Slatina

articolul anterior articolul urmator

Oltenii atacă din nou. După Corabia, şi la Slatina s-au mutilat pomii care nu „încăpeau“ în grătarele montate de primărie: „Au fost vreo două-trei care nu s-au potrivit“

11
9 Nov 2018 09:45:41
Autor: Alina Mitran
„Ingeniozitatea“ oltenilor, suprinsă în imagini de un slătinean FOTO: Facebook/Costel Babalau
„Ingeniozitatea“ oltenilor, suprinsă în imagini de un slătinean FOTO: Facebook/Costel Babalau

O echipă de muncitori s-a apucat să decupeze pomii tineri care s-au încăpăţânat să nu încapă în grătarele montate de lucrătorii unei direcţii din Primăria Slatina. „E o crimă“, spune un pomicultor cu experienţă.

Lucrătorii societăţii Dezvoltare Urbană Slatina (DUS) aparţinând Primăriei Slatina au mutilat, ieri, doi pomi din municipiu, în încercarea de a face loc grătarelor montate la sol. Aceste grătare au fost achiziţionate şi s-a început montarea lor încă din vară, cu scopul declarat de reprezentanţii DUS Slatina de a înfrumuseţa aspectul străzilor. Fapta lucrătorilor a fost imortalizată de un slătinean, care a postat fotografiile pe Facebook, însoţite de explicaţia:

„Acesta este un copac pe bd. A.I. Cuza din Slatina, langa Prefectură. A fost cioplit pentru a se pune acele bucăţi de tablă ornamentală în jurul trunchiului. Muncitorul mi-a răspuns că aşa a primit dispoziţie şi că aşa s-a procedat cu toţi copacii care au fost mai groşi decât diametrul orificiului din bucata de tablă!“.

 

Ceea ce s-a întâmplat joi, 8 noiembrie 2018, pe principalul bulevard, A.I.Cuza, este o greşeală izvorâtă dintr- un exces de zel al unui lucrător, motivează purtătorul de cuvânt al DUS, Alexandru Berechet.

„Problemă de producţie, au fost vreo două trei grătare care nu s-au potrivit“

„Din păcate, angajatul nostru nu a înţeles, a încurcat grătarele şi în felul ăsta s-a ajuns la problema asta. Nu a luat legătura cu nimeni, cu superiorii săi, pur şi simplu a fost o eroare. Grătarele sunt pe dimensiuni, în aşa fel încât să intre pe locul respectiv. Sunt pe mărimi, am calculat şi când va creşte pomul, sunt puse pe câţiva ani, estimat. Astea micuţe probabil a fost şi o problemă de producţie, au fost vreo două trei grătare care nu s-au potrivit, din păcate s-a ajuns la situaţia asta. Au fost colegii mei în urmă, dar este prima şi singura situaţie, restul pomilor sunt în regulă, nu au fost probleme de genul ăsta. Avem la fiecare şef de echipă.Cred că şeful de echipă a luat la cunoştinţă, dar între timp a apărut şi postarea, şeful de echipă nu poate să fie după un singur om, are 20 de persoane în subordine“, a declarat Berechet, care a mai spus că în mod sigur se ia în calcul sancţionarea lucrătorului.

 

„Un om de rând, un gospodar, poate să-şi dea seama că e o crimă să faci aşa ceva“

„Scorţă se cheamă, sau coajă, în termeni populari, şi dacă au îndepărtat scoarţa asta, chiar dacă n-au ajuns la lemn, numai scoarţa, pomul se va usca, pentru că a-ntrerupt circuitul sevei. E o mare prostie! O să dispară pomii, un pom chiar dacă e ştrangulat mai zdravăn, cu o frânghie, să zicem, de-acolo or se rupe, or se usucă, pentru că s-a-ntrerupt circuitul. Pomul nu se strangulează! Acel pom moare sigur. N-au şi ei la spaţii verzi oameni?! E o mare greşeală! Nici nu trebuie inginer pentru aşa ceva, un om de rând poate să-şi dea seama că e o crimă să faci aşa ceva. Anul viitor, gata, n-o să mai înverzească. Bineînţeles că există şi riscul să fie doborât de vânt Acolo se instalează uscătură şi la un vânt puternic de-acolo se va rupe. Cam de pe-acolo se rup ei de regulă, de la colet, aşa se cheamă, dacă nu-i scoate furtuna din rădăcină, de la sol“, a declarat inginerul horticol Mihail Pârşan, un recunoscut specialist în zona Olteniei.

Anul trecut, teii din Corabia, poate cea mai mare bogăţie naturală a oraşului, au fost de asemenea mutilaţi de lucrătorii unei firme de construcţii, aceştia făcând, astfel, loc bordurilor. Pentru fapta lor, Garda de Mediu a aplicat atunci o amendă modică.

Imagini ale incompetenţei absolute pe străzile unui oraş din Olt. Cum au rezolvat muncitorii „problema“ unor copaci care le stăteau în cale


 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

11 Comentarii

Serbanescu Serbanila
9.11.2018, 10:29:44

Pai, daca o minte bolnava a decis sa sufoce copacii cu gratare, una si mai bolnava a decii sa-i cioparteasca ca sa incapa in ele! Asta spune TOT despre respectul pentru natura a jivinelor care populeaza Romania. In ORICE tara civilizata oamenii s-ar fi revoltat si ar fi oprit crima asta. Dar la noi, nu! Avem ajutoare sociale? Avem! Avem ce baga la mat? Avem! Mai avem cate o paranghelie cu mici si bere la plastic odata la doua saptamani? Avem si d'asta! Sa taie naibii toti copacii! Ce ne pasa?!!!1

+2 (2 voturi)
mitrut
9.11.2018, 10:34:05

In cativa ani vor fi mutilati toti, pentru ca nu vor mai incapea in gaurile alea tampite.

+1 (1 vot)
maria ionescu
9.11.2018, 10:49:05

Prostie maxima a autoritatilor din Slatina care ar fi trebuiit sa lase copacii aceia cum erau fara a monta acele gratare metalice care vor face doar sa se usuce toti pomii in numai citiva ani deoarece ele nu mai permit de-acuma cresterea libera a arborilor. Daca vroiau sa infrumuseteze acele spatii din jurul pomilor puteau foarte usor sa puna acea piatra alba care se vede de sub gaurile alea in jurul pomilor si gata sau sa planteze iarba in jurul lor ,, dar mai mult ca sigur a trebuit sa acopere cheltuirea de bani aiurea care sigur nu sint putini.Deh,ca in Romania.............Garda de Mediu ce face????

+1 (1 vot)
OmTacut
9.11.2018, 10:56:35

De ce strica copacii acesti cre.tini?

+1 (1 vot)
monelico mhonelu
9.11.2018, 11:25:41

Pe bune?:)) si eu credeam ca Dorel de Romania a emigrat in tarile din Vest,vad ca m am inselat..

+1 (1 vot)

Vezi toate comentariile (11)

Modifică Setările