Porcul viu de Crăciun nu mai e o afacere. „Îi vor tranşaţi, în pungi, nu mai vor mizerie-n curte“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cei mai căutaţi sunt porcii de aproximativ 100 kg, gata tranşaţi FOTO: Adevărul
Cei mai căutaţi sunt porcii de aproximativ 100 kg, gata tranşaţi FOTO: Adevărul

Fermierii care în anii trecuţi au câştigat bani frumoşi în preajma Crăciunului se plâng de o scădere a preţului în 2020. În Oltenia, s-a ajuns la 10 lei/kg „în viu“, însă nici aşa nu s-a vândut tot, iar după Crăciun fiecare porc nevândut va însemna un cost suplimentar

Este încă fierbere mare în gospodăriile în care fermierii s-au gândit să strângă un ban în plus, aşa că, pe lângă porcul pentru consum propriu, au reuşit să mai crească animale şi pentru a vinde. Preţurile au scăzut însă cu cel puţin 1-2 lei/kg faţă de anii trecuţi, carnea ieftină din supermarket fiind motivul, spune fermierul Traian Gârtan.

„12 lei «în viu» se vinde, indiferent de rasă, dar se caută în special rasele de carne, nu mai vor clienţii grăsime multă. Am vândut şi mangaliţă, dar mai puţin. În ultima săptămână mai scad preţurile, se vând deja cu 10 lei/kg, pentru că după Crăciun sunt foarte greu de valorificat. Preţurile sunt mai mici decât anul trecut. Piaţă este, dar problema e că a scăzut preţul din cauza importurilor. Vine foarte multă carne din afară, cu preţuri mici. Ei au o subvenţie mare, altă subvenţie, şi aşa le convine să dea kilogramul“, explică fermierul, care a inclus în ofertă şi tăierea şi tranşarea porcului. Această operaţiune, care durează cel puţin 2-3 ore, ar mai costa 100-150 lei, însă pentru a nu-şi pierde clienţii fermierul a oferit serviciul ca „pachet întreg“. „Îi vor tranşaţi, în pungi, nu mai vor mizerie-n curte. Nu se mai gândeşte nimeni la tradiţie, se gândeşte cum să-i fie mai comod“, mai spune Traian.

Oamenii cu venituri mici de la ţară cumpără de la supermarket

Orăşenii sau oamenii mai cu dare de mână sunt principalii clienţi ai fermierilor care vând porci pentru Crăciun, spune Traian Gârtan. Un preţ bun se oferă pentru porcii de până în 200 kg, pentru cei mai mari deja scade.„La sat lumea e mai săracă, nu-i convine să dea 1.000 lei pe un porc de 100 kg din care rămâne cu 60 kg, pentru că randamentul e cam 60%. Se duce la un supermarket şi-şi ia carcasă de porc la 10 sau 11 lei, nu-şi mai ia la 11 lei/kg în viu, e o diferenţă. Vă daţi seama cu cât iau ei carcasă din afară, dacă le convine să vândă la 11-12 lei în supermarket?! Cred că vine la 6-7 lei/kg. Carne de complex, alt gust, dar dacă de-aia îşi permit...“, mai spune fermierul, explicând că de profit în cazul vânzătorului poate fi vorba dacă vinzi de la trei bucăţi în sus, altfel de-abia îţi acoperi consumul, fără să mai pui la socoteală munca de un an întreg.

„La sat lumea e mai săracă, nu-i convine să dea 1.000 lei pe un porc de 100 kg din care rămâne cu 60 kg, pentru că randamentul e cam 60%. Se duce la un supermarket şi-şi ia carcasă de porc la 10 sau 11 lei, nu-şi mai ia la 11 lei/kg în viu, e o diferenţă” -  Traian Gârtan, fermier

Pe de altă parte, nici fermierii care se ocupau în mod tradiţional cu creşterea animalelor nu mai văd în asta o afacere. Efectivele de animale au scăzut dramatic în gospodăriile populaţiei, iar în câţiva ani, crede fermierul din Olt, extrem de greu vom mai reuşi să găsim pentru Crăciun un porc crescut doar cu cereale, indiferent de cât am fi dispuşi să plătim pentru el. Cei care se vor încumeta să crească în continuare vor fi nevoiţi, probabil, să se adapteze şi mai mult pieţei şi să ofere chiar mai multe servicii, cum unii deja o fac, asumându-şi chiar şi pregătirea produselor tradiţionale: cârnaţi, tobă etc..

„Cine vrea să mănânce o carne sănătoasă, încă mai are de unde alege, e alt gust. Dar faţă de anul trecut cred că s-au împuţinat cu 30%, lumea nu mai creşte porc în curte. Terenurile le-au dat în arendă, s-au comasat, iar omul vine, îşi ia produsele, dacă nu, ia banii pe produse, şi lumea nu mai creşte în gospodării“, a conchis fermierul.
 

Vă recomandăm să mai citiţi:

Tradiţii de Ignat: de ce căpăţâna porcului se bagă în casă cu râtul înainte, de ce se fac cruci cu sângele animalului

Ce conţine soriciul de porc şi cine ar trebui să se ferească de acest aliment

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite