Peste jumătate dintre pacienţii cu COVID, internaţi în afara ATI, necesită oxigen. Medic despre proteste: „Şi încă mai auzi: «Ce, ne e frică de o boală de 2%?»“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Oxigenul este poate cea mai importantă resursă a spitalelor care trateazăî pacienţi COVID FOTO: arhivă/ Prefectura Hunedoara
Oxigenul este poate cea mai importantă resursă a spitalelor care trateazăî pacienţi COVID FOTO: arhivă/ Prefectura Hunedoara

Pacienţii diagnosticaţi cu COVID-19 care au ajuns în ultimele săptămâni la spital au, în cea mai mare parte, nevoie de sprijin respirator. Lupta pentru oxigen, iar asta exceptând secţiile ATI, a ajuns la cote alarmante în aceste zile.

În Spitalul Judeţean de Urgenţă Slatina, medicii de la Boli Infecţioase sunt copleşiţi de numărul mare de pacienţi care vin zilnic, internările depăşind deja externările. 

Cei mai mulţi pacienţi ajung la spital atunci când realizează că nu mai pot respira. Fie îşi tratează acasă „banala răceală“, uneori necomunicând cu medicul de familie, fie, deşi urmează sfatul acestuia, lucrurile se complică.

Marţi, 30 martie 2021, din cei 74 pacienţi internaţi la SJU, excluzând cazurile de la Terapie Intensivă, 40 ocupau paturile care beneficiază şi de oxigen. Adică toate paturile cu oxigen, iar situaţia îngrijorătoare a fost deja adusă la cunoştinţa autorităţilor (Direcţia de Sănătate Publică, Comitetul Judeţean de Comandă, Control şi Intervenţie etc.).

„Ne uităm la ei cum azi sunt bine şi mâine or nu mai sunt deloc, or nu mai sunt bine“

Şeful secţiei Boli Infecţioase din  adrul SJU Slatina, medicul Marius Ionescu, spune că situaţia este aproape disperată. 

Secţia dispune de 40 paturi cu oxigen pentru pacienţii deja confirmaţi şi de 20 paturi cu oxigen pentru pacienţii suspecţi. Pentru cei deja confirmaţi locurile s-au ocupat, în condiţiile în care, de la o oră la alta, din rândul suspecţilor care au nevoie de oxigen apar noi cazuri pozitive care trebuie transferate în sectorul COVID. Gradul de ocupare este aproape la maximum şi pentru pacienţii care au nevoie şi aceştia de ajutorul medicilor din spital, însă pot respira fără aport suplimentar de oxigen.

„Mai sunt câteva locuri pe teren, dar sunt strict paturi fără oxigen, la care punem butelia şi schimbăm butelia din două în două ore, dacă e nevoie de butelie. Pentru pacienţii care nu au nevoie de oxigen mai sunt câteva locşoare şi pentru ei, dar gândiţi-vă că din suspecţi pot să iasă pozitivi şi să fim gata cu 80 din 80 (n. red. – capacitatea maximă a secţiei). Este o realitate dură şi cruntă şi cu care ne confruntăm din ce în ce mai rău. Mai avem un pic şi ne vine să plângem din cauza situaţiei. Ne uităm la ei cum azi sunt bine şi mâine or nu mai sunt deloc, or nu mai sunt bine“, a declarat medicul.

Vârsta deja nu mai este un avantaj pentru nimeni, pentru că personalul medical a tratat pacienţi în stare gravă în vârstă de 86 ani, dar şi de sub 30 ani.

„Am avut şi tânăr de 25 sau 27 ani, cu afectare pulmonară 70-80%, a fost necesar de oxigen, fără nicio altă comorbiditate, să ne-nţelegem. A plecat pe picioarele lui. E foarte posibil să rămână cu fibroză, depinde de ce resurse are organismul lui să poată să recupereze“, a menţionat medicul Marius Ionescu. 

Personalul medical se aştepta, pe undeva, la un asemenea val de pacienţi, însă, spune dr. Ionescu, nu atât de repede. De vină pare să fie tulpina circulantă în această perioadă, mult mai agresivă şi mai contagioasă.

„Vin târziu, asta nu-nţeleg ei. Oameni de 40, 45, 50 de ani...“

La Spitalul Municipal Caracal situaţia este similară. Ceas de ceas, secţia de Anestezie şi Terapie Intensivă, ca şi la Slatina, este plină, însă sunt ocupate şi paturile care beneficiază de oxigen din celelalte secţii destinate pacienţilor cu COVID-19. Concret, la aceeaşi dată, 30 martie 2021, din 52 pacienţi internaţi în afara secţiei ATI, 35 primesc şi oxigen conform indicaţiilor terapeutice, chiar dacă nu toţi sunt pacienţi care depind minut de minut, secundă de secundă, de sursa de oxigen.

Managerul spitalului suport-COVID din Caracal, medicul Liviu Radu, a declarat că starea în care vin în ultima vreme pacienţii este gravă. „Vin târziu, asta nu-nţeleg ei! Oameni de 40, 45, 50 de ani...“, a conchis managerul.

Eforturile de a mări capacitatea pentru pacienţii care necesită oxigen se fac în mod constant în toate spitalele, însă numărul pacienţilor în stare gravă creşte şi acesta de la o zi la alta. „Spitalele noastre nu erau construite pentru o asemenea pandemie de tip respirator, niciun spital din ţara asta nu a fost construit pentru aşa ceva“, a mai spus medicul Marius Ionescu.

În acest context, comentariile, şi, de câteva zile, şi acuzele care vin din stradă, îi şochează pe medici.
„Efectele acestei nebunii le vom vedea în următorii 10 ani de zile.  (...) Îmi venea să plâng auzindu-i pe protestatari, pentru că ştiu ce este în spital, ştiu ce trăiesc... Nimeni nu se leagă de problemele pe termen lung şi de problemele celor care scapă. Dar scapă cine poate. Spun – domn’e, n-a murit, a trăit! -  Dar că e cu oxigen la domiciliu sau că moare într-o săptămână şi jumătate din cauza unor probleme trombotice, sau că moare cu două teste negative şi noi nu putem să-l declarăm de COVID, pentru că asta-i realitatea, nu mai are COVID.... ?! Se ţine cont doar de faptul că «ce, ne e frică de o boală de 2% (n. red. - mortalitate), că ăla a dus-o pe picioare!»“, a conchis medicul.

Vă recomandăm şi: 

Un nou studiu arată că persoanele care au făcut ambele doze ale vaccinurilor anti-COVID-19 nu transmit coronavirusul aproape niciodată

Reţeta vaccinului produs de Moderna este pe Internet

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite