Pericolul sezonului cald şi cum îl accentuează fluctuaţiile meteo din ultima perioadă. Avertisment: „Să ajungă la o persoană avizată“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Creşte cu fiecare zi numărul pacienţilor care ajung la camera de Urgenţă din cauza înţepăturilor de căpuşă. Ce recomandă specialiştii.

Numărul pacienţilor care au trecut pragul spitalelor din Slatina şi Caracal, afectaţi de înţepături de căpuşe, a ajuns la aproape 100, deşi sezonul cald este de-abia la debut. Specialiştii Direcţiei de Sănătate Publică Olt avertizează, de altfel, că fluctuaţiile de temperatură din ultima vreme şi umezeala vor spori riscul dezvoltării căpuşelor, aşa că ne recomandă precauţie şi adoptarea cel puţin a următoarelor măsuri de protecţie, atunci când alegem să petrecem timp în aer liber:

- Să purtăm haine deschise la culoare, care permit reperarea insectelor, cu pantaloni lungi  introduşi în şosete de culoare deschisă şi textură deasă;
- Să purtăm pantofi fără orificii sau decupaje; să ne prezentăm la medic în cazul în care constatăm o căpuşă fixate pe piele, pentru a fi extrasă corect şi pentru eventuala observare a apariţiei unor simptome.

Riscul cel mai mare în cazul înţepăturii de căpuşă este borrelioza, o boală infecţioasă având ca agent etiologic o spirochetă. Şi mai problematic este faptul că nu se simte înţepătura, aşa cum se întâmplă în cazul altor insecte, iar căpuşa nu are o zonă preferată, „atacând“ oriunde găseşte pielea descoperită, din cap până-n picioare. Din iarbă riscăm să o luăm adesea, iar riscul creşte în parcurile frecventate de animalele de companie, animalele fiind principalii vectori.

Cel mai înţelept este ca atunci când am constatat că avem o căpuşă pe piele să căutăm ajutor medical specializat, pentru a fi extrasă corect şi a primi atât îngrijiri, cât şi recomandări avizate. „Să ajungă la o persoană avizată: la medicul de familie, în policlinică la cabinet, la cabinetele de urgenţă...“, recomandă dr. Nicoleta Udrea, medic specialist infecţionist.

CITIŢI ŞI: Medic infecţionist: „Manifestările cu adevărat de temut ale muşcăturii de căpuşă sunt tardive şi nu mai au leac“

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite