Părintele unei fetiţe de 2 ani internate cu laringită şi infectate în spital cu rotavirus: „Chiar trebuie să plecăm în altă ţară?“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tatăl unei fetiţe de nici doi ani a trimis petiţii către conducerea spitalului în care i-a fost tratat copilul, către DSP, dar şi către Ministerul Sănătăţii, revoltat de procedurile din spital care au permis ca un copil internat pentru a-i fi tratată laringita să contracteze rotavirusul. Spitalul a confirmat trei cazuri de infecţie cu rotavirus intraspitalicească în ultimele două săptămâni.

Părinţii Alexandrei Dascălu, o fetiţă de 1 an şi 11 luni, s-au prezentat cu copila în 17 aprilie, cu simptomatologie respiratorie. Fetiţa a fost tratată în Spitalul Judeţean de Urgenţă Slatina şi la câteva zile s-a hotărât externarea. Mama, însă, a refuzat, pentru că Alexandra deja nu mai voia să mănânce.

„Cei spitalizaţi în salon cu fetiţa mea riscă să revină de sărbători în spital“, avertiza Aurel Dascălu în 26 aprilie, soţia şi fiica fiind externate a doua zi.

Bărbatul a povestit pe scurt cum după câteva zile, deşi simptomele de laringită dispăruseră şi sperau să plece din spital, au apărut mai întâi durerile de burtică şi situaţia s-a complicat.

„Iniţial cu o laringită acută a fost internată, tuşea de nu se mai oprea şi nu mai putea să respire, lucru care s-a ameliorat în câteva zile, numai că după acele câteva zile n-a mai mâncat şi a durat vreo patru zile, dacă nu mai bine, până şi-au dat seama despre ce o vorba, că ar fi rotavirus. Copilul meu, având rotavirus, a stat şi el, la rândul lui, în salon cu alţi copii cu care nu trebuia să stea. Soţia mea le spunea părinţilor – vedeţi, aveţi grijă, copilul meu are rotavirus. Având deja un salon plin de copii cu rotavirus, de ce nu ne-au testat şi pe noi, timp de 4 zile? Chiar dacă nu avea încă toate simptomele, dacă umblă toţi părinţii dintr-o parte în alta, sunt neviţi să umble, că mergi la baie, că…Ai schimbat copilul, te-ai dus la baie, ai pus mâna pe robinet, a venit un alt părinte, a pus mâna pe robinet, gata. S-a transmis mai departe“, a povestit tatăl fetiţei internate, care, revoltat de tot ce se întâmplă în spital, şi conştient că şi alţi părinţi care vin cu micuţii în spital pentru cu totul alte probleme decât cele digestive pot păţi acelaşi lucru, a adresat, în 25 aprilie 2019, o plângere către conducerea SJU Slatina, dar şi către Direcţia de Sănătate Publică Olt şi către Ministerul Sănătăţii, povestindu-şi experienţa şi cerând răspunsuri la cinci întrebări, ultima dintre ele formulată astfel: „Dacă nu reuşiţi să trataţi corespunzător un copil, de ce nu propuneţi transferul la o altă unitate care poate oferi ceva mai multe şanse unui copil de nici 2 ani? Sau trebuie să plecăm în altă ţară?

Spitalul i-a înregistrat sesizarea chiar înainte de Paşte şi urmează să-i transmită un răspuns, la DSP aceasta a fost înregistrată, însă, de-abia joi, 2 mai 2019. Are, spune Aurel Dascălu, număr de înregistrare şi de la Ministerul Sănătăţii, generat automat în urma transmiterii online a petiţiei sale, însă nu se aşteaptă la mare lucru.

„Am beneficiat şi de servicii eficiente din partea Spitalului“

În sesizare bărbatul menţionează chiar că a mai beneficiat de servicii medicale în cadrul SJU Slatina şi că nu a avut nimic de comentat cu privire la calitatea serviciilor sau la condiţiile de cazare, însă ce i s-a întâmplat de data aceasta i se pare „ireal“.

Maniera în care se serveşte masa, să urci două etaje când copilul tău sta cu perfuzia în braţ şi nu ştii cum să faci să ajungi la toaletă, dar sa te duci la masă!? Stai non stop lângă ea să nu-şi smulgă sau să-şi deranjeze branula când ştii ca au înţepat-o de 8 ori si nu au reuşit să-i pună o alta branulă când prima s-a înfundat. Îmi închipui cum iau toate mamele copiii bolnavi în braţe şi urca doua etaje la masă? Aşa e normal? În sala de mese nu există scaune speciale pentru copiii sau nu se doreşte ca cei mici şi mamele lor sa meargă la masă. Dacă cineva se bucură de mâncarea copilului meu să fie sănătos tot ca fetiţa mea! Eu consider ca mâncarea care nu se serveşte să nu fie decontata, dar acest aspect îl voi sesiza către Casa de Asigurări.

sala de mese sju slatina

Chiar şi părinţii care însoţesc părinţii în stare gravă, „cuplaţi“ la perfuzii, sunt nevoiţi să urce două etaje, de la etajul 7 la etajul 9, la sala de mese FOTO Alina Mitran

Îmi este destul de greu să mă plâng pentru ca am beneficiat şi de servicii eficiente din partea Spitalului. Având trei copiii am ajuns în diverse situaţii internaţi si nu am avut mari probleme, dar acum mi pare totul ireal. Sesizarea vine din dorinţa de a corecta anumite aspecte care diminuează actul medical şi scad drastic gradul de satisfacţie al pacientului/însoţitorului“, a precizat petentul în cuprinsul plângerii sale.

21 cazuri în două săptămâni, trei în urma infectării în spital

În perioada 16 aprilie -1 mai 2019, în Spitalul Judeţean de Urgenţă Slatina, secţia Pediatrie, s-au înregistrat 21 cazuri de infecţie cu rotavirus. Trei dintre ele sunt cazuri de rotavirus dobândit în spital. Cum ar trebui manageriată o astfel de patologie, astfel încât să se evite situaţiile în care vii cu o boală şi pleci cu alta, oficialii spitalului ştiu foarte bine, în schimb soluţia nu le este deloc la îndemână. Nu este o soluţie ca cei diagnosticaţi cu infecţie cu rotavirus să fie trataţi în secţia de Boli Infecţioase, sau nu e cea mai bună, spune directorul medical al SJU Slatina, dr. Andrei Ştefănescu, iar cea mai bună pare, deocamdată, imposibilă.

„E o discuţie mai largă cu bolile infecţioase. Curricula de pregătire permite să fie trataţi pacienţii şi la Boli Infecţioase şi la Pediatrie. Condiţiile cele mai bune pe care le poate avea un copil în Olt sunt la Pediatrie. Dacă i-am duce la Boli Infecţioase, nu avem departamentul acela pentru Copii, iar la Boli Infecţioase am expune aceşti copii şi altor boli infecţioase. N-ar fi nicio problemă să ducem un copil cu rotavirus acolo, dar acolo o să găsească toate bolile infecţioase posibile. Şi-atunci...

OK, nu e o soluţie perfectă să stea în Pediatrie. Până la urmă n-are importanţă unde e tratat, în Pediatrie sau la Boli Infecţioase, important e să fie izolat, iar treaba asta cu izolatul înseamnă să stea singur în salon, să fie maxim doi. Şi acolo o să ajungem într-o zi, însă deocamdată nu ajungem astăzi acolo, pentru că ar trebui să dublăm capacitatea, or asta e chiar imposibil. Ajungem tot la problema iniţială, cu spaţiile. Dacă ar fi avut camera proprie, în care ar fi avut toaleta proprie, n-ar fi fost nevoiţi să iasă de-acolo, atunci toată responsabilitatea ar cădea doar în seama noastră, a medicilor, asistentelor şi a infirmierilor, să intrăm acolo, să facem curăţenie, la final să schimbăm totul şi să avem pregătit totul numai pentru acel salon. Or nu avem lucrurile astea la momentul actual“, a comentat directorul medical, explicând că spaţiul, ca în toate spitalele publice, construite cu zeci de ani în urmă şi dimensionate pentru nevoile acelor ani, duc lipsă acută de spaţiu.

„Modalitatea de transmitere (n.r. - în spital)? Poate fi şi din cauza personalului medical, poate fi şi din cauza pacienţilor, a copiilor care se plimbă de colo-colo, pentru că nu avem posibilitatea să-i izolăm. Deocamdată aşa sunt spaţiile, şi nu e numai problema noastră, la Olt, e problemă în toată ţara. Drumul îl ştim sigur, ştim că trebuie să avem pacienţi care să stea unul, maxim doi în salon, dar e un drum destul de lung. Am lucrat până acum în trei spitale, la Floreasca în Bucureşti, la Craiova şi acum aici. În toate trei spaţiul este restrâns, la Floreasca e şi mai restrâns decât la noi în spital“, a mai spus dir. Ştefănescu.

În Spitalul Judeţean de Urgenţă Slatina spaţiile blocului materno-infantil în acre funcţionează şi Pediatria au beneficiat de renovări chiar în ultimii ani, condiţuiile de cazare fiind bune, spun pacienţii. Ceea ce în continuare deranjează, se plâng însă părinţii, este faptul că nu pare să se respecte nicio procedură de lucru, personalul medical fiind interesat mai mult (sau doar) de propria siguranţă. „A întrebat soţia de ce în dozatorul cu substanţe dezinfectante de la uşă nu mai e nimic şi n-a primit niciun răspuns. Sunt lucruri care par minore, dar uitaţi unde ne duc. Se spală hăinuţele, vă daţi seama, la atâtea scaune diareice, care trec prin pampers, prin haine, prin tot, n-ai unde să le usuci, nu te întreabă nimeni dacă mai ai haine de schimb sau nu...“, a mai spus Dascălu. Asupra acestui ultim aspect angajaţii SJU Slatina au, în schimb, altă opinie, dezvăluind că rar părinţii acceptă hainele oferite pentru copiii lor de spital sau ca hainele murdare să le fie spălate la spălătoria spitalului, cum ar fi firesc.  „Dacă le spui că procedura spune altceva, te reclamă, iar până când dai tu toate explicaţiile, ai şi fost sancţionat. Pacientul nostru, stăpânul nstru, cam asta e...“, motivează personalul lipsa de fermitate în impunerea procedurilor standard.


 

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite