Profesori “repetenţi” la examenul de definitivat de la Olt: doar 38 % au promovat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Profesorii nu s-au dovedit a fi mai "breji" decât mulţi dintre elevii cărora le-au predat...
Profesorii nu s-au dovedit a fi mai "breji" decât mulţi dintre elevii cărora le-au predat...

Nici nu s-a uscat bine cerneala ce indica procentul slab de la examenul de bacalaureat că a venit rândul profesorilor să arate ce ştiu. Şi au arătat. În judeţul Olt, rezultatele examenului de definitivat indică un procent de promovare de numai 38,26 % în rândul dascălilor care au participat. Cei care au promovat de pregătesc pentru examenul de titularizare.

Profesorii care au susţinut, anul acesta, examenul de definitivat - probă în urma căreia cadrele didactice promovate dobândesc dreptul de practică în învăţământul preuniversitar, au aflat, marţi – 23 iulie, rezultatele. Acestea au fost publicate mai întâi online şi apoi au fost afişate la sediile inspectoratelor şcolare judeţene. La Olt au participat la acest examen un număr de 149 de profesori, învăţători şi educatori, dintre care au reuşit să promoveze doar 38,26 % dintre ei, adică 57 de “dascăli”.

Profesorii care au picat mai pot susţine examenul de două ori, timp în care pot preda fără nicio problemă, dar numai cei care au pronovat definitivatul pot participa la examenul de titularizare de la finele lunii.

De menţionat că, în acest an, a survenit o modificare importantă în metodologia examenului de definitivat, nota minimă de promovare fiind 8.00, faţă de 7.00 cât a fost până în anii precedenţi. Schimbarea intervenită îi afectează în special pe profesorii care au obţinut în acest an titularizarea şi care, dacă nu au luat definitivatul, revin la statutul de suplinitori.

În acest an au participat la examenul de definitivat un număr de 7.400 de profesori, dintre care doar circa 47 % au luat note de trecere. Rezultatele examenului pot fi contestate la centrele de examen marţi şi miercuri.

Examenul de titularizare bate la uşă

La finele acestei luni, respectiv săptămâna viitoare, va avea loc examenul de titularizare, unde, la Olt, s-au înscris 1.081 candidaţi. Cei mai mulţi candidaţi au optat pentru următoarele catedre: educatoare - 199, învăţători - 154, Educaţie fizică şi sport - 106, Biologie - 34, Chimie - 17, economic-administrativ, poştă - 12, Fizică - 19, Geografie - 38, Informatică - 26, Istorie - 43, Engleză - 68, Franceză - 36, Limba română - 94, Matematică - 48, mecanică-ingineri – 17.

Proba scrisă a examenului de titularizare va avea loc marţi – 30 iulie, iar rezultatele se vor afişa pe 5 august. Contestaţiile se vor putea depune atât în ziua afişării rezultatelor, dar şi în ziua imediat următoare, pentru ca soluţionarea acestora să aibă loc pe 7 august. Rezultatele finale vor fi afişate pe 8 august. În ziua imediat următoare, 9 august, va avea loc prima etapă de repartizare pentru angajare pe perioadă nedeterminată, iar pe 14 august - etapa a doua de repartizare pentru angajare pe perioadă determinată. Candidaţii care promovează rămân definitiv în sistemul de învăţământ şi nu contează dacă postul său nu mai este valabil deoarece inspectoratul şcolar judeţean este obligat să-i găsească un post în altă şcoală.

Pentru acest an, IŞJ Olt a scos la mezat în cadrul examenului de titularizare 60 de catedre vacante pentru angajare pe perioadă nedeterminată şi 583 de posturi pe perioadă determinată.
 

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite