Olimpicii internaţionali care au învăţat robotică de pe internet, fără profesor, şi acum reprezintă România în India

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cei trei formează o echipă de doar un an, fiind la a doua participare şi al doilea succes FOTO: Facebook/Vlad Coneschi
Cei trei formează o echipă de doar un an, fiind la a doua participare şi al doilea succes FOTO: Facebook/Vlad Coneschi

Trei elevi de gimnaziu din Slatina s-au calificat la sfârşitul săptămânii trecute la faza Internaţională a Concursului de Robotică şi vor reprezenta România în India, după ce robotica au deprins-o anul trecut, într-o lună, studiind pe baza lecţiilor descoperite pe Internet.

Vlad Coneschi, Robert Vădăstreanu şi Gabriel Constantinescu, elevi ai Şcolii Gimnaziale „Eugen Ionescu“ Slatina (clasele a VI-a şi a VII-a), membrii echipei ROBCON 77, au reuşit o performanţă uluitoare pentru Slatina, la sfârşitul săptămânii trecute câştigând locul I, medalia de aur şi dreptul de a reprezenta România la Olimpiada Internaţională de Robotică.

Rezultatul lor este surprinzător pentru că la faza naţională s-au bătut cu echipe puternice, formate din elevi care fac de ani de zile robotică îndrumaţi de profesori, în timp ce slătinenii au pornit în această aventură într-o doară, au învăţat, urmând lecţii de pe Internet, iar la prima participare, în 2015, s-au clasat pe locul al III-lea, ratând atunci calificarea la faza internaţională.

„Anul trecut au fost două locuri pentru Internaţională, iar ei s-au clasat pe al III-lea. Anul acesta a fost unul singur şi, iată, au fost cei mai buni“, spune Victor Coneschi, tatăl lui Vlad Coneschi, cel care le-a fost alături zi de zi.

Cum a început totul

Vlad, Robert şi Gabriel sunt medaliaţi la numeroase concursuri de informatică, primii doi fiind şi olimpici naţionali la matematică, aşa că nu le-a fost tocmai greu să deprindă robotica. Cu toţii sunt şi pasionaţi de Lego, chiar dacă în măsuri diferite. Vlad are zeci de seturi Lego clasic, Robert spune că „am colecţionat doar anumite serii, nu mi-au plăcut chiar toate“, în timp ce Gabriel a privit totul ca pe o provocare, pentru că „eu nu sunt chiar atât de pasionat ca ei“.

 „Anul trecut, la Olimpiana Naţională de Informatică, eu şi Robert ne-am împrietenit cu mai mulţi elevi şi profesori de la Liceul «Tudor Vianu» din Bucureşti, iar ei ne-au povestit că participă la acest concurs. Am zis că de ce nu, să încercăm şi noi, aşa că într-o lună a trebuit să învăţăm robotică şi să şi facem robotul. Şi-am luat locul al III-lea“, explică Vlad Coneschi.

La ediţia din acest an, timpul pus la dispoziţie pentru a realiza robotul din concurs, aproximativ o lună, l-au considerat, în aceste condiţii, mai mult decât suficient. „La început, ei, viteji, au spus că-l termină în câteva ore. S-au apucat de lucru şi au văzut că nu e chiar aşa“, îi completează tatăl lui Vlad.

Cerinţa concursului a fost un robot realizat din piese Lego, capabil să sorteze „deşeuri“, reprezentate tot din piese Lego, pe culori, în cel mult 2 minute. Robotul lor a răspuns cel mai bine comenzilor.

Deşi tema de concurs este anunţată înainte cu o lună, în cadrul probei concurenţii se prezintă cu piesele, iar în două ore acestea trebuie asamblate şi robotul pus la treabă. Doar că mediul influenţează foarte mult performanţele robotului, senzorii de lumină şi de mişcare având nevoie de calibrări şi recalibrări. Modul cum au reuşit cei trei să adapteze robotul lor condiţiilor de concurs a făcut diferenţa. „Şi ei, acasă, au obţinut un punctaj mai mare. Acolo, lumina din sală a schimbat totul. Şi totuşi, noi, de la Slatina, cu lecţii învăţate de pe Internet, i-am bătut pe toţi“, completează Coneschi senior. Altora, însă, li s-a întâmplat chiar ca robotul să nu execute comenzile.

Au nevoie de susţinere

Adolescenţii sunt entuziasmaţi de succes şi siguri că vor face faţă greutăţilor. Mult mai conştienţi de ce presupune această aventură sunt însă părinţii. Băieţii lucrează la acest moment pe un singur set Lego-tehnic, astfel că după fiecare încercare sunt nevoiţi să demonteze robotul pentru a realiza altceva. Spun că vor pune deoparte banii de buzunar să mai cumpere încă un set (care are un preţ de aproximativ 4.000 lei). „Poate noi, părinţii“, spune şoptit Victor Coneschi.

Cert este că pentru India pregătirile trebuie să înceapă, iar până în septembrie-octombrie să fie siguri de plecare. „Ne-am făcut un buget şi va trebui să ne căutăm sponsori. Băieţii au nevoie de laptopuri performante, cele la 15-20 de milioane nu fac faţă, se blochează, li s-a mai întâmplat. E vorba şi de cheltuielile de deplasare, pentru că şi la faţa naţională noi ne-am plătit deplasarea. Acest concurs nu le-a adus niciun premiu în bani, nimic altceva. Ne batem, de fapt, cu echipe foarte puternic susţinute. Ei au învăţat urmând lecţiile de pe Internet, iar la partea de informatică i-a îndrumat profesorul lor, Doru Popescu-Anastasiu. Vom vedea acum cine ne poate susţine, vom apela inclusiv la autorităţile locale, care susţin şi proiecte din alte domenii, până la urmă e vorba de mândria Slatinei, a Olteniei“, a mai spus Victor Coneschi.

Un club pentru pasionaţi

Convinşi că pasiunea pentru roboţi se poate trezi în mult mai mulţi copii din Slatina, cei deja „molipsiţi“ visează la un club de robotică. „În mod sigur în sectorul public va fi greu de realizat, însă în mediul privat cred că este posibil. Chiar ne-am gândit la asta şi ar fi extraordinar să găsim pe cineva să ne susţină“, a mai declarat Victor Coneschi.

Cât despre concursul din noiembrie, „E greu să iei locul I la Internaţională, dar noi ne vom bate“, spun băieţii. Până în noiembrie, Vlad şi Robert au în plan participarea la Balcaniada de Matematică pentru Juniori, găzduită de Slatina la sfârşitul acestei luni, iar spre sfârşitul verii, toţi trei vor participa şi la o tabără de echitaţie.

CITIŢI ŞI: 

Un elev de aur al României, răsplătit cu monede de 50 de bani. Olimpic: „Noi ne putem realiza oriunde, România nu ştiu dacă are aceeaşi şansă!“

Pepinieră de fizicieni la Balş. Profesor: „La clasele a VIII-a şi a X-a avem doi dintre cei mai buni elevi din ţară, eu cel puţin aşa cred“

Fizicienii Balşului, de aur şi bronz la Naţională. Profesor: „Record pentru fizica din Balş!“

Cel mai bun cor de gimnaziu din ţară nu are finanţare pentru faza internaţională. Dirijor: „Mergem, câştigăm premii şi corul se destramă după olimpiadă“

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite