Penibil: Autorităţile de la Olt fac şedinţe despre protejarea de caniculă la sfârşitul verii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pensionarii olteni au reproşat autorităţilor catacterul penibil al unei şedinţe despre caniculă... la sfârşitul verii
Pensionarii olteni au reproşat autorităţilor catacterul penibil al unei şedinţe despre caniculă... la sfârşitul verii

La Prefectura Olt din Slatina s-a desfăşurat, vineri – 24 august, o şedinţă care, la prima vedere, ar fi menită să stârnească râsul dacă problema nu ar fi atât de serioasă. Mai exact, prefectul şi subprefectul au organizat şi participat la o întâlnire a membrilor Comitetului de Dialog Civic pentru problemele persoanelor vârstnice. Subiectul a constat în discutarea măsurilor specifice întreprinse de autorităţi în judeţ p

Primii reprezentanţi ai Guvernului în judeţ, respectiv prefectul Eugen Ionică şi subprefectul Virgil Delureanu, au participat pentru prima dată în formulă completă la o şedinţă cu „omologii” lor din  rândul persoanelor vârstnice. Şedinţa Comitetului Consultativ de Dialog Civic pentru problemele persoanelor categoriei sociale amintite a avut un singur subiect pe ordinea de zi: măsurile specifice întreprinse în această vară în judeţ în vederea prevenirii producerii de efecte negative asupra persoanelor vârstnice ca urmare a temperaturilor caniculare.

Şefa Direcţiei de Sănătate Publică (D.S.P.), dr. Talia Cincă, a amintit despre factorii de risc medicali şi medicamentoşi, dar şi cei sociali şi de mediu (pentru persoane imobilizate etc.) ce pot pune în pericol sănătate şi viaţa persoanelor vârstnice. A menţionat însă şi efectele imediate care îi pot afecta pe pensionari, începând de la banala insolaţie şi până la şocul caloric, neuitând nici stările de epuizare care apar brusc din cauza căldurii şi sunt cel mai des întâlnit efect al caniculei.

Persoanele vârstnice din judeţ au avut la şedinţă reprezentanţi ce nu s-au sfiit să spună lucrurilor pe nume

CLICK pe poze pentru GALERIE FOTO !!!

“Recomandăm persoanelor vârstnice să evite să părăsească locuinţa în intervalul orar 11.00-18.00, consumul a 1,5-2 litri apă pe zi chiar dacă nu apare senzaţia de sete, evitarea băuturilor cu conţinut de cofeină, a băuturilor răcoritoare acidulate şi a celor alcoolice de orice fel – inclusiv bere, să nu folosească ventilatoare dacă în cameră sunt peste 32 grade Celsius, o ţinută vestimentară uşoară, 3-4 duşuri pe zi, evitarea băuturilor foarte reci care pot provoca crampe de stomac, consumul de fructe zemoase - pepeni, struguri, citrice ş.a. Ca prime măsuri ce pot fi luate în cazul persoanelor ce sunt, totuşi, afectate de caniculă, merită ştiut că acestea trebuie extrase imediat din mediul călduros unde s-au aflat anterior şi plasate la un loc răcoros, urmate de acordarea de lichide pentru rehidratare: apă, apoi, eventual - aplicarea de gheaţă pe cap, ceafă, pe abdomen şi la subsoară. De ajutor poate fi utilizarea unui ventilator pentru completa răcorire prin evaporare. Dacă starea se agravează, desigur că trebuie apelat la ajutor specializat: medicul de familie etc.”, a declarat dr. Talia Cincă.

Pensionarii olteni: “Apreciem recomandările, dar sunt tardive...”

Participant la întâlnire, reprezentanţii pensionarilor din judeţ s-au arătat miraţi de organizarea unei şedinţe pe o astfel de temă “la spartul târgului”, adică la sfârşitul verii. Cel mai înverşunat dintre toţi a fost Florea Mitroi, preşedintele Consiliului Judeţean al Persoanelor Vârstnice Olt.

“Nu vreau să fiu înţeles greşit: apreciem recomandările, avertismentele şi sfaturile date de cei de la D.S.P., dar cred că toate acestea sunt cam tardive, nu credeţi ?! Această dezbatere era bine dacă era organizată undeva prin luna iunie, înaintea caniculei, nu acum - la sfârşit. De săptămâna viitoare se anunţă că vor veni ploile, deci... Măsurile pe care noi, persoanele vârstnice, ar trebui să le luăm, sunt adecvate condiţiilor de caniculă, dar să ştiţi că o mare parte dintre ele nu se pot realiza din cauza stării noastre financiare precare. De exemplu, preţurile la fructe şi lichide sunt foarte mari raportat la pensii, iar la Slatina, ca exemplu, metrul cub de apă este de 5 lei – şi se anunţă a ajunge la 8 lei, aşa că <<mai greu>> cu cele 3-4 duşuri zilnice indicate. În plus, Slatina este printre puţinele câteva oraşe din ţară unde nu mai există sistem centralizat de căldură, deci toţi şi-au montat centrale termice, mai puţin pensionarii pentru că nu au cu ce deoarece băncile nu acordă credite acestei categorii dacă depăşesc 65 de ani. Acum vine iar iarna, care este un anotimp foarte greu pentru noi: cei care nu avem centrale termice ne încălzim doar la flacăra aragazului şi asta presupune condens şi cheltuieli mari. Iar peste câteva săptâmâni urmează să intre în vigoare noi majorări de preţuri la toate produsele, în special la alimente şi fructe, din cauza secetei. Aşa că, întrebare: cum credeţi dvs. sau altcineva că va putea pensionarul din Slatina, dar nu numai, să îşi îngrijească sănătatea şi viaţa în aceste condiţii ?!”, i-a întrebat Mitroi, mai mult retoric, pe reprezentanţii autorităţilor publice prezente la şedinţă.

Pensia – drept privat doar pe hârtie

Cel mai activ delegat al vârstnicilor din judeţ nu a uitat să amintească nici de plata celor 5,5% de către pensionarii cu venituri lunare de peste 740 lei.
“Ca şi cum nu ar fi fost suficiente celelalte probleme pe care le avem, noi – pensionarii, cel puţin o mare parte, suntem nevoiţi să plătim în continuare bani peste ce depăşeşte suma de 740 lei la pensie de parcă nu am muncit şi plătit o viaţă întreagă contribuţii de sănătate! Pensia, prin lege, este un drept privat şi nu ar trebui să se atingă nimeni de ea. Dar, la noi, iată că aproape fiecare guvern intră cu cizmele în pensiile noastre fără să ţină cont de nimic! Astfel că vă întreb iarăşi: cum poate crede cineva că putem noi respecta recomandările ori sfaturile despre care ne vorbiţi ?!... Credem că ar trebui să trimiteţi mai departe la M.A.I. problemele noastre, iar sunt obligaţi să le remită Guvernului, pentru a lua măsuri care să ne protejeze. Trebuie făcut ceva în sensul creşterii nivelului de trai al celor de vârsta a treia”, a mai spus Florea Mitroi.

Prefectul de Olt: “Aşa este, această şedinţă nu trebuia să aibă loc acum”

Puşi la colţ, reprezentanţii Guvernului în teritoriu le-au dat dreptate colegilor loc mai în vârstă în legătură cu inoportunitatea organizării dezbaterii la finalul verii şi vor trimite “mai departe” un material despre problemele discutate la şedinţa cu pricina.

“Aveţi dreptate, această şedinţă nu trebuia să aibă loc acum, ci mult mai devreme, înaintea caniculei, pentru ca toate recomandările să fie aduse în timp util la cunoştinţa celor vizaţi. O să ţinem cont de acest lucru pe viitor. Cât priveşte celelalte probleme – pensii mici, preţuri mari ş.a., vă pot spune că noi, Prefectura, nu putem lua efectiv măsuri în acest sens, dar vom trimite <<mai departe>> un material cu aspectele sesizate de dvs. astăzi, aici, în speranţa că se face ceva pentru ameliorarea condiţiilor de trai ale categoriei sociale pe care dvs. o reprezentaţi”, a afirmat prefectul Eugen Ionică.

Precizăm că, în judeţul Olt, în evidenţele oficiale sunt înregistraţi cca. 130.000 pensionari, dintre care 6.000 se regăsesc în municipiul reşedinţă de judeţ Slatina.

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite