Focar de pestă porcină africană muşamalizat o săptămână, în localitatea în care directorul DSVSA Olt, nepot al lui Paul Stănescu, are o fermă de porci

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Veronel Bolborea, şeful DSVSA Olt FOTO Adevărul
Veronel Bolborea, şeful DSVSA Olt FOTO Adevărul

Boala care a scumpit semnificativ carnea de porc înainte de Crăciun evoluează în judeţul Olt în 63 focare, cu o săptămână în urmă fiind semnalată inclusiv în localitatea în care şeful DSVSA Olt are o fermă de porci, pe numele tatălui său. Ultimul eveniment a fost ascuns opiniei publice vreme de mai bine de o săptămână.

Direcţia Sanitară-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Olt a transmis miercuri, 27 noiembrie 2019, un comunicat de presă cu privire la situaţia evoluţiei pestei porcine africane în judeţ. Nu o mai făcuse de aproape o lună, din 1 noiembrie 2019, deşi s-a promis transparenţă, timp în care numărul focarelor active a crescut de la 115, la 121, răspândite în întreg judeţul.

Printre ultimele localităţi în care boala a fost semnalată se numără şi Curtişoara, în apropiere de Slatina, localitate în care directorul DSVSA Olt, Veronel Bolborea, deţine prin intermediul tatălui său o fermă de porci autorizată pentru 2.000 capete.

Având în vedere procedurile privind limitarea răspândirii pestei porcine africane, la nivelul localităţii s-au impus, sau cel puţin aşa ar fi trebuit să se întâmple, restricţii de mişcare privind animalele, dar şi în privinţa cărnii de porc, ceea ce presupune că de aici nu mai poate ieşi nimic. Ciudat este însă modul în care a fost redactat ultimul comunicat, fără a se face efectiv referire la localităţile noi în care a fost confirmată pesta porcină africană şi fără a se da date despre focar, aşa cum se proceda de obicei.

„Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Olt informează că  la această dată, pe teritoriul judeţului Olt sunt confirmate 121 focare de pestă porcină africană în 27 localităţi (Cilieni-7 focare, extravilanul localităţii Ianca-3 focare, Ianca-2 focare, Dăneasa-3 focare, Sprîncenata-11 focare, Slăveni (Gostavăţu)-10 focare, Stoeneşti-9 focare, Drăgăneşti Olt-3 focare, Văleni-2 focare, Orlea-17 focare, Studina-4 focare, Gura Padinii-5 focare, Ipoteşti-2 focar, Coloneşti-1 focar, Grojdibodu-12 focare, Gîrcov-4 focare, Vîrtopu-1 focar, Brebeni-1 focar, Crîmpoia-4 focare, Şerbăneşti-2 focare, Fărcaşele-1 focar, Ghimpeţeni-2 focare, Obîrşia Nouă-1 focar, Potcoava (Fălcoeni şi Sineşti) - 4 focare, Perieţi-1 focar, Grădinile-7 focare, Corabia-1 focar, Curtişoara-1 focar) .

Din cele 121 de focare confirmate, la acestă dată, numai 63 de focare sunt active, fiind stinse 58 de focare, după cum urmează : 11 focare stinse în Sprîncenata (localităţile Sprîncenata şi Uria) ; 3 focare stinse în Dăneasa (localităţile Dăneasa şi Zănoaga) ; 1 focar Brebeni; 2 focare Ipoteşti ; 1 focar Vîrtopu ; 3 focare în Drăgăneşti Olt (localităţile Drăgăneşti Olt şi Comani) ; 2 focare în Şerbăneşti ; 4 focare în Crîmpoia ;2 focare în Ghimpeţeni ; 7 focare în Cilieni ; 10 focare în Slăveni (Gostavăţu) ; 9 focare în Stoeneşti ; 2 focare în Văleni  şi  1 focar în Fărcaşele“, se menţionează, printre altele, în comunicatul de presă, din care, eventual, s-ar putea deduce care sunt localităţile în care în continuare sunt instituite restricţii de mişcare (în jurul fiecărui focar se instituie pe o rază de 3 kilometri zona de protecţie şi pe 10 kilometri cea de supraveghere, cu măsuri sanitar-veterinare specifice, printre care evaluarea clinică zilnică, dezinfecţia, instituirea de filtre etc.).

Anumite surse spun că boala a fost semnalată la Curtişoara în 19 noiembrie 2019, când s-au şi recoltat probe şi s-au trimis către laborator, însă comunicarea publică a venit la mai bine de o săptămână distanţă şi a făcut referire la localităţile în care au fost confirmate cazuri de pestă, la coada listei, faţă de precedentul comunicat (din 1 noiembrie 2019), apărând localităţile Corabia şi Curtişoara.

Ultima dintre ele, cea în care directorul Veronel Bolborea, nepotul şeful PSD Olt, Paul Stănescu, a cumpărat în acest an o fermă de porci scoasă la licitaţie de un executor judecătoresc, nu se află în vecinătatea niciunei localităţi în care să fi fost depistată anterior pesta porcină africană. Primarul localităţii Curtişoara, Gheorghe Gănescu, a confirmat că boala a apărut „cam de două săptămâni, după primul tur al alegerilor“, menţionând că „important este că nu sunt probleme în zonă, vecinii de acolo nu aveau porci, iar cei de pe strada aceea care mai aveau i-au tăiat între trimp“. Primarul nu a putut preciza, în schimb, care sunt efectivele de porci de la nivelul localităţii, menţionând că medicul veterinar concesionar le deţine.

Directorul DSVSA Olt, Veronel Bolborea, nu a putut fi contactat pentru a comenta modul cum se comunică pe tema pestei porcine africane, şi nici purtătorul de cuvânt al instituţiei.

Slatina



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite