VIDEO Paul Stănescu promite bugete minime de funcţionare pentru oraşe şi comune: „Nu luăm de la cei bogaţi, dar trebuie să-i sprijinim puţin pe cei săraci“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Paul Stănescu a anunţat la Slatina despre ce valori minime se vorbeşte
Paul Stănescu a anunţat la Slatina despre ce valori minime se vorbeşte

Vicepremierul Paul Stănescu a anunţat la Slatina că s-a convenit asupra unor valori minime de funcţionare prin noul Cod al Finanţelor Publice Locale, care ar fi gata.

S-a pus în discuţie, la Slatina situaţia primăriilor care au rămas şi fără bani de salarii, după ce, în vara anului trecut, s-au mărit lefurile funcţionarilor, iar vicepremierul a vorbit, amintind de măsurile aprobate în ultima şedinţă de guvern, de necesitatea adoptării formei finale a Codului Finanţelor Publice Locale, astfel încât să se poată construi bugetele pentru anul viitor. Astfel, a spus Stănescu, s-a convenit ca fiecare UAT să beneficieze de un fond minim de funcţionare, pentru comunele cu mai puţin de 2.000 locuitori, spre exemplu, acesta urmând  să fie 1,5 milioane lei. Bugete minime ar urma să fie garantate şi pentru oraşe, municipii şi judeţe, a mai spus Stănescu.

„Nu a fost cea mai bună formulă (n.r. – actuala formulă a repartizării banilor către primării şi consilii judeţene). Excedentul, din punctul meu de vedere, este o chestiune foarte sensibilă, care poate sta chiar pe împrumuturi, avansuri AFIR sau alte lucruri. Din discuţiile cu toţi colegii, şi colegii mei de partid, dar şi din alte partide, cred că trebuie să ne punem cu toţi la masă să stabilim o formulă de finaţare a UAT-urilor. De fapt, codul Finanţelor Publice Locale-i gata, şi e gata de mult, a fost în transparenţă, l-am discutatm, l-am rediscutat, problema a fost că în toate discuţiile cu structurile asociative, asociaţia judeţelor, comunelor, municipiilor şi oraşelor, lucrurile.., fiecare, au păreri diferite aici, dar ca filosofie, împreună şi cu foarte mulţi colegi, ne-am gândit ca formula de finanţare să fie următoarea: nu luăm de la cei bogaţi, dar trebuie să-i sprijinim puţin pe cei săraci, de aceea ne-am gândit la comunele mici să avem un buget minim de funcţionare. Tot din discuţiile pe care le-am avut, că nu decide o singură persoană sau un anumit grup de persoane, ne-am gândit ca bugetul minim, pentru că sunt probleme, au crescut salariile şi nu ajung banii şi trebuie să recunoaştem acest lucru, să fie 1,5 milioane lei. Stabilim buget minim şi la oraşe, şi la municipii, şi la judeţe. La judeţe ne-am gândit în jur de 80 miliaone lei, ca buget minim, vorbesc, buget minim pentru a funcţiona consiliile judeţene. Sunt lucruri importante şi în decurs de 2-3 săptămâni de zile trebuie să venim în Codul Finanţelor Publice Locale cu această formulă pentru că discutăm de Legea bugetului pe anul 2019. Să fie o formulă bugetară în care să putem avea proiecte de la 1 ianuarie, pentru că dacă n-avem o formulă clară şi de fiecare dată, indiferent ce guvern va fi, autorităţile stau la mâna guvernelor, cred că nu e bine acest lucru şi în spiritul ăsta lucrăm“, a spus Stănescu.

Bugete minime de funcţionare pentru primării. Ce valori a anunţat Paul Stănescu


Vicepremierul a avut un mesaj liniştitor şi pentru primarii care aşteaptă bani pentru decontarea lucrărilor finanţate prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală. „Vreau să-i asigur încă o dată pe toţi primarii din toată ţara că vom avea bani până la sfârşlitul anului pentru a deconta toate facturile care vin pe Programul Naţional de Dezvoltare Locală, care e un program important,  atât partea I, cât şi parte a II-a“, a mai spus Stănescu.

Slatina



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite