Tomescu câte construcţii le-a ridicat celor doi demnitari menţionaţi), Panadria SRL Găneasa (deţinută de Adi Barbu, bun amic al lui Vâlcov, care l-a şi ajutat să ajungă director general al ANIF în urmă cu câţiva ani), Rupiah SRL Slatina (deţinută de Geanina Bobicu, subordonată şi bună amică a lui Vâlcov) ş.a.m.d. Procurorii anticorupţie îi acuză pe cei doi demnitari că ar fi acumulat averi uriaşe de pe urma funcţiilor deţinute în fruntea Primăriei Slatina.

Cât priveşte misterul pe care Cismaru a încercat să îl păstreze asupra lucrărilor recente de pe strada Unirii, acesta a fost, în final, spulberat: asfaltarea, contractată anul trecut, a fost efectuată de asocierea de firme abonate la banii publici aş urbei - Panadria SRL Slatina (care a participat şi la proiectul iniţial de modernizare de acum doi ani al cartierului Unirii) şi Delta ACM Bucureşti. Valoarea contractului a fost una deloc de neglijat: cca. 450.000 lei fără TVA.

Reamintim că procesul de modernizare a cartierului Unirii finalizat în aprilie 2013 a cuprins reabilitarea a 5.980 mp carosabil/stradă, 4.490 mp trotuare şi alei pietonale, precum şi spaţii verzi pe o suprafaţă de 8.000 mp. De asemenea, s-a plantat gard viu, garduri de protecţie, puieţi, bănci. Valoarea proiectului realizat cu fonduri europene s-a ridicat la 5,7 milioane de lei, lucrarea fiind executată de o asociere de firme alcătuită din SC Cafmin SRL Slatina şi SC Panadria SRL Găneasa.

Vă mai recomandăm pe acelaşi subiect:

VIDEO  Cum se toacă aiurea banii la Slatina: stradă modernizată pe bani europeni în 2013, băgată iar în reparaţii

FOTO  Punct terminus în modernizarea cartierului Unirii din Slatina

FOTO  În sfârşit, începe modernizarea cartierului Unirii din Slatina

Este oficial: Slatina are un nou city-manager în persoana lui Cristian Cismaru, văr şi fost consilier al primarului Vâlcov

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările