Slatina

articolul anterior articolul urmator

Pe cine ajută tratamentul cu anticorpi monoclonali. Dr. Simin Aysel Florescu: „Eficacitatea lor se apropie de zero după această zi“

7
16 Oct 2021 14:14:13
Autor: Alina Mitran
Tratamentul devine ineficient dacă se iniţiază la peste 7 zile de la debutul bolii FOTO:  Mediafax / Andreea Alexandru
Tratamentul devine ineficient dacă se iniţiază la peste 7 zile de la debutul bolii FOTO:  Mediafax / Andreea Alexandru

Îndelung aşteptat şi văzut ca un nou tratament-minune, tratamentul cu anticorpi monoclonali nu poate fi administrat oricărei categorii de pacienţi Covid. Medicul Simin Aysel Florescu, managerul Spitalului „Victor Babeş“ din Bucureşti, a explicat care este condiţia de bază.

Managerul Spitalului de Boli Infecţioase şi Tropicale „Victor Babeş“ din Bucureşti, conf. dr. Simin Aysel Florescu, medic primar boli infecţioase, a explicat sâmbătă, 16 octombrie 2021, într-o intervenţie la postul de televiziune Digi24, care sunt pacienţii eligibili pentru tratamentul care de vineri poate fi administrat în spitale din toată ţara, după ce România a primit o donaţie de 5.200 flacoane din partea Italiei.

„Este vorba în primul rând de pacienţi care se află în primele maxim 7 zile de evoluţie a bolii, deci nu de la testare, ci de evoluţie a bolii, de la debutul simptoomatologiei, pentru că dacă se administrează după acest interval nu mai au niciun efect. Şi, bineînţeles, cel mai mult vor beneficia cei care au factori de risc pentru evoluţie severă şi aici intră de la cei peste 65 de ani până la toţi cei care au comorbidităţi: diabet, boli cardiace, obezitate şi aşa mai departe“, a precizat medicul.

„Nu putem considera că este o măsură terapeutică universală“

Dr. Simin Aysel Florescu a mai detaliat la Digi24 şi cum acţionează anticorpii monoclonali pentru a neutraliza virusul, de aici şi intervalul oportun de administrare. 

„Anticorpii monoclonali se fixează de virus şi ei practic îl neutralizează, de aceea şi trebuie administraţi în primele zile de boală, pentru că atunci există virus circulant. Dacă îl administrăm după o săptămână, când deja virusul nu mai este circulant şi răul s-a produs, adică a pătruns peste tot şi a produs modificări histopatologice în principal în plămâni, dar şi în restul organelor, eficacitatea lor se apropie de zero după această zi. Ei se administrează la cei care au risc de evoluţie severă a bolii şi, da, în acest caz, se poate face diferenţa între viaţă şi moarte, însă există doar această categorie de pacienţi, până în 7 zile de la debutul bolii, pentru că nu putem considera că este o măsură terapeutică universală. După aceste zile nu mai au niciun efect“, a întărit medicul.

„Populaţia noastră dă să stea mai mult acasă şi să apară la spital după 10 zile de boală“

Deşi cantitatea primită şi repartizată spitalelor, cele 5.200 fiole, este mică, va fi o problemă „interceptarea“ pacienţilor în intervalul optim de administrare. 

„Există această problemă, anume a intercepta pacienţii în primele 7 zile de la debutul semnelor de boală. Pentru că, din păcate, populaţia noastră dă să stea mai mult acasă şi să apară la spital după 10 zile de boală. Ei, la această categorie de pacienţi, care din păcate este majoritatea în acest moment, aceşti anticorpi nu au niciun fel de eficienţă“, a atras atenţia medicul, specificând că cele 7 zile care reprezintă intervalul optim trebuie numărate de la apariţia simptomelor. 

„Nu de la momentul testării pozitive sau a recoltării probei, ci de la debutul semnelor de boală, din momentul în care omul începe să devină febril, să-l doară ceva, să tuşească, acelea sunt semnele de debut, nu momentul testării. Să nu confundăm aceste două aspecte. Că lumea începe să întrebe de ce nu primeşte, că s-a testat acum două zile. Pentru că debutul a fost acum 10 zile, simplu“, a conchis medicul.

Vă recomandăm şi:

Valul patru al pandemiei îi găseşte pe medici storşi de energie. „Nu putem să mai muncim aşa, în condiţii de front“

Doi copii au murit de COVID-19 în ultimele 24 de ore. Ambii prezentau şi alte boli

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

7 Comentarii

Arieste
16.10.2021, 14:22:30

antivaxxerii sint atit de inepti incit isi pun toate sperantele in medicamentul asta. desi nu merita, o sa le-o spun....poate nu-s chiar atit de prosti si mai au un neuron neprajit. bhai fraierilor....tratamentul asta functioneaza in primele zile de boala. 1000% dintre voi nu o sa stiti decit in ultimul ceas ca aveti covid. pentru ultimul ceas, nici un medicament nu mai functioneaza. direct la ATI si mai apoi in saci. ati inteles?

+7 (11 voturi)
d4v1de 1sa
17.10.2021, 11:09:10

Hop si arieste, un "nou" troll de serviciu al "comunicarii strategice", la fel de vulgar si agresiv precum toti trollii propagandisti platiti sa "comunice strategic" pe forumuri si in media aservita. Nimic nou sub soare: baga mare, ca-i cu bale...LOL

-23 (23 voturi)
Arieste
16.10.2021, 14:44:36

70% dintre romanii de la oras nu s-au vaccinat 90% dintre romanii de la sate nu s-au vaccinat. cifrele sint mai mari pentru ca sint multi care si-au luat certificate fake de vaccinare. https://i.ibb.co/7WbdDvs/Ro-vaccinare.png Nirvana succombarii si asta e.

+8 (12 voturi)
Utilizator Adevărul
17.10.2021, 01:24:47

Comentariu considerat abuziv.

Iona Herut
17.10.2021, 07:32:30

Mai avem puțin pînă scăpăm de nevacinați. Distracția va începe cînd vor crăpa vaccinații, căci virusul nu-i iartă nici pe ei. Actualmente, în România lui Cîțu mor aproximativ 50 de fraieri vaccinați complet. Peste puțin timp, vom avea sute de vaccinați care vor crăpa. Să-i vedem pe vaccinați cînd se vor sfîșia între ei, la următoare valuri. Își vor face vaccinuri din sfert în sfert de oră, dar de crăpat, vorba lui Dragnea, tot vor crăpa : ca proștii. Pericolul nevaccinaților, vine de la vaccinați, căci aceștia sunt cei mai acerbi purtători ai virusului. Vaccinații au impresia că dacă și-au băgat borșul ăla în ei, au scăpat de probleme. Nici pomeneală. De-abia acum virusul devine mai periculos, după ce te vaccinezi. De la 93% eficacitate, pfizerul și moderna ajung la sub 50% eficacitate după ce te infectezi după vaccinare, așa că, îți trebuie alte și alte vaccinuri. Vor ajunge proștii ăștia de veccinați, să se vaccineze de trei ori pe zi, și de crăpat tot vor crăpa, că așa-i în sport. Atunci să vedem autoritățile din toate țările unde vacinații ajung la 100%, cum vor spune că: nu mai avem nimic de făcut, vaccinurile nu ne mai apără, fiecare e pe propria lui șansă. Nu mai avem ce face. Pe cine o să mai înjure, putorile astea cu degete roșii?

-4 (6 voturi)

Vezi toate comentariile (7)

Modifică Setările