Personalul medical din judeţul Olt, în grevă de avertisment

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Doctorii şi asistenţii medicali de la Olt au fost şi ei în grevă de avertisment...
Doctorii şi asistenţii medicali de la Olt au fost şi ei în grevă de avertisment...

Spitalele din judeţul Olt au luat o mică “pauză”, luni – 26 noiembrie, în urma unei greve de avertisment de două ore a personalului medical. Principala nemulţumire a protestatarilor este reprezentată de salariile mici în comparaţie cu volumul de muncă prestat şi specificul acesteia. Blocarea posturilor libere din sistemul medical este o altă doleanţă a oamenilor în halate albe.

Mişcarea de protest a personalului medical din judeţul Olt nu a fost însoţită de incidente. În intervalul de timp în care a avut loc greva, respectiv orele 08.00 - 10.00, au fost temporizate internările programate, dar urgenţele au fost tratate ca de obicei, fără să se mai ţină cont de grevă. Greva s-a derulat în toate spitalele din judeţ. La Spitalul Judeţean de Urgenţă din Slatina au participat efectiv aproape 200 de persoane angajate ale unităţii, majoritatea membri ai Sindicatului “Sanitas”. Acestora li s-au adăugat şi o parte din medici care au vrut să arate, în acest mod, că sunt solidari cu colegii lor. 

Înarmaţi cu steaguri şi pancarde purtând numele sindicatelor participante, protestatarii s-au adunat în curtea spitalului, au mărşăluit în jurul unităţii sanitare şi au fluierat cerându-şi drepturile. Ulterior, o parte dintre aceştia s-au adunat în sala de şedinţe, unde au discutat pe marginea motivelor declanşării grevei.

Creşterea salariilor, deblocarea a peste 1.200 de posturi în sistem, un nou contract colectiv de muncă, dar, mai ales, preconizata transformare a spitalelor în… firme au fost printre subiectele principale sensibile invocate de către protestatari. Dealtfel, toate motivele grevei de avertisment de luni au fost discutate şi la întâlnirea care a avut loc în aceeaşi zi la Ministerul Sănătăţii cu deţinătorul acestui portofoliu. Ca de obicei, Eugen Nicolăescu s-a arătat contrariat de protestul personalului medical.

„Nu înţeleg de ce fac grevă acum pentru că, în 2010, au avut tăieri de 25 % şi nu au făcut grevă. Acum fac grevă. Cum s-au descurcat trei ani cu lefuri tăiate 25 la sută este greu de discutat”, a spus ministrul Sănătăţii într-o declaraţie făcută presei. Eugen Nicolăescu a mai precizat că a convenit cu sindicatele să se facă o eşalonare în ce priveşte majorarea salariilor. Astfel, o parte ar putea avea o mică creştere în primul semestru al anului viitor, urmând să se încerce o creştere mai semnificativă în a doua parte a anului, pe măsură ce pachetul de bază va produce efecte.

La nivel naţional, luni dimineaţă, aproape 100.000 de angajaţi din sistemul sanitar s-au aflat în grevă de avertisment.
 

Mai puteţi citi:

Spitalul Judeţean de Urgenţă Slatina se modernizează, dar nu scapă de scandaluri

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite