Slatina

articolul anterior articolul urmator

Ritualul împărtăşaniei, interzis într-o provincie din Italia. Poliţişti în civil vor supraveghea respectarea măsurii

1
25 May 2020 11:44:10
Autor: Alina Mitran
Ritualul a stârnit reacţii vehemente şi în România, ajungându-se în cele din urmă la o măsură acceptată de autorităţi FOTO: doxologia.ro
Ritualul a stârnit reacţii vehemente şi în România, ajungându-se în cele din urmă la o măsură acceptată de autorităţi FOTO: doxologia.ro

Ritualul împărtăşaniei (euharistia), care a iscat mari controverse şi în România, fiind acceptat în cele din urmă de autorităţi cu condiţia dezinfectării linguriţei după fiecare credincios, a fost interzis într-o provincie din Italia.

Prefectul provinciei Reggio Emilia, Maria Grazia Forte, a dispus interzicerea ritualului împărtăşaniei în bisericile ortodoxe din zonă, scrie publicaţia Rotalianul, citând ziarul Italian Il Resto del Carlino. De altfel, publicaţia italiană este şi cea care a ridicat problema riscului de infectare în timpul ritualului orthodox, printr-un articol intitulat „Linguriţa de contagiune“.

„Riscul de contaminare între persoane prin această metodă este evident unul foarte mare. În special din cauză că, din 9.000 de credincioşi ortodocşi care se estimează că sunt în provincia Reggio Emilia, majoritatea sunt badante şi menajere. Dacă acestea s-ar îmbolnăvi de coronavirus şi s-ar întoarce la bătrânii pe care-i îngrijesc, ar putea provoca un potenţial dezastru. Cu toate astea, Biserica Ortodoxă nu a prevăzut alternative la împărtăşanie (câte un preot mai responsabil, precum cel de la Modena, a decis să folosească linguriţe de plastic de unică folosinţă pe care apoi le-a ars). Dimpotrivă, părintele Evangelos Yfantidis, Vicarul Arhiepiscopiei Ortodoxe din Italia şi Malta, este nepăsător în faţa acestui pericol. «Pentru voi este periculos, după părerea noastră nu este. Aceasta este credinţa noastră şi vom continua să folosim linguriţa…», ne-a declarat joi, stârnind furia virologilor şi imunologilor – de la celebrul Giulio Tarro la profesoara Cristina Mussini – care au lansat în paginile noastre apeluri pentru a se evita practica”, a notat ziarul italian, citat de Rotalianul.
Şeful cabinetului prefectului s-a sezizat în urma articolului şi a pus pe masa prefectului această problemă. În cele din urmă, în urma discuţiilor purtate cu preotul orthodox, s-a convenit renunţarea la ritualul împărtăşaniei.

„Conform celor relatate de ziarul italian, în urma discuţiilor avute cu preotul Mihail Cocîrlan, parohul bisericii româneşti din Reggio Emilia, situată pe Via del Cristo 1, acesta a promis că nu se va mai practica împărtăşania în bisericile ortodoxe din zonă, ci doar slujba. Prefectura l-a informat însă şi pe şeful DIGOS (Direcţia Investigaţii Generale şi Operaţiuni Speciale din cadrul Poliţiei de Stat) asupra acestui pericol, urmând ca de acum încolo poliţişti îmbrăcaţi în civili să monitorizeze respectarea acestei promisiuni“, mai scrie Rotalianul.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

FLORIN FLORESCU
25.05.2020, 12:17:48

Niște ”nemernici” ! Cum să interzici așa ceva când preasfințiile BOR susțin , sus și tare ,că în lăcașul sfânt ești ferit de contaminare . Ai dracului italieni cu regulile lor !