Slatina

articolul anterior articolul urmator

Primar de oraş, condamnat definitiv pentru corupţie. A reparat cu banii de la primărie maşina cumpărată pe firma soţiei

0
26 Mar 2020 20:47:31
Autor: Alina Mitran
Primarul Pantelie Rotaru nu mai are cale de atac FOTO: www.primariadraganestiolt.ro
Primarul Pantelie Rotaru nu mai are cale de atac FOTO: www.primariadraganestiolt.ro

Un primar de oraş din Olt a fost condamnat definitiv pentru corupţie, joi, 26 martie 2020 sentinţa definitivă fiind pronunţată de Curtea de Apel Craiova.

Primarul oraşului Drăgăneşti-Olt, Pantelie Rotaru (PSD), a fost condamnat definitiv la închisoare cu suspendare, totodată dispunându-se confiscarea sumei de 12.590,51 lei, sumă pe care procurorii spun că primarul a decontat-o din banii instituţiei, către un service auto. În acte ar fi fost reparată maşina primăriei, însă în fapt, reparaţiile au fost aduse autoturismului achiziţionat pe firma soţiei.

Iată soluţia instanţei doljene, pe scurt: „Respinge ca tardiv apelul declarat de inculpatul Motroc Cristian. Respinge ca nefondate apelurile declarate de inculpaţii Rotaru Pantelie şi Ştefănescu Jianu Dumitru. Admite apelul parchetului. Desfiinţează sentinţa penală în parte. În baza art. 112 alin. 1 lit. e şi alin. 5 Cp. Confiscă de la inc. Rotaru Pantelie suma de 12590,51 lei pentru care s-a instituit măsura sechestrului asigurator. Menţine celelalte dispoziţii ale sentinţei penale. Obligă inculpaţii la plata sumei de câte 100 lei fiecare cheltuieli judiciare statului. Cheltuielile judiciare în cuantum de câte 230 lei reprezentând onorarii parţiale avocaţi oficiu pentru inculpatul Ştefănescu Jianu Dumitru, Motroc Cristian şi în cuantum de 868 lei reprezentând onorariu avocat oficiu pentru inc. Rotaru Pantelie, rămân în sarcina statului. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică. Document: Hotarâre  286/2020  26.03.2020“.

În ultima zi a lunii mai, anul trecut, Judecătoria Caracal îl condamnase pe primar la o pedeapsă rezultantă de 2 ani şi 11 luni de închisoare cu suspendare, cu o perioadă de încercare de 3 ani, interzicându-i şi o serie de drepturi.
Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Olt l-au acuzat pe primar că a dat „bun de plată“, în 2015, pe o factură emisă pentru reparaţiile aduse autoturismului înregistrat pe firma soţiei.

„La data de 24.07.2015, în timpul exercitării atribuţiilor de serviciu a îndeplinit în mod defectuos un act prin încălcarea dispoziţiilor legale care reglementează aprobarea şi utilizarea fondurilor publice locale de către ordonatorii principali de credite (primarii). În acest sens, a aplicat pe o factură fiscală emisă la 22.07.2015 de către o societate comercială, ştampila având inscripţia „bun de plată”, pe care ulterior a semnat-o, consecinţa fiind efectuarea plăţii sumei de 12.590,51 lei, din bugetul local al oraşului şi reprezentând contravaloarea unor lucrări de reparaţii aduse unui autoturism folosit de către inculpat şi care aparţinea societăţii comerciale la care acţionar este soţia acestuia.
De notat este faptul că în cuprinsul respectivei facturi s-a inserat că reparaţiile au fost aduse unui alt autoturism, care aparţine Primăriei Oraşului Drăgăneşti Olt.
Prin această activitate infracţională, s-a produs o pagubă în patrimoniul Primăriei Oraşului Drăgăneşti Olt în cuantum de 12 590,51 lei, precum şi un folos necuvenit primarului R.P.“, se preciza în comunicatul Parchetului de pe lângă Tribunalul Olt.

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii