Slatina

articolul anterior articolul urmator

Producţie bună, preţuri de mizerie încasate de legumicultori: „Ieri am vândut plângând“

15
29 Jul 2021 15:31:36
Autor: Alina Mitran
Producătorii stau pe călduri infernale aşteptând samsarii care le oferă un preţ de nimic FOTO: A.M.
Producătorii stau pe călduri infernale aşteptând samsarii care le oferă un preţ de nimic FOTO: A.M.

Fermierii se plâng că anul acesta preţurile legumelor la producător sunt cele mai mici din ultimii 30 de ani. Samsarii care câştigă de pe urma adevăraţilor producători cumpără, din judeţul Olt, roşiile şi cu 50 bani/kg, pe care ajung să le vândă în ţară şi cu 7-8 lei/kg.

În localităţile Grădinari, Strejeşti şi Pleşoiu, din judeţul Olt, se cultivă legume încă din comunism. Diferenţa este însă că dacă atunci „grădinarii“ erau consideraţi bogaţi, astăzi toţi le plâng de milă. În satul Doba al comunei Pleşoiu funcţionează de foarte mulţi ani o piaţă improvizată de vânzare en-gros. De aici vin şi iau marfă cu camionetele intermediari din Mureş, Cluj, Sibiu, Alba, Bistriţa, Hunedoara etc. Diferenţele între preţul oferit de samsari producătorilor şi cel cu care legumele sunt cumpărate de consumatorul final sunt enorme. Se cumpără şi cu 50 bani kilogramul de tomate roşii şi se poate vinde în oraşele de munte cu 7-8 lei/kg. Chiar şi în pieţele din Olt preţurile sunt de cel puţin trei ori mai mari. Producătorii ştiu, dar îşi înghit lacrimile, pentru că nu au ce face. Ştiu să producă, nu au învăţat să-şi vândă altfel marfa şi nu au nici timpul necesar. După-amiaza şi până seara târziu culeg, iar la 3.00 dimineaţa sunt la Doba, să prindă un loc mai la stradă pentru când vin samsarii.

„Niciodată n-au fost preţuri aşa de mici“

Locul de vânzare este pe o străduţă care iese din drumul naţional E 64 Caracal – Râmnicu-Vâlcea, cel mai apropiat oraş fiind Drăgăşani.

Cei care vând câteva baxuri odată se pot considera norocoşi

Zeci de producători îşi înşiră, cu ore bune înainte de a se lumina, dubiţele cu marfă. Cei care ajung târziu şi prind loc aproape de calea ferată, departe de drumul naţional, ştiu că vor vinde cu preţuri foarte mici. E aproape o loterie. Niciunul nu ţine de preţ, pentru că au marfă multă şi depozite speciale nu sunt. „Astăzi a mers mai bine, am vândut şi cu 80 de bani, roşii cu codiţă, pe care le duc în supermarket, asta sigur. Ieri am vândut plângând, cu 50 de bani. M-am pus în pat la 12.00 azi-noapte, m-am trezit la 3.00, să prind loc bun aici. Şi dimineaţa vin samsarii, mă întreabă pe mine cu cât vând. Eu spun 1,2 lei/kg. Merg mai departe, vecinul spune 1 leu, cel de lângă el, care a văzut că n-am vândut, spune 80 de bani... Şi aşa ajunge aproape de calea ferată şi încarcă cu 50 de bani“, spune o doamnă care face de 20 de ani legumicultură. Are 46 ani şi e aproape convinsă că va fi ultimul în care „să-şi rupă oasele“ în ferma de legume. „Merg, mă angajez, cum au făcut atâţia, şi asta e, niciodată, de când pun eu legume, n-au fost preţuri atât de mici“, se vaită femeia.

Oamenii aşteaptă ore întregi, în soare, clienţii care să cumpere cu zecile de kilograme FOTO: A.M.

Vinetele, de-abia apărute, au aici cel mai bun preţ pentru producători - 1,5 lei/kg, castraveţii au fost şi 30 bani/kilogram. Singurul produs care aduce şi profit ar fi fasolea păstăi, însă lucrurile nu se ştie cum vor evolua. Cel care o vinde speră să-şi scoată cel puţin investiţia. „Să scoatem ce-am băgat, poate, dar munca noastră va rămâne neplătită“, spune cu amărăciune bărbatul.

Producătorii care ajung chiar şi în pieţele din judeţ au şansa unui preţ de trei ori mai mare decât în piaţa en-gros

„Anul ăsta o să vedem oameni care nu vor avea cu ce să-şi plătească lemnele. Este nevoie neapărat de un ajutor de stat. Aşa cum s-au găsit bani pentru toate sectoarele trebuie să se găsească şi pentru noi, altfel omoară fermele mici. Au luat cei care cresc animale, bravo lor, dar n-au luat cei cu cinci vaci câte 225.000 euro/fermă, au luat tot marii fermieri“, spune liderul Sindicatului Producătorilor Agricoli Olt, Ion Păunel, legumicultor din zonă.

Vă recomandăm să mai citiţi:

Mafia legumelor. Cât de uşor este să imporţi legume direct cu etichetă românească

„Roşii de România“ vândute în lăzi de Turcia. Acuzele fermierilor la adresa unui mare lanţ de magazine VIDEO

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

15 Comentarii

dan criu minea
29.07.2021, 15:42:46

Eu nu inteleg un lucru.De ce naiba nu se asociaza si sa mearga ei in tara cu marfa.De ce trebuie sa o dea la samsari.Produc si eu rosii,la nivel HOBBY,iar cca 500-800kg le-am vandut pana acum in pietele din Iasi la preturi care pe mine ma satisfac.Am vandut cu 8LEI/KG la inceput iar acum vand cu 5lei/kg.Eu sunt foarte multumit.

+4 (4 voturi)
Ionica Porumbel
29.07.2021, 15:56:57

Ehe! Ce timpuri au prins! Este de notorietate cazul unui doctor, director de Policlinică, ajuns șofer pe ims-ul unor piețari din zonă. Trufandalele plecau în puterea nopții spre Ardeal.

+1 (1 vot)
Camelian Propinatiu
29.07.2021, 17:15:36

Şi pe Facebook se face un mişto crunt de ţărănime, apoi se plâng analiştii de cum umblă sondajele.

-52 (56 voturi)
Ionica Porumbel
29.07.2021, 15:45:26

A-nțărcat Bălaia!

+1 (1 vot)
robert trevor
29.07.2021, 15:56:17

puneti mai putine chimicale, produceti mai putine si mai bune. daca va raman faceti pasta de tomate. din rosiile alea contrafacute din poza nici bulion nu iese.

-54 (66 voturi)

Vezi toate comentariile (15)

Modifică Setările