Reacţia spitalului din Slatina în cazul pacientei cu arsuri grave care a ajuns la unitatea din Iaşi după 14 zile: „Cu asta a venit de acasă pacienta“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Reprezentanţii SJU Slatina spun că au respectat întocmai procedurile în cazul pacientei care se află în stare gravă, la Unitatea de Arşi din Iaşi FOTO: Alina Mitran
Reprezentanţii SJU Slatina spun că au respectat întocmai procedurile în cazul pacientei care se află în stare gravă, la Unitatea de Arşi din Iaşi FOTO: Alina Mitran

O femeie în vârstă de 61 ani, din judeţul Olt, se află în stare gravă în Unitatea de Arşi din Iaşi, timp de două săptămâni aceasta trecând print trei spitale. Ministrul demis al Sănătăţii, Sorina Pintea, spune că va declanşa o anchetă la spitalul care a tratat-o pe femeie timp de 24 ore.

Femeia din Bălteni, judeţul Olt, a ajuns în stare gravă la Spitalul Judeţean de Urgenţă Slatina, în 17 octombrie 2019, în jurul orelor 11.00, după ce s-a ars în gospodărie cu boasca fierbinte de la cazanul de ţuică. Medicii i-au evaluat starea în UPU şi, constatând că aceasta are arsuri de gradele II B/II A pe mai mult de 20% din suprafaţa corpului, au anunţat, conform protocolului, COSU (Centrul Operaţional pentru Situaţii de Urgenţă), pentru transferul la un spital cu paturi pentru mari arşi. În primă fază, nu a fost identificat niciun pat liber, însă la câteva ore s-a transmis că pacienta poate fi primită la spitalul din Braşov. Transferul s-a făcut a doua zi, la Spitalul Clinic de Urgenţă Braşov, unde pacienta a stat aproape două săptămâni, în cele din urmă fiind transferată la centrul de arşi „Sfântul Spiridon“ din Iaşi, inaugurat de ministrul demis al Sănătăţii, Sorina Pintea, şi închis imediat după festivitate. Din cauza probelor necorespunzătoare la unitatea proaspăt inaugurată a fost imposibil de făcut şi transferul pacientei din Olt direct la Iaşi.

Cazul a ajuns în presă după ce fiica pacientei a declarat că medicii din Braşov i-ar fi spus că doctorii din Slatina au prezentat o situaţie mai puţin gravă a pacientei şi, mai mult, că de la spitalul din Slatina pacienta ar fi ajuns cu o infecţie intraspitalicească (acinetobacter).

„A ajuns la Brasov, ea fiind subevaluată la Slatina. A ajuns la Brasov cu arsură 30% pe suprafaţa corpului, grad intermediar, dar arsura era 45%, grad III. (…). Medicii de la Brasov au spus că în aceste condiţii (n.r. - având în vedere infecţia) grefa de piele nu era posibilă, prin urmare, tratamentele care i s-au făcut au fost corespunzatoare ", a declarat, duminică, 3 noiembrie 2019, ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, pentru Mediafax, arătând cu degetul către spitalul din Slatina şi anunţând că va demara o anchetă.

„Cu acte, negru pe alb, se vede că nu a plecat cu nicio infecţie de la noi“

Medicii din Slatina spun că timp de două săptămâni nimeni nu i-a întrebat ceva despre caz, nimeni nu le-a reproşat că ar fi subevaluat gravitatea stării pacientei, în condiţiile în care s-a dialogat personal, a doua zi de la transfer, cu medicii din Braşov. Şeful Compartimentului Chirurgie Plastică din cadrul spitalului din Slatina, dr. Florin Popa, a explicat că pacienta avea în antecedente un diabet insulino-necesitant diagnosticat, dar şi hepatită B. Pe  acest fond, le-ar fi explicat încă de atunci rudelor, dar şi pacientei, că situaţia sa era una complicată. 

„După prima evaluare în UPU, calculele au fost undeva la 25-30% suprafaţă afectată, a fost anunţat serviciul COSU, după care, după explorările necesare în Urgenţă, pacienta a intrat în sala de operaţie, unde s-a efectuat toaletarea plăgilor arse şi reevaluarea. Conform reevaluării din sala de operaţie, procentul a fost de 35% din suprafaţa corpului, gradul IIB/IIA. De specificat este că înainte de a se face toaletarea plăgilor au fost recoltate probe biologice pentru cultură microbiană şi antibiogramă, după caz, de la nivelul plăgilor arse, culturi care au ieşit negative“, a declarat dr. Popa.

Tot protocolul specifică însă că la intrarea în Terapie Intensivă se recoltează şi altfel de probe, prin tamponament, de la nivel rectal, nazal şi inghinal, cea de la nivel rectal indicând în cazul pacientei prezenţa klebsiella pneumoniae, un microb cu care, însă, „pacienta a venit de acasă“, spun medicii slătineni.

„Vreau să fac o precizare la această klebsiella pneumoniae. Aceasta, împreună cu Escherichia coli, sunt germeni normali la nivelul florei intestinale, deci există şi la dumneavoastră, şi la mine, şi la toată lumea. (…) Într-adevăr, poate să-şi facă de cap o klebsiella pe un teren cu diabet zaharat, adică poate să devină dintr-un germen nepatogen, un germen patogen. E o parenteză pe care chiar vreau să o fac. Clinic dovedit, cu acte, negru pe alb, se vede că nu a plecat cu nicio infecţie la nivelul leziunilor arse de la noi. (…) Cu asta a venit de acasă pacienta, dar, repet, la nivelul plăgilor arse nu s-a dezvoltat nimic“, a mai precizat dr. Popa.

Nu s-ar susţine, cred medicii din Slatina, nici ipoteza conform căreia s-a apreciat greşit gravitatea arsurilor, iar asta pentru că „atunci când vorbim despre arsuri şi diabet, întotdeauna un „gradul II B“ se poate transforma într-un „gradul III“. Diagnosticul de profunzime al arsurii se pune în dinamică“, a mai spus dr. Popa.

„Tratăm cazuri venite de la spitalele din Vâlcea, din Târgu-Jiu…“

Medicii slătineni sunt uimiţi de întorsătura pe care au luat-o lucrurile şi spun că nu înţeleg unde au greşit. „Noi nu aducem acuze nimănui, noi suntem traşi la răspundere ca fiind prima verigă care a preluat pacienta. Suntem deschişi la orice comunicare, aşteptăm orice control, vrem să fim transparenţi, nu avem nimic de ascuns şi, mai mult decât atât, consider că colegii mei şi-au făcut treaba într-un mod cât mai profesionist. Primim pacienţi arşi şi de la Vâlcea, de la Târgu-Jiu şi de la Târgu-Cărbuneşti, în sensul în care la un moment dat sunt locurile ocupate şi tocmai pentru a ne ajuta colegii de la Craiova am primit arsuri din alte judeţe. Nu suntem o echipă care să fugă de responsabilitate. Sunt cinci specialişti pe secţie, doi dintre medici sunt trecuţi de 60 de ani, au experienţă în arsologie, destul de mare, au tratat arsuri mari aici la Slatina, mai ales când se întâmplau la ALRO accidente de muncă şi erau arsuri destul de mari“, a mai spus dr. Popa.

Managerul SJU Slatina, Cătălin Rotea, pe de altă parte, solicită un control la toate cele trei unităţi spitaliceşti care au tratat pacienta, pentru a se lămuri lucrurile şi a se decide dacă este vorba, în acest caz, de vreo culpă medicală.

„Consider absolut necesară o anchetă, un audit, pe tot fluxul pe care l-a urmat acest pacient, inclusiv la spitalul nostru şi inclusiv pe celelalte spitale, pentru că e bine să avem o informare transparentă, să se vadă, dacă s-a făcut o greşeală, cum pot fi corectate aceste greşeli, şi să se verifice tot fluxul, mai ales că vorbim de un caz sensibil, de cazul unei persoane care a suferit arsuri. Din punct de vedere al SJU Slatina s-au respectat toate protocoalele şi procedurile, suntem deschişi şi ne-am bucura să se facă un control şi un audit pentru a se verifica exact cum s-au urmat paşii. (…) Primim cazuri cu arsuri din Târgu-Jiu şi Râmnicu Vâlcea, îi ajutăm pe colegii noştri din Craiova pentru a-i degreva de cazurile cu arsuri sub 30%, iar rata de vindecare şi de ameliorare  în cazul celor care rămân în spitalul nostru este una foarte bună“, a mai spus Rotea.


 

Slatina



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite