Pescuitul, interzis noaptea pe râul Olt. Preşedinte ASRO: „Pescarii de răpitor sunt un pic afectaţi“. Ce alte măsuri se vor adopta

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pescarii sportivi care au protestat în cursul acestei luni, ca şi anul trecut, atrăgând atenţia că pescuitul haotic va lăsa râul Olt fără peşte au câştigat o primă bătălie, promiţându-li-se rezolvarea mai multor solicitări.

Prefectura Olt a transmis astăzi un comunicat conform căruia la nivelul Agenţiei Naţionale pentru Pescuit şi Acvacultură s-a ajuns, în urma discuţiilor purtate, şi având la bază memoriile înaintate de Asociaţia „Salvaţi Râul Olt“, la decizia ca mai multe măsuri cerute vehement de pescarii sportivi să fie incluse în acte legislative viitoare. Demersul pescarilor a avut însă şi o parte mai puţin plăcută, partenerii acestora de dialog impunând interzicerea pescuitului comercial pe timp de noapte, dar şi a celui recreativ.

„Urmare discuţiilor purtate de prefectul judeţului Olt cu reprezentaţii Agenţiei Naţionale pentru Pescuit şi Acvacultură din cadrul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (în contextul protestului pescarilor din luna aprilie 2017) şi a întâlnirii din data de 20 aprilie 2017 cu reprezentanţii Asociaţiei „Salvaţi Râul Olt“ s-au stabilit următoarele:

- Anularea autorizaţiei speciale de pescuit în scop ştiinţific pentru anul 2017 în zona lacurilor de acumulare de pe râul Olt;
- Elaborarea proiectului de ordin al ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale, privind interzicerea pescuitului comercial şi recreativ pe timp de noapte, conform Agenţiei Naţionale pentru Pescuit şi Acvacultură documentul aflându-se în acest moment pe circuitul de aprobare;
- Stabilirea, până cel târziu la data de 3 mai 2017, a punctelor de acostare care să faciliteze debarcarea peştelui şi trasabilitatea acestuia până la punctele de primă vânzare.

Măsurile au fost transmise oficial prefectului judeţului de către preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Pescuit şi Acvacultură în cursul ziei de ieri, 27 aprilie 2017, se spune în comunicatul Prefecturii Olt.

Pescarii se văd nevoiţi să se mulţumească, acum, cu aceste decizii, dar au şi o serie de nelămuriri. „Pescarii de răpitor sunt un pic afectaţi de interzicerea pescuitului noaptea, cei care pescuiesc şalău, ştiucă, dar n-avem ce face. Pe de altă parte, nu ştiu cum vor stabili ei intervalul în care se permite pescuitul, cum vor controla instituţiile. Rămâne de văzut forma în care vor fi transpuse aceste măsuri“, a declarat preşedintele Asociaţiei „Salvaţi Râul Olt“, Doru Mara.

Pescarii sportivi au început, încă de anul trecut, un amplu demers de a „salva râul Olt“, atrăgând atenţia că pescuitul excesiv va lăsa judeţul, în scurt timp, fără cea mai mare bogăţie şi fără ceea ce constituie, la acest moment, un potenţial neexploatat extraordinar. Au acuzat, totodată, instituţii ale statului că fac jocurile celor care pescuiesc fără reguli, oferindu-se, în acelaşi timp, să ajute instituţiile cu drept de control în demersul de a-i opri pe braconieri.

CITIŢI ŞI: VIDEO Pescarii sportivi cer din nou autorităţilor să intervină pentru stoparea braconajului pe râul Olt: „E nevoie să ajungem să ne omorăm, ca să se trezească cineva?!“

VIDEO Pescarii sportivi au protestat împotriva braconajului de pe râul Olt: „Agenţia Naţională pentru Pescuit şi Acvacultură girează jaful“

Slatina



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite