Slatina

articolul anterior articolul urmator

Programul de creştere a porcilor din rasele Bazna şi Mangaliţa a dat greş. „S-a făcut aşa, pe stil comunist“

5
11 Oct 2019 06:14:05
Autor: Alina Mitran
Primele livrări de purcei s-au făcut cu mare fast în toată ţara FOTO: Adevărul
Primele livrări de purcei s-au făcut cu mare fast în toată ţara FOTO: Adevărul

Un program guvernamental care s-a dorit de mare succes a eşuat lamentabil în nici doi ani. Furnizorii de porci din rasele Bazna şi Mangaliţa reclamă preţul sub cel al pieţei, crescătorii spun că nu au unde să-i predea, iar procesatorii sunt dispuşi să plătească mai degrabă preţul purceilor decât să le dea crescătorilor preţul convenit prin program.

La doi ani de la lansare, Programul de susţinere a raselor autohtone de porci Bazna şi Mangaliţa, rase în pericol, s-a împotmolit iremediabil, deşi premierul Viorica Dăncilă se mândrea cu el chiar miercuri, 9 octombrie, la manifestarea-mamut de la Romexpo, organizată de ministrul Petre Daea. Cei care deţin scroafe refuză să mai livreze purcei la preţul de 250 lei/purcel, mult sub cel al pieţei, în vreme ce crescătorii care primesc gratuit purceii, cu obligaţia de a livra la maturitate jumătate din efectivul primit către abatoare, s-au trezit că procesatorii nu mai sunt dispuşi să plătească cei 11 lei/kg, preţul asumat prin contract scris. Programul este blocat în toată ţara.

„Se-ntâmplă la fel în 80-90% din judeţele ţării“

În judeţul Olt s-au înscris doar în primul an de program, în 2018, peste 450 de crescători, care au solicitat în total aproximativ 3.600 purcei. S-au livrat, în schimb, doar 103 purcei către crescători, însă nici pentru aceştia lanţul nu a  fost încheiat, pentru că abatorul aflat în contract a refuzat să-i preia pe cei destinaţi abatorizării.

Conform programului, furnizorul de purcei a primit de la Ministerul Agriculturii 250 lei/bucată livrată. Crescătorul i-a primit gratis, condiţia fiind aceea că atunci când porcii ating 130 kg, jumătate din efectivul primit să fie livrat către abatoare, la un preţ de 11 lei/kg.  Porcii din rasele menţionate, crescuţi în sistem traditional, ajung la maturitate în aproximativ 12 luni. După un an  însă crescătorii s-au trezit că abatorul aflat în contract cu Direcţia Agricolă refuză să-i preia, invocând faptul că preţul pieţei este mult sub cel la care s-au obligat şi, mai mult, că nu există piaţă de desfacere. Din magazine cumpărăm, în schimb, carne de Mangaliţa, adusă din afară, cu peste 40 lei/kg.

„Avem o problemă, abatorul a intrat în faliment“, a explicat directorul-adjunct al Direcţiei Agricole Olt, Ion Anuţa, unde s-a împotmolit programul în judeţul Olt. „Se-ntâmplă la fel în 80-90% din judeţele ţării“, spune, în schimb, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Crescătorilor de Porci din rasele Bazna şi Mangaliţa, Ioan Cleja.

Fermierul spune că a cerut în nenumărate rânduri, la negocierile purtate la Ministerul Agriculturii, schimbarea condiţiilor şi eliminarea lanţului care face totul nefuncţional. „Programul s-a făcut aşa, pe stilul comunist“, e de părere fermierul, care nu înţelege rostul implicării atâtor instituţii. Asta pentru că metodologia prevede ca la livrarea purceilor către fermieri, la fiecare livrare, să îşi desemneze reprezentanţi şi Direcţia Agricolă, dar şi procesatorul şi Oficiul pentru Ameliorare si Reproductie în Zootehnie (OARZ), „când ei nu au nici bani de benzină“.

Cleja spune că lucrurile merg strună la vecinii din Ungaria, unde se subvenţionează strict scroafele care produc şi crescătorii sunt lăsaţi să-şi găsească cea mai bună soluţie pentru comercializare, fără să fie implicate abatoarele sau alte structuri. Subvenţia este însă încurajatoare, ceea ce nu s-a întâmplat la programul de faţă. Aşa se face că din puţinii fermieri care au putut produce purcei din cele două rase (la nivel national, spune Cleja, sunt doar câteva sute de scroafe din rasa Bazna şi aproximativ 1.500 din rasa Mangaliţa), şi care s-au şi înscris iniţial în program, au rămas şi mai puţini. Prima barieră a fost preţul, de 250 lei/purcel, în condiţiile în care pe piaţa liberă purceii din aceste rase se vindeau cu 400-450 lei/buc. Performanţa programului s-a reflectat rapid în cifre. Astfel, dacă în 2018 s-au livrat în întreaga ţară către crescători aproximativ 2.400 purcei, în 2019 numărul a scăzut la 500.

Programul lansat de Ministerul Agriculturii a vizat perioada 2018-2020, însă insuccesul s-a putut constata încă de la începutul acestui an, când primii porci care ar fi trebuit să plece către abatoare au fost refuzaţi.

Ministerul Agriculturii a pus la bătaie, în fiecare an, câte 1 milion euro pentru purceii livraţi fermierilor. În primul an nu s-au consumat, neexistând posibilitatea de a fi livraţi câţi purcei au fost solicitaţi în toată ţara, iar în anul al doilea, când deja fermierii au primit semnale că programul nu funcţionează, s-a cheltuit şi mai puţin. Nemulţumirea crescătorilor de Bazna şi Mangaliţa este că nu s-a pus niciun moment problema de a se analiza cu responsabilitate de ce s-au împotmolit lucrurile, banii fiind retraşi şi acordaţi crescătorilor de ovine.

CITIŢI ŞI: Unde sunt purceii din programul guvernamental de revigorare a raselor Bazna şi Mangaliţa: „La preţul ăsta nu-mi mai convine să-i dau“

Cum se împiedică programul Mangaliţa: „Dacă în două săptămâni nu vin să-i ia, îi voi vinde pe piaţa liberă“

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

5 Comentarii

Mihai Popescu
11.10.2019, 09:06:02

Comunistii au distrus agricultura si mai ales zootehnia. Abia acum a inceput sa se dezvolte si sa traim f.f. bine si sa crestem porci de rasa Bazna si Mangalita, rase create de noi capitalistii.

+2 (4 voturi)
Adrian Foangǎ
11.10.2019, 09:40:51

Bazna si Mangalita sunt rase de porci cu productivitate scazuta comparativ cu ce rase exista acum pe piata. Si carnea e scumpa in draci, un kil de cotlet Mangalita este 60 de lei iar ceafa este 66 de lei, la Kaufland. - https://imgur.com/eYBYQMd La banii astia nu se gasesc multi cumparatori. Bazna nici n-am vazut pe undeva pana acum.

+3 (3 voturi)
Mihai Oltean
11.10.2019, 10:01:31

Orice "program guvernamental" da gres, si la noi si peste tot. Agricultura trebuie lasata sa se dezvolte liber, dupa legile pietei. Daca va exista o cerere reala de porci Mangalita, vor apare si oameni care sa ii produca sau sa ii vanda, fara "asistenta" sociala si guvernamentala.

+1 (1 vot)
eu doar constat
11.10.2019, 15:38:19

Hai sa o lasam mai moale cu insuccesul. Oare de ce nu si-au primit pretul cerut crescatorii de porci Mangalita si Bazna? Oare guvernul trebuia sa le plateasca porcii si sa-i vanda sau intrau pe piata prin sistemul cerere si oferta, in care niciun guvern n-are ce sa caute? Exista o intreaga mafie a carnii, la fel ca cea a cerealelor, cu ramificatii in alte tari, precum Polonia si Ungaria, Spania si mai putin Germania, de unde TREBUIE sa se importe carne de toate felurile intr-o tara ca Romania, in care se poate asigura carne din productie proprie. Mergeti in toate supermaket-urile si constatati ca se vinde carne de porc din Polonia (Kaufland), rate proaspete din Polonia, Ungaria si Germania (Lidl) si porc Mangalita din Ungaria si carne de porc din Spania (Metro). Si peste tot sunt preturi de dumping fata de care producatorul roman nu are scapare. Sa introduci restrictii pentru aceste importuri este imediat penalizat de UE, in care comisarul pentru agricultura D.J. Ciolos n-a facut nimic pentru Romania, pentru ca sistemul exista inca de pe vremea comisariatului sau. Din contra, pe vremea lui au aparut tot felul de stiri false in care Romania a fost acuzata, ba pentru carne neconforma, ba pentru castraveti contaminati etc., de fapt cazuri in care erau vinovati furnizori din Ungaria, Belgia, Germania, numai din Romania nu. Tot UE interzice subventionarea pentru vanzarea unor produse, asa incat niciun guvern nu poate compensa eventualele pierderi ale producatorillor romani.

+1 (1 vot)
Martin Phleps
14.10.2019, 10:46:18

Constat si eu, pretul de porci la abator in Germania: Scroafe pentru sacrificare 1,54 EUR per kg in carcasa (clasa M) Porci 1,9 EUR per kg in carcasa (clasa S) Porci 1,87 EUR per kg in carcasa (clasa M) Pai la preturile astia cum sa producem noi in Romania? La porci "nostri" autohtoni rasele mangalita si bazna este o cerere de nisa, porcul bio crescut minim un an jumate cu multa grasime dar sanatoasa. Dar cine o cumpara la preturile piperate? Avem in Romania o piata a carni de porc unde clientul is permite sa platesca 15 EUR per kg?