Olteanul care produce roşii gigant, vândute ca pâinea caldă: „La noi, cine nu cultivă e un om leneş“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Soţii Spînu, din Pleşoiu, produc tomatele-gigant atât de cerute pe piaţă FOTO: Facebook/Florin Ciobanu
Soţii Spînu, din Pleşoiu, produc tomatele-gigant atât de cerute pe piaţă FOTO: Facebook/Florin Ciobanu

Tomatele cântăresc şi până aproape de 2 kilograme bucata şi cuceresc prin gustul deosebit. Le produc soţii Spînu, pensionari din judeţul Olt, care se pot mândri cu faptul că nu doar că nu duc lipsă de clienţi, dar nici nu mai fac faţă comenzilor.

O fotografie „strecurată“ pe Internet de consultantul care i-a ajutat să acceseze chiar în acest an dificil un proiect de 15.000 euro a stricat liniştea fermierului Iulian Spînu. 

Alături de soţia sa, care, de fapt, este specialistul fermei, fiind inginer horticol de meserie, produce un soi de tomate foarte cerute pe piaţă. Au gustul roşiilor de altădată şi sunt crescute fără îngrăşăminte chimice, doar cu gunoi de grajd. Ajung să cântărească până spre 2 kilograme bucata, fiind realmente spectaculoase.

„Dacă ştiam ce vrea să facă domnul Ciobanu cu pozele, nu-l mai lăsam să ne fotografieze“, spune domnul Spînu, care acceptă cu greu să vorbească despre rodul muncii sale. Sunt fermieri de peste 40 de ani, „aici la noi, la Pleşoiu, toată lumea se ocupă cu grădinăritul, cine nu cultivă e un om leneş“, spune fermierul.

Tomatele care i-au scos pe soţii Spînu din rândul fermierilor „obişnuiţi“ sunt deosebit de căutate pe piaţă. „Nu ducem lipsă de publicitate, de fapt, nu putem noi să producem pentru câtă cerere avem“, a declarat fermierul, pentru „Adevărul”.

Roşiile-gigant sunt deosebit de gustoase, spune producătorul FOTO: Facebook/Florin Ciobanu

rosii gigant

Soţii Spînu au început să cultive acest soi de tomate în urmă cu patru ani. „Le-am cumpărat de la Indagra. De ce le preferă cumpărătorii? Pentru gustul lor deosebit. Sunt crescute natural, doar cu gunoi de grajd, aducem mraniţă de la o fermă din Dolj“, a mai dezvăluit Iulian Spînu.

Pentru cumpărătorii care vor altceva, oferta fermierilor din satul Pleşoiu cuprinde şi tomate rose, tomate bulgăreşti sau tomate româneşti. „În cei 11 ani de când facem roşii, vă daţi seama câte n-am încercat. Soţia este specialistul, este inginer horticol, eu sunt hamalul de lux, sunt omul cu munca“, a mai spus fermierul.

„Familia Spânu din Pleşoiu-Olt, «proaspătă» beneficiară în 2020 a submăsurii 6.3. din PNDR- de unde primeşte sprijin financiar nerambursabil de 15.000 euro! Şi beneficiar al programului Tomata, program românesc de finanţare a micilor legumicultori, program iniţiat şi implementat de d-l ministru Petre Daea! Produc legume în ferma familiei de peste 40 de ani şi produc şi Tomata «gigant», cu un gust unic, deosebit... Încă o dată avem dovada că atunci când vrei ceva in viaţă, Reuşeşti, doar cu multă muncă şi perseverenţă, dar şi ajutat de o echipă profesionistă de consultanţi...“, a postat pe Facebook preşedintele Asociaţiei Tinerilor Fermieri, Florin Ciobanu.

VĂ RECOMANDĂM ŞI: 

Roşiile româneşti, în pericol: Temperaturile mici au dus la avortarea florilor şi slabă polenizare

Surprinzătoarea afacere „2 în 1“ a unui oltean: legume crescute în apă şi peşti de Nil. „Învăţ pe pielea mea“

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite